Politika

PLENKOVIĆEVA PORUKA S KONFERENCIJE O SIGURNOSTI: "Hrvatska može i želi sudjelovati u pojačanoj proizvodnji streljiva"

Autor Hina

Premijer Andrej Plenković izjavio je da Hrvatska može i želi sudjelovati u pojačanoj proizvodnji streljiva nakon što je sudjelovao u radu konferencije u sigurnosti koja je održana u petak u Muenchenu

Andrej Plenković
Izvor: DAMIR SENCAR / AFP / Profimedia

"Razvoj obrambene industrije, ubrzanje proizvodnje u uvjetima kada je cijeli NATO i EU u situaciji da dostavlja vojnu pomoć Ukrajini podrazumijeva i veće dinamizianje proizvodnje", rekao je Plenković novinarima na konferenciji o sigurnosti u Muenchenu, i tako se nastavio na inicijativu predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen koja je sugerirala EU da udruži snage s vojnom industrijom radi isporuka većih količina municije Ukrajini i obnove domaćih zaliha. 

"Ta ideja (proizlazi) ne samo iz potreba onoga što Ukrajina traži od zapadnih zemalja, nego i iz činjenice da se europska obrambena industrija snažno razvija i da postoje europski fondovi da se napravi kompatibilan sustav koji bi ojačao obrambeni sustav država članica. U tome Hrvatska i sve ostale zemlje imaju i mogućnost i želju da participiraju", dodao je.

Govoreći na konferenciji ranije u subotu, Ursula Von der Leyen je svoj plan usporedila s onim što je EU učinila u pandemiji kada je trebalo proizvesti goleme količine cjepiva protiv koronavirusa.

"Mogli bismo razmisliti o velikim ugovorima koji bi obrambenim tvrtkama omogućili da ulože u proizvodne linije kako bi ubrzale proizvodnju i povećale količine koje mogu isporučiti", rekla je predsjednica izvršnog tijela EU-a.

Rat u Ukrajini, koji uskoro ulazi u drugu godinu, u središtu je tradicionalnog okupljanja svjetskih čelnika i stručnjaka za sigurnost u glavnom gradu Bavarske.

Plenković je rekao da su dvije glavne poruke Hrvatske čvrsta potpora Ukrajini i prenošenje iskustva zemljama jugoistočne Europe na putu u europske i euroatlantske integracije.

"Važno je da se nestabilnost iz Ukrajine ne prenese na jugoistok Europe i da se nastavi europski put", rekao je Plenković.

Hrvatski premijer se, među ostalima, na marginama konferencije sastao s čelnicima Makedonije, Crne Gore i Moldavije.