Politika

EUROPSKI IZBORI: Macronova stranka i službeno krenula u kampanju velikim skupom u Lilleu

Autor Euractiv/Clara Bauer-Babef

Francuski premijer Gabriel Attal i nositeljica liste stranke Renaissance Valérie Hayer službeno su u subotu u Lilleu pokrenuli predizbornu kampanju za europske izbore u lipnju, u društvu oko 3.000 članova i simpatizera.

Supporters with French and European flags. First meeting of Renaissance with Valerie Hayer for the European election in Lille , FRANCE on Mars 09, 2024. /01JACQUESWITT_witt0889/Credit:Jacques Witt/SIPA/2403111106,Image: 855806341, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Jacques Witt / Sipa Press / Profimedia
Izvor: Jacques Witt / Sipa Press / Profimedia

Ministar unutrašnjih poslova Gérald Darmanin, ministar pravosuđa Eric Dupond-Morretti, i bivši premijeri Élisabeth Borne i Édouard Philipp također su bili na skupu.

"U ovoj kampanji bit ćemo jedina opcija koji će braniti Europu... Ponosni na to, jer nama je Europa potrebna," rekla je Hayer. Komentirala je svoje mjesto kao nositeljice liste i rekl da ona predstavlja izbor "mladeži, odvažnosti, dijaloga i čvrstih uvjerenja... teritorija i ruralnih područja."

"Čula sam da se priča da sam automatski izbor. Nadam se da ljudi to ne govore samo zato što sam žena. Namjeravam odigrati svoju ulogu u potpunosti."

Na skupu, članovi stranke Renaissance nastavili su razvijati ključne točke na koje će se u kampanji staviti naglasak, među kojima će biti rat u Ukrajini i borba protiv desničarske Rassemblement National (RN/ID) koju vodi Marine Le Pen i čiju listu predvodi Jordan Bardella.

"Želimo li nastaviti graditi Europu? Želi li Francuska napustiti Europu? Naš odgovor je jasan, i iskren: Da, vjerujemo u Europu; i da - želimo ostati u Europi. Da - mi smo europljani," rekao je Attal, i opisao Bardellov program kao ekvivalent tzv. Frexitu - iako se doslovno tako ne naziva.

Darmanin je optužio Le Pen da želi "uništiti ribare Frexitom," tvrdeći da zna kako izgleda ishod programa RN-a "zahvaljujući Brexitu."

Ukrajina i Rusija

Članovi stranke Renaissancea - koju predvodi predsjednik Emmanuel Macron - govorili su o potpori Ukrajini, i ponovili nedavne izjave Macrona kako bi "sve opcije" trebale biti na stolu kada je riječ o ratu u Ukrajini.

"Glavno pitanje bit će potpora Ukrajini," izjavio je Sylvain Maillard, predsjednik kluba zastupnika te stranke, u petak, i optužio RN da služe kao Putinovi trbuhozborci u Francuskoj.

U Lilleu, Attal je također govorio o bliskosti RN-a i Vladimira Putina, dok je Hayer rekla da je "izdaja kad se interese Rusije stavlja ispred interesa Francuske."

Hayer je također povukla paralelu između Ukrajine danas i Drugog svjetskog rata. "Jučer su to bili Daladier i Chamberlain, danas su to Le Pen i Orban. Mi smo u Minhenu 1938. godine, na jednu minutu do ponoći."

Tri mjeseca prije europskih izbora početkom lipnja, najnovije ankete ukazuju da je Hayeričina lista desetak postotnih bodova iza liste RN-a i Bardelle.

(Preveo i uredio David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Macron’s party kicks off EU election campaign)