Politika

PANEL EUROPSKE KOMISIJE U ZAGREBU: Solidarnost Zapada ključna za obranu Ukrajine od ruske invazije

Autor Hina

Sudionici panela raspravljali su i o ruskom utjecaju na Zapadnom Balkanu

Panel Europske komisije o godišnjici rata u Ukrajini u Zagrebu
Izvor: Europska komisija

Solidarnost i zajedništvo zapadnih zemalja ključne su u obrani Ukrajine od ruske invazije koja traje već 365 dana, ali i u obrani demokracije i slobode u svijetu, složili su se u petak sudionici panela "Ukrajina bliže Europskoj uniji", koji je organiziralo Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj.

"EU, naši partneri, Amerika, Japan, svaka zapadna civilizacija, demokratska zajednica koja poštuje slobodu i demokraciju, stala je rame uz rame s Ukrajinom. Radi se o obrani civilizacijskih vrijednosti na kojima je izgrađena EU”, rekao je ukrajinski veleposlanik Vasilj Kirilič

Dodao je da bez međunarodne zajednice ne bi bili "tako jaki" kao što su sad, ne samo na bojištu, već i u području razvoja demokracije i slobode. 

Švedska dosad Ukrajinu podržala s 1,3 milijardi eura  

Diana Helen Madunic, veleposlanica Švedske koja trenutno predsjeda Vijećem EU, rekla je da se u ovom ratu "svi moramo zajednički boriti" za demokraciju, slobodu, stabilnost i mir u Europi. 

"Svi podržavamo Ukrajinu na onaj način na koji možemo. Švedska je od prvog dana rata dosad Ukrajinu podržala s 1,3 milijarde eura, naročito što se tiče humanitarne i gospodarske podrške i vojnog materijala", kazala je Madunic, podsjetivši da je to prvi put od Drugog svjetskog rata da je Švedska drugu zemlju podržavala vojnim materijalima.

Prvi prioritet švedskog predsjedanja jest sigurnost i jedinstvo EU. 

"Za nas je najbitnije da stojimo zajedno i pomažemo koliko možemo, po mogućnosti i što se tiče sankcija protiv Rusije. Nikako nećemo prihvatiti da se ovo nastavi", dodala je Madunic.

Rekla je da ruska strana očekuje da će EU odustati prije ili poslije pa je izuzetno važno da se ta podrška nastavi ne samo sada, već i ubuduće, "koliko će to već trebati".

'Ukrajina sve bliža još čvršćem odnosu s EU'

Čelnici država članica EU donijeli su 23. lipnja prošle godine u Bruxellesu povijesnu odluku o dodjeli kandidatskog statusa Ukrajini.

Zamjenica voditelja Europske komisije u Hrvatskoj Andrea Čović Vidović rekla je da je Ukrajina sve bliža "još čvršćem statusu i odnosu s Europskom unijom".

"Negdje oko 12 milijardi eura su države članice izdvojile za pomoć Ukrajini. To je brojka bez presedana", rekla je Čović Vidović, dodavši da je Komisija iskoristila i mehanizam mirovne pomoći u vrijednosti od gotovo četiri milijarde eura. 

"Rat se nažalost dobiva na bojištu, a Europska komisija poručuje da smo tu do samoga kraja dok se rat ne okonča", poručila je.

Kovačević: Ruski je cilj otežati ili onemogućiti integraciju zemalja regije u EU i NATO

Božo Kovačević, analitičar i bivši hrvatski veleposlanik u Rusiji, osvrnuo se na ruski utjecaj na područje zemalja Zapadnog Balkana, koji je ocijenio kao "vrlo opasan".

"Pojačani su napori ruske diplomacije i sredstava propagandnog ratovanja i to je sve usmjereno na povećanje napetosti na Balkanu: da dosad nerazriješeni sukobi budu iskorišteni za ostvarivanje ruskih interesa", rekao je Kovačević, dodavši da je ključni ruski interes otežati ili onemogućiti integraciju zemalja zapadnog Balkana u NATO i EU.

Izostanak koordiniranog djelovanja SAD-a i EU predugo je ostavio Bosnu i Hercegovinu s neriješenim pitanjem statusa Republike Srpske, koju Rusija "želi iskoristiti za destabilizaciju BiH", smatra Kovačević.

Dodao je da se može očekivati da se ove godine Rusija, kao stalna članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, neće usuglasiti s izvješćem Visokog predstavnika za BiH, kojeg ne priznaje.

„Ne vidim kako se taj problem može drukčije riješiti osim koordiniranim djelovanjem kolektivnog Zapada putem Vijeća za provedbu mira, što znači da Vijeće sigurnosti više neće biti ključni okvir za daljnje rješavanje problema u BiH, a to implicira koordinirano i nepokolebljivo djelovanje SAD-a i EU-a”, zaključio je Kovačević.