Politika

TEŠKO DO JEDINSTVENOG STAVA DRŽAVA EU: Zakomplicirali se pregovori oko novog paketa sankcija protiv Rusije

Autor Euractiv.com/Reuters

Države EU nisu uspjele postići dogovor o novim sankcija protiv Rusije na sastanku u srijedu, 22. veljače, pa su sad u planu dodatni pregovori kako bi se najnoviji paket mjera pripremio za godišnjicu ruske invazije koja pada u petak.

epa10481569 Russia's President Vladimir Putin delivers his annual address before the Federal Assembly at the Gostiny Dvor conference center in Moscow, Russia, 21 February 2023. 'The goal of the West is to inflict a strategic defeat on Russia, to end us once and for all. We will react accordingly, because we are talking about the existence of our country', Putin said during his state of the nation address. About 1,200 people, including lawmakers of Russia’s two-chamber parliament, Government members, heads of the Constitutional and Supreme court, and regional governors, were invited to attend the event. EPA-EFE/SERGEY SAVASTYANOV/SPUTNIK/KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT
Izvor: SERGEY SAVASTYANOV/SPUTNIK/KREMLIN POOL/SPUTNIK POOL

Prema izvorima iz Europske komisije, u predloženom paketu mjera su trgovinske restrikcije teške 10 milijardi eura, što uključuje i zabranu uvoza ruske gume. U planu je i proširenje popisa robe koju je zabranjeno izvoziti u Rusiju, poput tehničke opreme i rezervnih dijelova kakve bi Moskva mogla koristiti na ratištu. 

Europska komisija također želi da 27 država članica poboljša praćenje ruske imovine na svojim teritorijima, dok EU razmatra načine na koje bi se ona mogla iskoristiti za obnovu Ukrajine nakon rata. Međutim, neke države su se pobunile protiv najava da bi stroži propisi za inventuru ruske imovine mogli uključivati i kazne za one koji to ne čine.

Za četvrtak popodne najavljeni su novi razgovori na koje su pozvani predstavnici država članica EU u Bruxellesu. "I dalje smo uvjereni da će se sutra brzo doći do dogovora," rekao je neimenovani europski diplomat, dodavši da će paket biti formalno dovršen u petak.

Ništa od mjera za nuklearnu energiju i dijamante

Kad se gledaju sve zajedno, sankcije protiv Rusije su najteže koje je EU ikad nekome uvela.

Predstojeći 10. paket mjera trebao bi otežati financiranje ruskog ratnog stroja, u što spada i isključenje ruske privatne Alfa banke i online banke Tinkoff iz sistema SWIFT za međunarodna plaćanja.

U novom paketu je i popis pojedinaca povezanih s iranskom Revolucionarnom gardom, zbog proizvodnje i izvoza dronova koji Rusija koristi u napadima na Ukrajinu.

Ukrajina je od EU tražila da se ide i korak dalje i da se uvedu restrikcije na suradnju s ruskom nuklearnom industrijom i uvoz dijamanata - ali zbog protivljenje država poput Mađarske, Bugarske, Francuske i Belgije do toga zasad neće doći.

"Moramo ojačati mjere sankcija, jer rat još traje," izjavila je u srijedu ukrajinska ministrica gospodarstva Julija Sviridenko prije sastanka iza zatvorenih vrata u Bruxellesu. "To je za nas vrlo važno. Zato se nadamo da će ove mjere biti uključene u desetom paketu sankcija. Ako ne, onda možda u narednim rundama."