Politika

IZBORI U PORTUGALU: Konzervativnoj desnici se predviđa povratak na vlast nakon osam godina

Autor Lusa.pt/Maria João Pereira

Pobjeda desničarskog bloka na nedjeljnim izborima u Portugalu čini se izglednom, no neizvjesno je hoće li vlada morati koalirati sa stranskom ekstremne desnice Chega.

Democratic Alliance party (AD) leader Luis Montenegro looks on during a campaign meeting in Porto, on March 7, 2024 ahead of general elections. Portuguese vote on March 10 for the general elections.,Image: 854752764, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: MIGUEL RIOPA / AFP / Profimedia
Izvor: MIGUEL RIOPA / AFP / Profimedia

Portugalci će u nedjelju izaći na birališta i odlučiti o početku nove političke ere nakon što je socijaldemokratski premijer António Costa - na vlasti od 2015. godine - podnio ostavku u studenom zbog upletenosti u korupcijsku istragu.

U komentaru za portugalsku državnu agenciju Lusu, politički analitičari Marco Lisi i Adelino Maltês prognozirali su pobjedu tzv. Demokratskog saveza - koalicije konzervativnih stranaka PSD (EPP), CDS-PP (EPP) i monarhističkog PPM-a, što ostavlja otvorenom mogućnost postizborne koalicije s liberalnom strankom IL ili čak ektremno desnom Chegom (ID).

Prema projekcijama, konzervativna koalicija Demokratskog saveza mogla bi osvojiti oko 31 posto glasova, ispred socijalističke PS sa 29 posto. Liberali (IL) kotiraju na 6 posto, dok se očekuje da bi Chega mogla osvojiti 18 posto.

"Najpredvidljivije jest da će desni blok osvojiti većinu,"  kaže Lisi, profesor političkih znanosti sa Sveučilišta Nova u Lisabonu. "Onda moramo pogledati unutarnje odnose između različitih desničarskih stranaka, to jest može li DA s Liberalnom inicijativom (IL) konačno sastaviti većinu bez Chege - ili će, uz relativnu većinu, Chega biti potrebna za vladajuću koaliciju."

Po najnovijim istraživanjima, ta dva scenarija su najizglednija.

Konzervativni PSD (EPP), stranka koja se stalno izmjenjuje na vlasti sa socijalističkim PS-om još od dolaska demokracije u Portugalu 1974., opet će se vratiti na vlast, po prvi put nakon 2015.

Uloga Chege i krajnje desnice

Ipak, moguće je i da dođe do iznenađenja, dodaje Lisi, recimo u slučaju da PS dobije više glasova od konzervativnih stranaka koje zajedno ostvare relativnu većinu. No, iznenađenja su trajna pojava u portugalskoj politici nakon posljednjih izbora 2022. godine, kad su ankete ukazivale na neriješen rezultat, da bi naposljetku rezultat bio apsolutna većina za socijaliste.

"Još uvijek ima puno neodlučnih birača, i omjeri snaga bi se mogli promijeniti u posljednjim danima predizborne kampanje," upozorava Lisi. Ako socijalisti ipak osvoje više glasova, očekuje se kako će PS pokušati ustrojiti vladu, a konzervativna koalicija će vjerojatno smijeniti svog lidera Luísa Montenegra, iako je nejasno tko će ga naslijediti i kakvu strategiju će onda slijediti.

U takvom scenariju, kaže Lisi, konzervativni PSD bi bio u vrlo teškom položaju i bio bi u opasnosti da ga Chega nadjača, jer bi mogla preuzeti ulogu glavne oporbene stranke. S druge strane, ako PSD postigne dogovor s Chegom, njihov odnos bi se mogao svesti na konstantno ucjenjivanje, a njihov lider André Ventura može stalno prijetiti raspadom vlade.

Maltez, profesor na Visokom institutu društvenih i političkih znanosti Sveučilišta u Lisabonu (ISCSP), vjeruje da će izbori Portugalu donijeti ono što već ima većina europskih demokracija - a to je vladu koja konstantno pregovara.

On smatra da je najvjerojatniji scenarij u skladu s "tradicijom iz posljednjih 50 godina" demokracije. "Takozvana 'socijaldemokratska' stranka PSD i takozvana 'socijalističko-demokratska' stranka PS čine većinu u portugalskom parlamentu."

"Ako postoji bilo kakva nestabilnost, to je krivica te dvije stranke koje se vrlo dobro poznaju i koje nude rješenja oko kojih nužno ne slažu uvijek." Matez ističe kako postoji 'logika stabilnosti' između PS-a i PSD-a, koji se "uvijek slažu oko osnovnih stvari," te kako je to velik čimbenik stabilnosti u portugalskoj demokraciji.

Što se tiče mogućeg ulaska Chege u vladajuću koaliciju kako bi desničarska vlada bila održiva, on smatra da to možda ni neće biti potrebno - ali ako ipak bude, da Demokratski savez za to "ima vrlo jednostavno rješenje."

"Ili pristati na suradnju s PS-om da bi se održala stabilnost, ili će posegnuti za rješenjem koje je također demokratsko, i koje smo vidjeli u nekoliko zemalja Europe, gdje stranke poput Chege ulaze u sastav vladajuće većine."

(Preveo i uredio David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Portugal’s right-wing likely to win elections but ‘surprises’ possible)