Politika

ZBOG PRANJA NOVCA U INOZEMSTVU: Rusija optužena za 'teško kršenje' pravila globalnog financijskog sustava

Autor Euractiv/Théo Bourgery-Gonse

Međuvladina organizacija za sprečavanje pranja novca Financial Action Task Force (FATF) odlučila je suspendirati članstvo Rusije u tom tijelu, navodeći "napade na sigurnost i integritet globalnog financijskog sustava."

Izvor: Unsplash/Alexander Grey

Ta odluka, donesena u petak 24. veljače, predstavlja nezabilježen potez u povijesti FATF-a koji je osnovan 1989, a za nju su glasali predstavnici svih ostalih 36 država i teritorija na sastanku održanom u petak, u sjedištu organizacije u Parizu.

Čelnik FATF-a T. Raja Kumar rekao je okupljenim novinarima da je ruska invazija na Ukrajinu "prekršila obveze međunarodne suradnje i obostranog poštovanja" koje čine temeljne principe te organizacije.

"Sve jurisdikcije moraju i dalje budno paziti na sve prijetnje koje ugrožavaju integritet i sigurnost međunarodnog financijskog sustava koje su nastale zbog rata Ruske Federacije protiv Ukrajine," i od onjih se očekuje da sukladno tome djeluju, stoji u priopćenju objavljenom nakon sastanka.

Od početka invazije na Ukrajinu prije točno godinu dana FATF je poduzeo mjere kojima je cilj bio ograničavanje utjecaja Rusije u toj organizaciji. Između ostalog, predstavnici Moskve nisu mogli obnašati upravne ili savjetničke funkcije u toj organizaciji, niti sudjelovati u donošenju odluka ili postavljanju standarda koje ona propisuje. Ruskim dužnosnicima je također zabranjen pristup sastancima - i uživo i virtualno.

Nakon odluke u petak da se ruskim predstavnicima uskrati pristup i svim dokumentima vezanima za rad FATF-a, ta država je "praktično suspendirana iz organizacije," rekao je Kumar.

Međutim, od Rusije se očekuje da i dalje financijski doprinosi radu organizacije, i "ostaje odgovorna za obvezu provedbe preporuka FATF-a."

FATF, koji je ogranak Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD), predvodi globalnu borbu protiv pranja novca i financiranja terorizma. Zadaća mu je promicati globalne standarde za financijsku transparentnost kroz sastavljanje međunarodnih preporuka, te se bavi i evaluacijom pravnog okvira iz tog područja koje su na snazi u pojedinim državama.

Posljednja takva evaluacija FATF-a za Rusiju objavljena je u prosincu 2019.

"Ruska Federacija ima detaljne spoznaje o vlastitim rizicima koji se tiču pranja novca i financiranja terorizma, te je uspostavila mjere i zakone koji bi se s tim problemom trebali uhvatiti u koštac. No, trebala bi na prvo mjesto staviti istrage i suđenja vezane za složene slučajeve pranja novca, a osobito one koji se tiču pranja novca u inozemstvu," piše u tom izvješću.

Odluka je stigla samo dan nakon što je Opća skupština UN-a većinom glasova usvojila rezoluciju kojom se obilježila prva godišnjica rata u Ukrajini i u kojoj se od Rusije zahtijeva da njena vojska napusti Ukrajinu i prekine s borbenim djelovanjem.

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Russia ‘grossly violated’ global financial system, watchdog rules)