Politika

IZ SVJETSKIH MEDIJA O BIDENU U KIJEVU: Od procjene jesu li mogli stići MIG-ovi iz Bjelorusije do prvih političkih ocjena

Autor Euractiv.hr

Donosimo vam izvatke iz izvještaja iz New York Timesa, The Wall Steet Journala i The Guardiana s detaljima posjeta američkog predsjednika glavnom gradu Ukrajine

Američki predsjednik Joe Biden u društvu ukrajinskog predsjednika Zelenskog tijekom iznenadnog posjeta Kijevu
Izvor: ABACA / Abaca Press / Profimedia

Na dan iznenadnog posjeta američkog predsjednika Joea Bidena Kijevu mnogi svjetski mediji izvještavali su o detaljima i zanimljivostima oko njegovog posjeta, no nije bilo analitike ili komentara što će taj posjet značiti za Ukrajinu, za Europsku uniju, ali i za Rusiju, odnosno – hoće li taj posjet izazvati žestoku reakciju Kremlja.


The New York Times: MiG iz Bjelorusije može stići do Kijeva za 20 minuta


"Predsjednik Biden je iznenadno posjetio Kijev u putovanju koje je pripremano u tajnosti. Biden je do Kijeva putovao vlakom od poljske granice, u vožnji koja je trajala 10 sati. Stigavši u Kijev susreo se s predsjednikom Volodimirom Zelenskim i najavio "nepopustljivu predanost" Amerike ukrajinskoj borbi protiv ruske invazije.“ Izvijestio je New York Times u jutarnjim satima.

Biden i Zelenski su prijepodne izašli u šetnju kijevskim ulicama upravo u trenutku kad su oglasile sirene za zračnu uzbunu, u prizoru koji je snimljen kamerama i za kojeg New York Times kaže kako "još jednom podcrtava koliko je Amerika investirala u ukrajinsku neovisnost," upravo u vrijeme kad se bliži prva obljetnica ruske invazije pokrenute 24. veljače 2022.

Biden je prilikom posjeta obećao slanje novog paketa vojne pomoći vrijednog 500 milijuna dolara, u kojeg spadaju topničko streljivo, protutenskovske rakete Javelin, kao i samohodna artiljerija. Međutim, nije bilo govora o suvremenijem naoružanju kakvo Ukrajina uporno zahtijeva da joj se pošalje.

Zelenski je novinarima tek uvijeno rekao da je s Bidenom razgovarao o "dalekometnom oružju, i naoružanju kakvo bi moglo stići u Ukrajinu, iako dosad još nije."

Biden i Zelenski su posjetili pravoslavni manastir Svetog Mihajla u centru Kijeva, a New York Times je opisao i kako su "zlatne manastirske kupole odražavale kijevsko sunce dok su zavijale sirene za zračnu uzbunu." Biden i Zelenski su tamo obišli Zid sjećanja, gdje su izložene slike nekih 4.500 ukrajinskih vojnika poginulih od ruske aneksije Krima 2014. do danas.

New York Times doznaje da je okidač za uzbunu bio ruski borbeni avion MiG koji je uzletio u Bjelorusiji, zemlji sjeverno od Ukrajine. Procjenjuje se da raketa koju ispali MiG iz Bjelorusije može stići do Kijeva unutar 20 minuta.

Iako je bilo poznato da će Biden u utorak doći u Varšavu u dvodnevni posjet, dužnosnici Bijele kuće su u više navrata izbjegavali pitanja o mogućem dolasku u Ukrajinu. U nedjelju navečer, čak je i Bijela kuća objavila raspored po kojem je Biden trebao ponedjeljak provesti u Washingtonu - iako se već nalazio na drugom kraju svijeta.

No, Biden gleda na američku podršku Ukrajini kao glavni stup argumenta za revitalizaciju NATO saveza u Europi, i navodno je rekao svojim savjetnicima da želi obilježiti prvi godišnjicu invazije na način koji bi saveznicima poslao uvjerljivu poruku kako je njegova vlada i dalje posvećena pružanju podrške Ukrajini.

Istovremeno dok je Biden iznenada posjetio Kijev, u Moskvi je boravio šef kineske diplomacije, Wang Yi. On je stigao u Moskvu u ponedjeljak gdje bi se trebao sastati s Putinom, rekao je glasnogovornik ruske vlade, a prenosi New York Times. Kina je u ponedjeljak optužila Bidenovu vladu da "širi laži" glede potencijalne isporuke kineskog oružja Rusiji, i stala u obranu svoje bliske suradnje s Rusijom, i to samo dan nakon što je američki šef diplomacije Antony Blinken rekao da je upozorio Kinu da ne "pruža smrtonosnu podršku" ratnom stroju Moskve.


The Wall Street Journal: Biden želi održati na okupu savez kojeg predvodi SAD


Bidenov nenajavljen posjed Kijevu i susret s Volodimirom Zelenskim samo nekoliko dana prije prve godišnjice ruske invazije stiže u trenutku u kojem Biden želi održati na okupu savez zemalja koje podržavaju Ukrajinu i kojeg predvodi SAD - i gdje podrška Kijevu pomalo kopni.

U zajedničkoj izjavi za medije u Palači Marinski, Biden je govorio o žilavosti ukrajinskog otpora i podsjetio kako se međunarodna zajednica na početku rata pribijavala da bi Kijev mogao pasti. "Godinu dana kasnije, Kijev se još drži. Ukrajina se drži. Demokracija se drži," citirao je Bidena Wall Street Journal.

Biden je obećao pola milijarde dodatne vojne pomoći za Kijev. Iako je najavio da će više detalja o tome biti objavljeno u narednim danima, rekao je da je riječ o topničkom streljivu, protutenkovskim raketama i haubicama. Dok je stajao uz Zelenskog, okružen američkim i ukrajinskim zastavama, Biden je u obraćanju novinarima obećao "nepopustljivu podršku" Ukrajini, njenoj suverenosti, i teritorijalnoj neovisnosti.

Biden je spomenuo i odgovor međunarodne zajednice na rat kojeg je pokrenuo ruski lider Vladimir Putin, naglasivši da koordinirane sankcije od Atlantika do Pacifika "pritišću ekonomske žile kucavice Rusije" i dodavši da su ruske snage izgubile polovicu teritorija kojeg su isprva okupirale u ranim danima invazije.


The Guardian: Politički potez bez presedana


Britanski The Guardian citira Bidenovog savjetnika za nacionalnu sigurnost, Jakea Sullivana, koji je rekao da je Bidenov dolazak u Kijev "slučaj bez presedana u suvremenoj povijesti," jer je po prvi put predsjednik SAD-a posjetio "prijestolnicu države koja je u ratnom stanju i u kojoj američka vojska nema kontrolu nad ključnom infrastrukturom."

Bijela kuća kaže da je to ključna razlika između Bidenovog dolaska u Kijev i ranijih posjeta američkih predsjednika Iraku i Afganistanu. U tim zemljama je tada bila velika prisutnost američke vojske koje danas u Ukrajini nema, kao što je i američka diplomatska prisutnost ondje svedena na minimum.

Unatoč velikim sigurnosnim mjerama još uvijek je postojala opasnost od takvog puta, no "Biden je smatrao da je važno to napraviti jer smo se našli u ključnom trenutku, upravo dok se bliži prva godišnjica ruske invazije na Ukrajinu."

(Pripremio David Spaić-Kovačić)