Politika

VAŽAN GEOPOLITIČKI ALAT: Nizozemska predvodi inicijativu za osnivanje sjedišta za nadzor provedbe sankcija protiv Rusije

Autor Euractiv/Alexandra Brzozowski

EU bi trebala osnovati središnje tijelo radi bolje koordinacije sankcija protiv Rusije i kažnjavanja onih koji ih zaobilaze, rekao je nizozemski ministar vanjskih poslova, Wopke Hoekstra, dodavši da je prijedlog već podržao niz država.

epa10434358 Dutch Foreign Minister Wopke Hoekstra attends a press conference that concluded their trilateral meeting held at Romanian Foreign Ministry Headquarters in Bucharest, Romania, 27 January 2023.The three ministers met in Bucharest for the first working session of their Informal Trilateral Meeting on security issues regarding the situation in Ukraine after the Russian invasion. Also, the three ministers visited the NATO troops hosted by Romania, and commanded by France. EPA-EFE/ROBERT GHEMENT
Izvor: Robert Ghement/EPA

Iako Rusija trpi veliku štetu zbog europskih restrikcija, "one se u isto vrijeme i masovno izbjegavaju," rekao je Hoekstra.

"Trenutno u EU imamo vrlo slabe mogućnosti da analiziramo, koordiniramo i promičemo nove sankcije. I zato bih želio da u Bruxellesu osnujemo sjedište za sankcije, koje bi se bavilo suzbijanjem izbjegavanja tih restrikcija," Hoekstra je rekao novinarima u ponedjeljak, 20. veljače.

"Na takvom mjestu bi države članice EU mogle zajednički prikupljati sve informacije i resurse o učinkovitosti sankcija i njihovom izbjegavanju. To bi nam i omogućilo da puno više napravimo po tom pitanju."

Zagovaranje javne objave podataka

Novi europski centar za sankcije bi onda napravio popis za nadzor onih sektora i trgovinskih tokova za koje se ocjenjuje da im prijeti značajan rizik od kršenja sankcija, stoji u nizozemskom prijedlogu.

"Tvrtke bi onda bile obvezne uključiti stavke o kranjem korisniku u svoje ugovore o isporuci, tako da njihovi proizvodi na kraju ne završavaju u rukama ruskog ratnog stroja... EU mora koristiti punu snagu svoje kolektivne ekonomske moći i sustava kaznenog prava protiv onih koji pomažu izbjegavanje sankcija. I to javnom objavom njihovih imena, posramljivanjem, kažnjavanjem, i kaznenim progonom," dodaje Hoekstra.

Nizozemska je prije tjedan dana počela prikupljati podršku za svoju ideju i već je desetak članica izrazilo slaganje s tim prijedlogom - uključujući Njemačku, Francusku, Španjolsku, i Italiju.

Trenutno sve odluke o uvođenju sankcija donose države članice koje o tome jednoglasno odlučuju - no njihova provedba je u praksi potpuno u rukama njihovih pojedinih vlada. "Prijedlog je naišao na podršku, ali tek treba precizirati kakve ovlasti bi to tijelo imalo," rekao je Hoekstra.

Geopolitički alat

U svibnju prošle godine Europska komisija je prezentirala plan po kojemu bi kršenje sankcija EU postao krivično djelo u svim zemljama EU. Ali taj prijedlog tek trebaju podržati države članice, koje su dosad obično bile vrlo oprezne oko bilo kakvih reformi koje zahtijevaju i izmjene nacionalnog kaznenog zakonodavstva.

Kad bi ova pravna mjera stupila na snagu, novo europsko tijelo bi moglo utvrđene slučajeve kršenja sankcija prosljeđivati direktno glavnom tužiteljstvu EU.

Na pitanje Euractiva bi li se taj novi centar za sankcije također bavio i zaplijenom i zamrzavanjem ruske imovine, Hoekstra je odgovorio kako takve detalji tek treba razraditi. "Meni je kristalno jasno da će ovo u budućnosti biti temeljni dio naših geopolitičkih alata, i da trebamo ojačati kapacitete za ovu konkretnu svrhu, kao i za ovaj konkretni rat," rekao je Hoekstra.

U prosincu je David O'Sullivan imenovan za posebnog izaslanika EU za sankcije, u nastojanju da se postroži njihova provedba i osigura bolje usklađivanje s trećim zemljama.

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak čitajte ovdje: Netherlands calls for EU sanctions enforcement headquarters)