Politika

SINČIĆ ZA EURACTIV: U vrhu EU nema političke volje da se istraži Pfizergate - Von der Leyen izbjegava doći pred Odbor

Autor Đurđica Klancir

S Ivanom Viliborom Sinčićem, zastupnikom u Europskom parlamentu, koji je kao član COVI odbora tražio rasvjetljavanje slučaja dogovaranja nabave cjepiva iz tvrtke Pfizer, razgovarali smo o najnovijim potezima vezanima za ovaj slučaj

Ivan Vilibor Sinčić
Izvor: Philippe BUISSIN/© European Union 2022 - Source : EP

Nakon što su šefovi parlamentarnih skupina izglasali da se tvrtki Pfizer i dalje dopusti pristup Europskom parlamentu mada se vodeći menadžeri tvrtke nisu htjeli odazvati pozivima iz EU parlamenta da rasvijetle svoju komunikaciju s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen u vrijeme nabave cjepiva u prvoj fazi koronakrize, razgovarali smo s Ivanom ViliboromSinčićem, nezavisnim zastupnikom u Europskom parlamentu koji je član parlamentarnog odbora COVI - odbora koji je na inicijativu zastupnika stranke Zeleni i zatražio da se tvrtki Pfizer zabrani pristup Parlamentu, a i osobno je u ranoj fazi slučaja tražio rasvjetljavanje potencijalno koruptivne situacije. O slučaju koji je nazvan Pfizergate pisao je i New York Times, a prije nekoliko dana je objavljeno da je pokrenuo i tužbu protiv Europske komisije jer odbija otkriti poruke koje je Von der Leyen razmjenjivala s čelnicima Pfizera.

Euractiv: Kako komentirate da su šefovi parlamentarnih političkih skupina i dalje dopustili pristup Pfizeru nakon što se predstavnici te tvrtke nisu odazivali na pozive da razjasne situaciju sa cjepivom pred zastupnicima?

Sinčić: To pokazuje da Europski parlament nema dovoljno samopoštovanja i da sprega korumpiranih političara i velikih korporacija nastavlja svoj "bussines as usual". To također pokazuje da se političko-korporativni odnos kakav vidimo između predsjednice Komisije i Pfizera preslikava i na mnogo nižim razinama.

Euractiv: New York Times je tužio EU Komisiju zbog odbijanja objavljivanja SMS poruka Ursule von der Leyen - smatrate li da će taj potez pomoći rasvjetljavanju ovog slučaja?

Sinčić: Naravno da će pomoći rasvjetljavanju slučaja. Svaki pritisak u pravom smjeru pomaže, a osobito kada dolazi od organizacije koja ima širu prepoznatljivost kao što je NYT.

Euractiv: Ursula von der Leyen nije do sada niti komentirala tužbu, a iz više izvora se navodi da su poruke nedostupne - primjerice, povjerenica za transparentnost Vera Jourova rekla je da potraga za porukama "nije dala nikakve rezultate". Smatrate li da će slučaj ipak biti istražen na razini EU?

Sinčić: Potraga nije istraga niti je izjava gđe Jourove vještačenje. U EP-u i drugim institucijama EU još nema dovoljno političke volje da se slučaj do kraja istraži. Potezi pravobraniteljice i EPPO-u su potezi u pravom smjeru, ali još mnogo toga treba napraviti.

Naš odbor COVI je poslao poziv von der Leyen kako bi se pojavila na sjednici, javnom saslušanju, i odgovorila na pitanja. Bilo je jako teško uopće poslati takav poziv jer o tome odlučuje sedam koordinatora odbora, a većina njih se tome od početka opire. Tek nedavno je naša struja uspjela isposlovati da se takav poziv pošalje i pridobiti pritom većinu među koordinatorima.
Tužno je što taj poziv već nekoliko mjeseci stoji kod predsjednice Parlamenta koja kalkulira.