Politika

UKRAJINSKI MINISTAR PORUČUJE ZAPADU: Krenite s obukom naših pilota odmah, a o slanju aviona razmišljajte kasnije

Autor Euractiv/Alexandra Brzozowski

Zapadne zemlje koje razmišljaju o slanju borbenih avione u Ukrajinu trebale bi proaktivno odmah početi trenirati ukrajinske pilote, a tek kasnije odlučivati o slanju zrakoplova, kaže ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba.

epa10475126 Dmytro Kuleba, Foreign Minister of Ukraine speaks as he attends the 2023 Munich Security Conference (MSC) in Munich, Germany, 18 February 2023. The Munich Security Conference brings together defence leaders and stakeholders from around the world and is taking place February 17-19. Russia's ongoing war in Ukraine is dominating the agenda. EPA-EFE/JOHANNES SIMON / POOL
Izvor: JOHANNES SIMON / POOL/GETTY IMAGES POOL

"To je naš zahtjev upućen svim prijateljima koji bi potencijalno mogli Ukrajini poslati zrakopolove. Počnite s obukom što prije, bez da odmah preuzimate ikakve dodatne obaveze," Kuleba je rekao novinarima u subotu, 18. veljače, u Munchenu, gdje se održavala konferencija o sigurnosti.

Proteklih tjedana Kijev je u više navrata tražio od država na Zapadu da na popis oružja za isporuku dodaju i borbene zrakoplove. Nekoliko europskih čelnika je najavilo da su spremni za slanje aviona - no nijedna država se još nije javno obvezala da će ih isporučiti.

Prema Kulebi, u slučaju isporuke tenkova već je izgubljeno mnogo vremena zbog razvlačenja odluke, jer se prvo morala donijeti odluka o slanju tenkova da bi se zatim krenulo s obukom ukrajinskih vojnika za korištenje istih. "Sada nagađam, ali ipak ću reći da će Ukrajina dobiti zrakoplove. To je samo stvar vremena i procedure. To će potrajati duže nego za tenkove - i mi to razumijemo," dodao je Kuleba.

Upitan da komentira kineske najave o njihovom prijedlogu za mirovne pregovore, Kuleba je rekao da je u interesu Ukrajine da Kina ima ulogu u naporima da se postigne primirje - ali je i kategorički isključio mogućnost da Ukrajina pristane na bilo kakav gubitak teritorija, dodavši da ukrajinska teritorijalna cjelovitost ne može biti predmet pregovora.

Kuleba je rekao da će se kineski šef diplomacije Wang Yi sastati s njim prije njegovog odlaska iz Munchena, kako bi popričali o detaljima kineske inicijative. Međutim, za Ukrajinu je jasno da neće pristati na mirovni sporazum "pod svaku cijenu," jer je iskustvo pokazalo da "s Rusijom nisu mogući nikakvi kompromisi."

"Neće biti novog Minska, i nikakvih 'linija za kontakt' - takve stvari uopće ne sprečavaju Rusiju, kao što smo i vidjeli u posljednjih godinu dana, ili godinu ranije," rekao je Kuleba, misleći na mirovne sporazume koje su u Minsku 2014. i 2015. potpisali čelnici Ukrajine, Rusije, Francuske i Njemačke, nakon ruske aneksije Krima.

"Nikakvi kompromisi nisu mogući, ni za najmanji kvadrat zemlje," dodao je. Kuleba je i isključio mogućnost da bi rat u Ukrajini mogao postati tzv. "zamrznuti sukob."

"Na kraju će jedna od dvije strane pobijediti, i ja sam uvjeren da će to biti Ukrajina," rekao je Kuleba, dodavši da je sada potrebno raditi na "novoj dugoročnoj sigurnosnoj arhitekturi" za budućnost Ukrajine i za budućnost cijele Europe.

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Start training now, agree on weapons later, Ukraine’s FM tells Western allies)