Politika

DUDA I TUSK U WASHINGTONU: Biden Poljskoj nudi zajam od 2 milijarde dolara i prodaju borbenih helikoptera

Autor Euractiv/Aleksandra Krzysztoszek

Američki predsjednik Joe Biden obećao je pozajmicu od 2 milijarde dolara Poljskoj za ulaganje u obrane, a istovremeno ponudio i prodaju 96 napadačkih helikoptera tipa Apache.

United States President Joe Biden, left, speaks with Andrzej Duda, Poland's president and Donald Tusk, Poland's prime minister, during a meeting in the East Room of the White House in Washington, DC, US, on Tuesday, March 12, 2024. Biden on Monday said there was no need for additional US troops to bolster Poland’s border ahead of a request from that country’s head of state for more personnel and military equipment to ease worries over Russian aggression on NATO’s eastern flank. Featuring: Joe Biden, Andrzej Duda, Antony Blinken, Lloyd Austin, Jake Sullivan, Donald Tusk Where: Washington, District of Columbia, United States When: 12 Mar 2024 Credit: POOL via CNP/INSTARimages.com,Image: 856479026, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Tom Brenner - Pool via CNP / INSTAR Images / Profimedia
Izvor: Tom Brenner - Pool via CNP / INSTAR Images / Profimedia

Do najave je došlo nakon posjeta poljskog predsjednika Andrzeja Dude i premijera Donalda Tuska Washingtonu u utorak. Duda i Tusk posjetili su Washington prilikom obilježavanja 25. godišnjice prijama Poljske u NATO savez, a Duda i Tusk sastali su se s Bidenom i drugim američkim dužnosnicima.

U priopćenju iz Bijele kuće stoji da će SAD Poljskoj ponuditi zajam od 2 milijarde dolara za financiranje modernizacije poljske vojske. čime će se "omogućiti da Poljska kupi vojnu opremu američke proizvodnje."

Biden je također kazao kako će SAD ponuditi Poljskoj prodaju 96 borbenih helikoptera AH-64 Apache. Euractiv nije uspio saznati koja bi bila cijena za nabavku helikoptera.

Duda je kazao kako "nema boljeg mjesta" za proslavu proslave godišnjice članstva Poljske u NATO savezu od Bijele kuće, gdje je odluka o proširenju NATO-a na istok prije četvrt stoljeća donesena podrškom obje glavna američke političke stranke.

"Tijekom ovih 25 godina pokazali smo kako smo pouzdan i provjeren saveznik, uključujući kada su se naši vojnici borili rame uz rame s Amerikancima u Iraku i Afganistanu," ustvrdio je, a prenio ured predsjednika.

Poljska se pridružila NATO-u 12. ožujka 1999. godine, zajedno s Češkom Republikom i Mađarskom. Prema Dudi, „tada se ostvario ogroman san o generacijama Poljaka”.

Domaći sukobi stavljeni na stranu

Dudin i Tuskov zajednički posjet, unatoč što kod kuće imaju zahlađene odnose, tumači se kao znak da su dobri transatlantski odnosi važni za Poljsku, i volje da se održi suradnja sa SAD-om bez obzira tko je na vlasti u tim državama, rekao je Tusk.

Priznavši da postoji "politički sukob u Poljskoj," između njega i Dude, Tusk je kazao kako "u sigurnosnim pitanjima, glede Rusije, Ukrajine i transatlantskih veza, postoji skoro potpun konsenzus" između njih dvojice.

Duda, bivši član vodeće oporbene stranke, konzervativne strankke Prava i pravde (PiS/ECR), protivi se većini poteza nove liberalnije Tuskove vlade, koja je došla na vlast u prosincu prošle godine.

Novi cilj za vojnu potrošnju

Razgovori Dude i Tuska s Bidenom i drugim američkim političarima također su se dotaknuli daljnje podrške Ukrajini u ratu s Rusijom i jačanja vojnog potencijala NATO-a u svjetlu ruske prijetnje. Poljska je jedna od zemalja NATO-a koje godinama ispunjavaju cilj izdvajanja za vojsku od 2 posto BDP-a zemalja članica.

Uoči posjeta, Duda je kazao kako je sadašnja sigurnosna situacija, uključujući prijetnju Rusije, navela zemlje NATO saveza na hitno trošenje najmanje 3 posto BDP-a na obranu.

"Dva posto je bilo dovoljno prije 10 godina. Sada nam je potrebno tri posto, kao odgovor na rat kojeg je Rusija pokrenula iza istočne granice NATO saveza," istaknuo je u Washingtonu. To će vjerojatno naići na protivljenje poljskih saveznika u NATO savezu, kazao je Tusk ranije.

"Trenutno nije izgledno da će Rusija ići u otvoreni sukob s NATO-om," naglasio je Tusk, dodavši kako će takav scenarij "postati izgledniji" ako NATO "praktički prestane funkcionirati." Očekuje se kako će Poljska također zagovarati da američki kongres odobri novi paket vojne potpore u iznosu od 60 milijardi dolara za Ukrajinu.

Drugi zahtjev Varšave odnosi se na razmještanje dodatnih američkih vojnika u Poljskoj, za što je Tusk priznao kako je malo vjerojatno. "Međutim, doista želim da naši partneri razumiju kako su naši operativni planovi i stvarna infrastruktura spriječili scenarij koji je Ukrajina doživjela u prvom ruskom napadu, kada je bila potpuno nepripremljena," kazao je Tusk.

Poljski ministar vanjskih poslova Radosław Sikorski rekao je da "nije nezamislivo" da NATO pošalje vojnike u Ukrajinu - a taj razgovor potaknuo je francuski predsjednik Emmanuel Macron.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg distancirao se od takve opcije, naglasivši u ponedjeljak kako NATO "ne planira slati postrojbe u Ukrajinu, jer NATO nije zaraćena strana u tom sukobu, a nisu ni članice saveza."

Posjet Dude i Tuska Washingtonu događa se usred predsjedničke kampanje u SAD-u. Prema "neslužbenim" napisima poljskih medija, Duda se također želio sastati s Bidenovim suparnikom Donaldom Trumpom, no sadašnja američka vlada blokirala je takve planove.

Euractiv nije naveo izvor za te tvrdnje.

I Duda i bivša konzervativna vlada PiS-a održavali su tople odnose s Trumpom dok je bio predsjednik, a Poljsku je Trump više puta pohvalio zbog ispunjavanja obveza koje je preuzela kao članica NATO saveza.

(Preveo i uredio David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: US offers Warsaw 96 Apache helicopters, as Polish leaders visit Washington)