Politika

EUROPSKI IZBORI: Dvije najveće bugarske proeuropske stranke vode u anketama za lipanjske izbore

Autor Euractiv/Krassen Nikolov

Dvije glavne proeuropske političke stranke u Bugarskoj po posljednjih anketama debelo prednjače uoči europskih izbora u lipnju.

A woman walks past a poster of the GERB party in Sofia on March 30, 2023, ahead of the parliamentary elections.,Image: 766152064, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Nikolay DOYCHINOV / AFP / Profimedia
Izvor: Nikolay DOYCHINOV / AFP / Profimedia

Prema anketama, konzervativna stranka GERB (EPP) bivšeg premijera Bojka Borisova još uvijek je najpopularnija stranka u zemlji sa 22,9 posto podrške, a slijedi je proeuropska koalicija desnog centra, PP-DB sa 19,7 posto. Jaz između te dvije skupine smanjio se na manje od 4 posto, dok je krajem prošle godine bio oko 6 posto.

"Kada bi se europski izbori održali ovog tjedna, tri stranke bi profitirale - PP-DB, [proruska] Vazraždane i [socijalistički] BSP," izjavio je sociolog Dobromir Živkov iz anketne kompanije Market Links, koja je provela istraživanje.

Očekuje se da će odaziv bugarskih birača na izborima u lipnju biti oko 30 posto, niži od 40 posto koliko ih je izašlo na posljednje parlamentarne izbore u travnju 2023.

Dvije vodeće stranke su u "neslužbenoj" vladajućoj koaliciji i podržavaju vladu premijera Nikolaja Denkova kojeg je za premijera predložila PP-DB. Trenutano pregovaraju o formalnom sporazumu o podjeli vlasti, na temelju kojeg bi bivša europska povjerenica Maria Gabriel (GERB) mogla postati nova premijerka.

Po anketi Market Linksa, stranka turske etničke manjine DPS (ALDE) treća je po snazi stranka u Bugarskoj, sa 12,1 posto podrške. Proruska nacionalistička stranka Vazraždane je četvrta, s 11,7 posto.

"Ta stranka se pozicionira kao jedina otvoreno euroskeptična nacionalistička snaga, i to dovodi do povećanja njihove podrške za europske izbore," kaže Živkov.

Peta je također proruska socijalistička stranka BSP, koja prema anketama ima 8,4 posto podrške. Sve ostale stranke ne prelaze izborni prag - Bugarska bira 17 zastupnika za Europski parlament, a da bi stranka osvojila mandat, potrebno je osvojiti najmanje 5,9 posto glasova.

No, još uvijek ima dosta Bugara koji su neodlučni - njihov udio se procjenjuje na 14-15 posto.

Prema Živkovu, glasovi neodlučnih vjerojatno neće dramatično promijeniti ishod, i izgledno je kako će izbori za Europski parlament vjerojatno samo odraziti status quo u sadašnjem sazivu bugarskog parlamenta.

"Pet stranaka koje imaju zastupnike u parlamentu vrlo će vjerojatno osvojiti i mandate za Europski parlament. Čini se kako svi ostali nemaju realne šanse za to."

(Preveo i uredio David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Bulgaria’s pro-European parties lead polls ahead of EU elections)