Politika

'SLUČAJ GEODEZIJA' POSVAĐAO PLENKOVIĆEVU VLADU I EPPO: Izborna kampanja tek kreće, a Laura Kövesi već je top tema u njoj

Autor Adriano Milovan

U fokusu spora između Vlade i EPPO-a je nadležnost u 'aferi Geodezija", pri čemu u Zagrebu tvrde da su za slučaj nadležna hrvatska tijela, a u EPPO-u da je riječ o slučaju iz njihove nadležnosti

Glavna europska tužiteljica Laura Kövesi
Izvor: Andrzej Iwanczuk / Zuma Press / Profimedia

Htjela li to ili ne, glavna europska tužiteljica Laura Kövesi postala je jedna od top tema u hrvatskoj izbornoj kampanji.

Nesuglasice između Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO) i Vlade Andreja Plenkovića vidljive su već neko vrijeme. 

No, dok smo ranije mogli govoriti samo o nesuglasicama manjeg intenziteta između EPPO-a, kojeg vodi Kövesi, i Plenkovića, koji upravo ulazi u utrku za treći premijerski mandat, sada bi se već iz njihovih poruka koje odašilju putem medija moglo govoriti o pravom frontalnom sukobu. 

Sporan 'slučaj Geodezija'

U fokusu spora između Banskih dvora i EPPO-a je "slučaj Geodezija“ kojeg je otkrio portal Telegram.

Pojednostavljeno rečeno, a prema pisanju Telegrama, ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek je bez javnog natječaja isplatila preko 19 milijuna kuna (oko 2,5 milijuna eura) s PDV-om Geodetskom fakultetu u Zagrebu za 3D snimanje zgrada nakon potresa koji su 2020. u više navrata pogodili Zagreb i središnju Hrvatsku. Na Telegramu tvrde da je iznos višestruko preplaćen u usporedbi s ponudama koje je pribavila Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU).

EPPO je krajem prošle godine optužio 29 osoba i jednu tvrtku zbog sumnje na subvencijsku prijevaru. Krajem siječnja ove godine istražitelji su ušli i u Ministarstvo kulture.

Plenković tvrdi da 'niti jedan cent iz europskog proračuna nije potrošen na 3D snimanje'

Iako je "slučaj Geodezija“ već mjesecima jedna od udarnih tema u hrvatskom političkom životu, iz Ministarstva kulture i Vlade su u početku šutjeli i tvrdili da "nikakve afere nema“. Potom su poručili da je novac za snimanje zgrada isplaćen iz hrvatskih, a ne europskih sredstava i da EPPO tu nema što tražiti. Isto su u ponedjeljak ponovili i ministrica Obuljen Koržinek i premijer Plenković.

Premijer Andrej Plenković
Izvor: Tomislav Miletic/PIXSELL/PIXSELL

"Ovdje je nepobitno utvrđeno da niti jedan cent iz zajedničkog europskog proračuna nije potrošen ili isplaćen za projekt 3D snimanja. To nam onda govori da je riječ o novcu iz hrvatskog proračuna, a to znači da je za to nadležan Uskok“, kazao je Plenković u ponedjeljak, pozvavši se na izvješća nadležnih ministarstava i agencija.

Sličnu je poruku poslala i Obuljen Koržinek, koja je također ustvrdila da se za 3D snimanje koristio novac iz nacionalne komponente.

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek
Izvor: Slavko Midzor/PIXSELL/PIXSELL

Dodala je kako je Vladi u interesu da se istraži "ako je bilo tko zloupotrijebio ili namjeravao zloupotrijebiti sredstva namijenjena za obnovu i hitne mjere“.

Kövesi kazala da se radi o dizanju 'dimne zavjese'

U EPPO-u, međutim, ne misle tako. U nekoliko su navrata proteklih mjeseci poručili kako je taj europski ured nadležan za "slučaj Geodezija“ i da od njega ne namjeravaju odustati.

Tijekom vikenda, Kövesi je otišla i korak dalje. U intervjuu za N1 televiziju u nedjelju, glavna je europska tužiteljica ponovila kako se radi o slučaju za EPPO, dok je, odgovarajući na pitanje novinarke o Plenkovićevoj tvrdnji da EPPO u ovom slučaju nije nadležan, ocijenila da je riječ o klasičnom slučaju "podizanja dimne zavjese“ od strane političara prema građanima.

"Kao glavnoj europskoj tužiteljici, posao mi je i štititi neovisnost EPPO-a i reagirati kad god vidim da dolazi do uplitanja u naše djelovanje ili da netko nastoji umanjiti i narušiti našu neovisnost. Ako moram dati neki komentar, osvrnula bih se na svoje prijašnje iskustvo u Rumunjskoj. Već sam vidjela ovakav potez. Radi se o školskom primjeru političara koji pred građanima stvaraju dimnu zavjesu. 'Dragi građani, nije važno je li došlo do prijevare, pitanje je tko je nadležan'“, poručila je Kövesi za N1.

