Politika

OBAVEZNI VOJNI ROK: I Njemačka razmišlja o ponovnom uvođenju obveze ukinute 2011. godine

Autor Euractiv/Nick Alipour

Njemačka bi trebala ponovno uvesti obavezno služenje vojnog roka počevši od 2025. godine, izjavio je u utorak parlamentarka zadužena za vojsku, u trenutku dok ministarstvo obrane radi na novom modelu inspiriranom skandinavskim zemljama.

Image: 855087853, License: Rights-managed, Restrictions: Contributor country restriction: Worldwide, Worldwide, Worldwide, Worldwide, Worldwide, Worldwide. Contributor usage restriction: Advertising and promotion, Consumer goods, Direct mail and brochures, Indoor display, Internal business usage, Commercial electronic. Contributor media restriction: {22D4A47A-C51E-48FA-B130-C3E1B71ADCE6}, {22D4A47A-C51E-48FA-B130-C3E1B71ADCE6}, {22D4A47A-C51E-48FA-B130-C3E1B71ADCE6}, {22D4A47A-C51E-48FA-B130-C3E1B71ADCE6}, {22D4A47A-C51E-48FA-B130-C3E1B71ADCE6}, {22D4A47A-C51E-48FA-B130-C3E1B71ADCE6}., Model Release: no, Credit line: Dominika Zarzycka / Alamy / Alamy / Profimedia
Izvor: Dominika Zarzycka / Alamy / Alamy / Profimedia

Njemačka je 2011. godine ukinula obavezni vojni rok za muške državljane, ali sad, kad se vlada muči s povećanjem vojnih kapaciteta Njemačke, i u trenutku kad Rusija predstavlja sve veću prijetnju, ponovno uvođenje vojnog roka našlo se na dnevnom redu.

Parlamentarna povjerenica za oružane snage izrazila je nadu kako bi novi oblik obaveznog služenja vojnog roka mogao biti proveden za vrijeme saziva koji počinje 2025. godine, u cilju borbe protiv manjka popunjenosti njemačke vojske.

"Drago mi je što rasprava o obaveznom služenju vojnog roka dobiva na zamahu," izjavila je u utorak novinarima Eva Högl (SPD/S&D) na predstavljanju godišnjeg izvješća o stanju oružanih snaga. "Kada bismo imali nešto poput grubog koncepta do konca ovog mandata, i koji bi mogao biti proveden u sljedećem [koji započinje 2025. godine], bila bih vrlo zadovoljna," dodala je.

U godišnjem izvješću ističe se spor tempo razvoja njemačkih vojnih snaga nakon što su se za tu svrhu izdvajala nedovoljna sredstva. Högl je istaknula kako je javna rasprava o obaveznom vojnom roku "hitno potrebna" i dodala kako bi oružane snage također mogle biti otvorene i za građane EU.

Nacrt do 1. travnja

Prvi koraci prema obaveznom vojnom roku već su započeti, budući da je njemački ministar obrane Boris Pistorius (SPD/S&D) naložio svojem ministarstvu razmatranje opcija za njemački model vojne službe do 1. travnja, kojeg bi se moglo skalirati.

Međutim, i Högl i Pistorius smatraju da je prethodni njemački model obveznog vojnog roka zastario. Pistorius kaže da jmu se sviđa švedski model. Švedske oružane snage značajno su povećale broj ljudi u pričuvnom sastavu nakon ponovnog uvođenja obaveznog vojnog roka 2017. godine.

Na temelju upitnika o vještinama i interesima, približno četvrtina 18-godišnjih Šveđana svake godine se poziva na ispit vojnih sposobnosti, a manji dio njih se potom šalje na osnovnu vojnu obuku.

No, Zeleni i liberalni FDP - druge dvije stranke u vladajućoj koaliciji Pistoriusovog SPD-a, izražavaju skepsu prema tom prijedlogu, pa je dvojbeno kakav napredak se može po tom pitanju ostvariti.

Zeleni se uglavnom zalažu za razradu takvog koncepta, ali smatraju da obavezni vojni rok nije dobra ideja.

Njemačkim oružanim snagama trebaju stručnjaci, a ne početnici, što znači da bi obavezni vojni rok bio preskup u odnosu na prednosti koje donosi, kaže Marie-Agnes Strack-Zimmermann (FDP/Renew), predsjednica parlamentarnog odbora za obranu.

(Preveo i uredio David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Germany mulls reintroducing conscription)