Politika

NOVI POTRESI U TURSKOJ I SIRIJI: Spasilačke službe ponovno tragaju za ljudima pod ruševinama

Autor Hina

Potresi koji su u ponedjeljak ponovno pogodili jug Turske i sjeverozapad Sirije osjetili su se u Libanonu, pa čak i u Egiptu.

Jug Turske i sjeverozapad Sirije u ponedjeljak su pogodili novi razorni potresi
Izvor: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Nakon nova dva snažna potresa, koja su pogodila Tursku i Siriju u ponedjeljak navečer, i u kojima je poginulo najmanje troje ljudi, spasilačke službe ponovo tragaju za ljudima zarobljenim u ruševinama, javlja u utorak BBC

Dva nova potresa magnitude 6,4 i 5,8 registrirana su u ponedjeljak navečer na jugoistoku Turke u blizini granice sa Sirijom, gdje su snažni potresi 6. veljače razorili dvije zemlje i odnijeli više od 41.000 života u Turskoj i 6000 u susjednoj Siriji.

Poginulo najmanje 11 ljudi

Po lokalnim medijima, u novim potresima poginulo je najmanje 11 ljudi u Turskoj i Siriji.

Prvi udar magnitude 6,4 s epicentrom u Defneu, okrugu petnaestak minuta vožnje od Antakyje, dogodio se u 20.04 sati (18.04 sati po srednjoeuropskom) i snažno su ga osjetile novinarske ekipe u Antakyji i u Adani, dvjestotinjak kilometara sjevernije, priopćila je turska spasilačka agencija AFAD.

Tri minute poslije dogodio se novi potres magnitude 5,8 u Samandagu, gradu na obali, južno od Antakyje, izvijestio je AFAD. 

Tlo se zatreslo i u okolici Alepa, na sjeverozapadu Sirije. 

Zgrade dodatno oslabljene novim podrhtavanjima tla su se urušile. 

Troje poginulih su iz Antakye, Defnea i Samandaga, rekao je ministar unutarnjih poslova Sulejman Soylu. Ljude je upozorio da ne ulaze u potencijalni opasne zgrade i druge objekte. 

Prema njegovim riječima, za sada je 213 ozlijeđenih. 

Strah i panika na ulicama razorenih gradova 

Izvješća iz Anatkye govore o strahu i panici na ulicama i kolima hitne pomoći i spasiocima koji su pohitali prema najteže pogođenim dijelovima grada, dok su se zidovi teško oštećenih zgrada i kuća urušavali. 

Iz Sirije stižu informacije da je u jučerašnjim potresima ozlijeđeno oko 470 ljudi.

Potresi su se osjetili u Egiptu i Libanonu.