Nisu još obavijestili Europsku komisiju

Naglasila je i kako se politika ne bi smjela miješati u rad pravosuđa. Poručila je i da pravo pitanje u spomenutom slučaju i nije tko je nadležan, nego je li počinjena prijevara poreznih obveznika ili nije.

Kövesi je u intervjuu kazala i da EPPO do sada nije izvijestio Europsku komisiju o ovom slučaju.

U Vladi odbacuju tvrdnje da vrše pritisak na pravosuđe 

Obuljen Koržinek je u ponedjeljak odbacila tvrdnje da Vlada "diže dimne zavjese“. U istom je tonu govorio i Plenković koji je odbacio teze da vrši pritisak na pravosuđe.

"Nema nikakvog pritiska. Najvažnije je da se svatko drži svoje nadležnosti“, poručio je Plenković.

Oporba kaže da Plenković strahuje od uhićenja Obuljen Koržinek

Oporba je, pak, u ponedjeljak ocijenila da se Plenković boji uhićenja Obuljen Koržinek i da zato žuti s izborima, kao što je "progurao“ i Ivana Turudića za glavnog državnog odvjetnika.

Nikola Grmoja (Most)
Izvor: Patrik Macek/PIXSELL/PIXSELL

"Plenković žuri s izborima i potencijalni sukob nadležnosti DORH-a i EPPO-a vuče do izbora jer je njegov problem da uoči izbora ne dođe do uhićenja ministrice Obuljen Koržinek i to je ono što Plenković osporava. Zato se išlo s imenovanjem Turudića, osporava nadležnost i zato je davao onakve izjave”, kazao je, prema pisanju Hine, Nikola Grmoja iz Mosta.

Ocijenio je i da je Plenković "od briselskog ćate naglo postao suverenist, ali ne kako bi se izborio za hrvatske nacionalne interese, što bismo mi pozdravili, nego kako bi zaštitio svoju vlastitu kožu“.

'Plenković ušao u sukob koji ne može dobiti'

Već i to pokazuje da će pitanje djelovanja EPPO-a u Hrvatskoj i odnos prema Kövesi biti visoko pozicionirani na popisu tema u izbornoj kampanji. I sada je već, uostalom, vrlo visoko plasirano, iako kampanja tek počinje.

Pritom valja podsjetiti kako nas uskoro očekuju dva izborna ciklusa - za Sabor i za Europski parlament, kao i za šefa države krajem godine.

Analitičari s kojima je Euractiv razgovarao o tome imaju različita mišljenja.

Anđelko Milardović, politolog i sociolog
Izvor: Matija Habljak/PIXSELL/PIXSELL

"Riječ je o potpuno nepotrebnom sukobu koji Plenković ne može dobiti. Kövesi neće popustiti. Osim toga, u pravu je, ona ima pravo istraživati kako se troši novac poreznih obveznika u EU, što uključuje i hrvatske porezne obveznike“, ocijenio je za Euractiv politolog i sociolog Anđelko Milardović.

'U Hrvatskoj dimne zavjese uobičajene'

Dodao je kako je dobro da je Hrvatska ušla u EU. U Uniji je, ističe, neovisnost pravosuđa nešto što se smatra vrlo važnim.

"U EU postoji vladavina prava. Stvari u njoj ne funkcioniraju kao ovdje, gdje se novcem poreznih obveznika 'podmazuju' čitave društvene skupine i gdje su 'dimne zavjese' uobičajene. Zapravo će biti zanimljivo gledati kakva će Plenkoviću biti izlazna strategija i kako će se izvući jer je ušao u spor koji ne može dobiti“, zaključuje Milardović.

'Plenković možda i sam podgrijava sukob s Kövesi kako bi pokazao da mu nitko ništa ne može'

S druge strane, jedna dobra poznavateljica hrvatske političke scene, koja je željela ostati anonimna, još je prije nekoliko dana za Euractiv ocijenila kako se ne bi iznenadila da Plenković sam podgrijava sukob s Kövesi jer mu to jača poziciju unutar HDZ-a i HDZ-ovog biračkog tijela uoči parlamentarnih izbora.

"Ne bih se čudila ni da je taj sukob s EPPO-om napuhao sam Plenković kako bi pokazao svojima da mu nitko ne može ništa“, zaključila je naša sugovornica za Euractiv.

Pritom je istakla kako "afera ima i u drugim strankama, a ne samo u HDZ-u", te je ocijenila da su sudionici barem nekih afera, kako onih iz HDZ-ovih, tako i onih iz oporbenih redova, ipak procesuirani.