Politika

ŠEF DRŽAVE PISAO PREMIJERU: Milanović predlaže Plenkoviću da imenuju Markića za v. d. ravnatelja SOA-e

Autor Hina

U pismu premijeru Andreju Plenkoviću, predsjednik Zoran Milanović podsjeća da Danielu Markiću mandat na čelu SOA.e istječe 5. svibnja te ocjenjuje da do tada 'vrlo vjerojatno' neće biti formirana nova Vlada

Predsjednik Zoran Milanović
Izvor: Goran Stanzl/PIXSELL/PIXSELL

Predsjednik Zoran Milanović uputio je u ponedjeljak dopis premijeru Andreju Plenkoviću u kojemu mu predlaže da, sukladno njihovim ustavnim i zakonskim ovlastima, imenuju Daniela Markića za vršitelja dužnosti ravnatelja SOA-e, priopćeno je u utorak iz Ureda predsjednika.

Imenovanje bi, predlaže Milanović Plenkoviću, trajalo od 5. svibnja, odnosno isteka Markićevog mandata na čelu Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA), pa "do izbora novog ravnatelja SOA-e, a najdulje na dva mjeseca".

Plenkoviću poslao i prijedlog rješenja

Milanović je uz dopis, koji je objavljen u priopćenju, Plenkoviću uputio i prijedlog Rješenja o imenovanju v.d. ravnatelja SOA-e.

U dopisu Milanović podsjeća da Markiću mandat na dužnosti ravnatelja SOA-e istječe 5. svibnja, te navodi kako je izgledno, imajući u vidu raspuštanje Hrvatskog sabora s 14. ožujka, "da će mandat ravnatelja SOA-e završiti u trenutku, početkom svibnja, kada vrlo vjerojatno još neće biti formirana nova Vlada, zbog čega se neće moći provesti ni zakonska procedura imenovanja ravnatelja SOA-e".

"Bez racionalnog objašnjenja odbili ste prijedlog da sada - dok još i Vi kao predsjednik Vlade RH imate mandat, a prije raspuštanja Hrvatskog sabora - imenujemo ravnatelja SOA-e i zamjenika ravnatelja SOA-e, a kao što je to i propisano člankom 66. Zakona o Sigurnosno-obavještajnom sustavu Republike Hrvatske. Isto tako, niste pokazali ni najmanje interesa da se pristupi izmjenama relevantnih podzakonskih akata kojima bi se poboljšalo funkcioniranje SOA-a i tako izbjeglo ponavljanje 'slučaja Turudić'", piše Milanović Plenkoviću te predlaže da Markića imenuju v.d. ravnateljem SOA-e.

'Ako imate drugi prijedlog, slobodno ga iznesite'

Napominje i da ću "u svakom slučaju inzistirati da se, kako to predviđa Zakon, uz ravnatelja SOA-e imenuje i zamjenik ravnatelja".

"U prilogu Vam dostavljam prijedlog Rješenja o imenovanju vršitelja dužnosti ravnatelja Sigurnosno-obavještajne agencije pa Vas molim, ukoliko ste suglasni, da istu potpišete i vratite je meni na supotpis. Ukoliko pak imate drugi prijedlog ili izmjenu priloženog Rješenja, slobodno mi se obratite", napisao je Milanović u dopisu premijeru Plenkoviću.