Politika

TOMISLAV SOKOL ZA EURACTIV O INCIDENTU S POVJERENIKOM ZA PROŠIRENJE: EU ne smije Srbiji gledati kroz prste

Autor Đurđica Klancir

S hrvatskim europarlamentarcem Sokolom razgovarali smo o incidentu s povjerenikom za susjedstvo i proširenje, Oliverom Várhelyijem, zašto ga smatra pristranim, ali i o tome hoće li poduzeti neke daljnje korake

Tomislav SOKOL, zastupnik u Europskom parlamentu
Izvor: Eric VIDAL/© European Union 2021 - Source : EP

Prošlotjednu plenarnu sjednicu Europskog parlamenta obilježio je i ozbiljan incident. Povjerenik za susjedstvo i proširenje,Olivér Várhelyi, nakon što ga je hrvatski europarlamentarac Tomislav Sokol (HDZ, Pučani) pitao o tome što čini da bi sprječavao srpske hegemonističke težnje i kako će prisilit Srbiju na sankcije protiv Rusije, u povratku na zastupničko mjesto izgovorio na mađarskom: „Koliko još idiota ima ovdje?“. Várhelyi je nakon otkrića skandalozne rečenice tvrdio da je rečenica izvučena iz konteksta, da je bila povezana s privatnim razgovorom na mađarskom između njega i njegovog šefa kabineta o sasvim drugoj temi – ali snimka iz Parlamenta ipak daje prednost interpretaciji da se radilo o neprimjerenoj reakciji političara kojeg su zasmetale sumnje da je previše popustljiv prema Srbiji.

O cijelom slučaju i mogućim daljnim reperkusijama za povjerenika Varhelya razgovarali smo u petak, 17. veljače, sa zastupnikom Tomislavom Sokolom.

Euractiv: Nakon incidenta i objave što je izgovorio povjerenik Verhelyi on je ustvrdio da ga se pogrešno interpretiralo, no, vi ste u svojoj izjavi izrazili sumnju u to. Jeste li bili u prilici još komunicirati s njim? Je li vam se osobno ispričao? Ili je sve s njegove strane ostalo na prilično neuvjerljivom opravdanju?

Sokol: Mogu potvrditi da je povjerenik za susjedstvo i proširenje, Olivér Várhelyi inicirao kontakt, međutim, s obzirom na to da sam putovao s plenarne sjednice Europskog parlamenta iz Strasbourga još se nismo uspjeli čuti. Svakako ćemo imati sastanak u idućim danima.

Euractiv: Hoćete li ustrajati na daljnjem utvrđivanju odgovornosti za neprimjereno komuniciranje? Smjerate li poduzeti još neke korake ili ostajete na tome da je povjerenih Varhely doživio doista široku javnu osudu?

Sokol:Već sam rekao u izjavama da je najmanje što očekujem isprika ne samo meni nego i svim zastupnicima u Europskom parlamentu koji je, podsjećam, jedino izravno birano tijelo i predstavlja gotovo 450 milijuna europskih građana. U Europskom parlamentu bavim se ozbiljnom politikom i radom na korist europskih građana te kao takav nemam namjeru poduzimati daljnje korake vezane uz utvrđivanje odgovornosti za neprimjereno komuniciranje povjerenika Várhelya. Međutim, nastavit ću beskompromisno inzistirati na nepristranoj politici proširenja koja se temelji na provedbi europske pravne stečevine što, kad je riječ o Srbiji, nije uvijek slučaj.

Euractiv: Vi ste povjereniku Varhelyiu postavili vrlo konkretna pitanja - što EU namjerava učiniti da bi spriječila "širenje hegemonističkog koncepta srpskog sveta" u Crnoj Gori, te kojim mehanizmima misli prisiliti Srbiju na sankcije protiv Rusije, a on je po svemu sudeći htio izbjeći ta pitanja. U izjavi za medije ustvrdili ste da smatrate da on vodi pristranu politiku prema Srbiji. Možete li malo pojasniti: koje postupke povjerenika prema Srbiji smatrate pokazateljima njegove pristranosti?

Sokol: Točno, u raspravi o politici proširenja na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta upozorio sam na to da srpska hegemonistička politika doprinosi destabilizaciji Crne Gore. Također, ukazao sam na činjenicu da Srbija vodi neusklađenu vanjsku politiku prema Rusiji i pozvao Europsku uniju da u kontekstu politike proširenja razmotri mjere s kojima će spriječiti širenje hegemonističkog koncepta 'srpskog sveta' u Crnoj Gori i natjerati Srbiju da uskladi svoju vanjsku politiku s europskom. Povjerenik Várhelyi najodgovorniji je za politiku proširenja i od njega se očekuje nepristranost u provedbi te politike. Međutim, svjedoci smo činjenice da se instrumenti koje Europska unija ima na raspolaganju u kontekstu politike proširenja ne koriste dovoljno da bi se Srbiju natjeralo da uskladi svoju vanjsku politiku, ponajprije u odnosu prema Rusiji, s europskom.

Euractiv: Kakva je vaša ocjena držanja Srbije u odnosu prema EU, odnosno, europske politike prema Srbiji? Smatrate li da bi se EU morala postaviti čvršće?

Sokol: Više sam puta istaknuo da je snažna prisutnost Europske unije kroz politiku proširenja ključna za stabilnost jugoistoka Europe. Međutim, Srbija uporno pokušava sjediti na dvije stolice, održavajući vojnu i gospodarsku suradnju s Rusijom te odbijajući uvesti sankcije Moskvi. Poruka je jasna, Europska unija ne smije Srbiji gledati kroz prste i mora voditi nepristranu politiku proširenja. Dok se Srbija jasno ne odredi pripada li politički, kulturno i civilizacijski Zapadu, za nju nema mjesta u Europskoj uniji!