Politika

PROŠIRENJE EU: Von der Leyen potvrdila da će Komisija preporučiti otvaranje pristupnih pregovora s BiH

Autor Euractiv/Alexandra Brzozowski

Europska komisija je potvrdila u utorak de će preporučiti pokretanje pregovora o priključenju s Bosnom i Hercegovinom.

European Commission President Ursula von der Leyen speaks during a debate on the next european summit as part of a plenary session at the European Parliament in Strasbourg on March 12, 2024.,Image: 856126938, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: FREDERICK FLORIN / AFP / Profimedia
Izvor: Frederick FLORIN / AFP / Profimedia

Europska unija je Bosni dodijelila status kandidata u prosincu 2022. godine, nakon što je bila kategorizirana kao potencijalni kandidat još od 2003. godine, i nakon službenog podnošenja zahtjeva za članstvo u EU u veljači 2016. godine.

Čelnici EU izjavili su u prosincu da će "otvoriti pristupne pregovore s BiH nakon što se postigne potreban stupanj ispunjenja kriterija za članstvo." Tada su pozvali Europsku komisiju da najkasnije u ožujku 2024. izvijesti Europsko vijeće o napretku te zemlje.

U svom obraćanju Europskom parlamentu u utorak, predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen je potvrdila da će Komisija Europskom vijeću preporučiti otvaranje pregovora, i dodala da je BiH ostvarila "impresivne korake."

Komisija bi Vijeću trebala dostaviti detaljno pisano izvješće o Bosni i Hercegovini, dok će druge dvije zemlje kandidate - Moldaviju i Ukrajinu - dati sami usmene ocjene. I te dvije zemlje će također vjerojatno dobiti svoje pregovaračke okvire do sredine ožujka.

Bosna će se tako priključiti susjednim državama Srbiji, Crnoj Gori, Albaniji, Sjevernoj Makedoniji, Ukrajini i Moldaviji - koje su sve u različitim fazama svojih kandidatura za članstvo u EU. Kosovo je podnijelo zahtjev za članstvom u prosincu 2022. godine, ali do sada nije napravljen nikakav napredak.

Velika pobjeda - ali i iznenađenje

Odluka Komisije predstavlja veliku pobjedu za Bosnu i Hercegovinu, politički krhku zemlju sastavljenu od dva entiteta, Republika Srpska i Federacije BiH, koje povezuje slaba središnja vlada u Sarajevu.

Dodjeljivanje statusa kandidata Bosni ipak je iznenađenje, budući da se u nedavnom izvješću o toj zemlji i proširenju EU govori tek o skromnom ostvarenom napretku, posebice u smislu reforme izbornog zakona.

Čelnik bosanskih Srba Milorad Dodik, saveznik ruskog predsjednika Vladimira Putina, već dugo prijeti odcijepljenjem od ostatka države, i protivi se ideji članstva BiH u NATO savezu.

Za neke članice EU - među kojima su Austrija, Hrvatska, Mađarska i Slovenija - približavanje i pokretanje pregovora s Ukrajinom i Moldavijom mora ići u paketu s približavanjem zemljama zapadnog Balkana, što uključuje i BiH.

Budući da je za otvaranje pregovora potrebno jednoglasno odobrenje zemalja članica EU, očekuje se kako će čelnici EU razgovarati o preporuci za BiH na redovnom summitu u Bruxellesu sljedećeg tjedna.

S druge strane, neke zemlje članice, uključujući Njemačku i Francusku, ne žele da se summit fokusira na proširenje, i radije bi izbjegle donošenje bilo kakvih odluka prije europskih izbora u lipnju.

Detaljnije godišnje izvješće o statusu svih zemalja kandidata za članstvo u EU Komisija bi trebala objaviti krajem listopada.

(Preveo i uredio David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: European Commission to recommend Bosnia and Herzegovina start accession talks)