Politika

SABOR IZABRAO NOVU ŠEFICU POVJERENSTVA ZA SUKOB INTERESA: Aleksandra Jozić Ileković umjesto Nataše Novaković

Autor Hina

U Gongu ocjenjuju da je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa oslabljeno i da je s njegova čela maknuta osoba koja se zamjerila premijeru Andreju Plenkoviću.

Aleksandra Jozić Ileković
Izvor: Marko Lukunic/PIXSELL/PIXSELL

Aleksandra Jozić Ileković nova je predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, a to tijelo napušta dosadašnja čelnica Nataša Novaković, odlučio je u petak tajnim glasovanjem Sabor. 

Jozić Ileković dobila je glasove 78 zastupnika, a njena protukandidatkinje Nataša Novaković, dosadašnja predsjednica Povjerenstva, 50, dok Nike Nodilo-Lakoš i Ines Pavlačić nisu dobile ni jedan glas. Novaković se nije natjecala i za članicu Povjerenstva, pa napušta to tijelo. 

Izabrani i novi članovi Povjerenstva  

Prije nego je ušla u Povjerenstvo, Jozić Ileković obnašala je niz odgovornih dužnosti - osam godina je bila članica Državnog izbornog povjerenstva (DIP), savjetnica ministra pravosuđa, viša upravna inspektorica Ministarstva pravosuđa, zamjenica predstojnika Vladina Ureda za zakonodavstvo. 

S obzirom na to da su HSLS-ovi Dario Hrebak i Darko Klasić, članovi saborske većine, javno rekli da će glasovati za Novaković jasno je da su za nju, uz HDZ i partnere glasovali i neki oporbeni zastupnici. 

Jozić Ileković stupa na dužnost 9. ožujka ove godine. 

Za članove Povjerenstva izabrani su Igor Lukač (90 glasova), Nike Nodilo Lakoš (80), Ines Pavlačić (89) i Ana Poljak (92), te na dužnost stupaju 23. veljače. 

Jozić Ileković jedina je članica dosadašnjeg sastava koja ostaje u Povjerenstvu. 

Predsjednica i članovi Povjerenstva izabrani su na razdoblje od pet godina. 

Novaković: Odluka nije iznenađenje, dobro smo radili svoj posao

Dosadašnja čelnica Povjerenstva za sukob interesa Nataša Novaković izjavila je nakon izbora nove predsjednice tog tijela, njezine protukandidatkinje Aleksandre Jozić Ileković, da ta odluka nije veliko iznenađenje i da je na nju bila spremna.

"Što se mene tiče osobno, zatvaram ovu priču", rekla je novinarima Novaković, dodavši kako je to bilo očekivao pa nema nikakvih potreba oko dodatnih pojašnjavanja.

Ustvrdila je kako je Povjerenstvo prošlih pet godina bilo neovisno tijelo i nema nikakvih ograda oko toga kako su radili svoj posao.

HDZ: Posljednjih godina bilo je problema s funkcioniranjem Povjerenstva 

Nakon što je Sabor u petak izabrao Jozić Ileković za novu predsjednicu Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, zastupnik HDZ-a Dražen Bošnjaković izjavio je da je posljednjih godina bilo problema s radom Povjerenstva te da je promjena na čelu bila potrebna.

"Evidentno je da zadnjih godina imamo problem s funkcioniranjem i radom Povjerenstava jer su donosili odluke na temelju općih principa koje je propisivao zakon", izjavio je Bošnjaković u Saboru. 

"Ustavni sud je kazao da to ne može na taj način, počele su padati odluke na Upravnom sudu a prije toga i na Ustavnom sudu, stoga je trebalo promijeniti i zauzeti drugačiji stav", dodao je Bošnjaković. 

Smatra da će nova predsjednica voditi postupke sukladno zakonu i Ustavu, na postavkama i odlukama Ustavnog suda te Visokog upravnog i Upravnog suda. 

Bošnjaković pritom ne dijeli mišljenje oporbe da će se odlaskom dosadašnje predsjednice Novaković rad Povjerenstva srozati te ističe da to nije jedino i presudno tijelo u borbi protiv korupcije. 

"Kao cijelo društvo moramo se boriti protiv korupcije. Kada stvar dođe do Povjerenstava i DORH-a to znači da je već negdje nešto probijeno, moramo koristiti sve preventivne alate koji postoje na svim razinama društva", poručio je Bošnjaković.

Oporba: Jozić Ileković tek mora dokazati da nije izabrana kako bi radila po diktatu vladajućih

Novoj predsjednici Povjerenstva za sukob interesa Jozić Ileković zastupnici iz redova lijeve oporbe poručili su u petak kako će morati dokazati da nije izabrana da bi radila po diktatu vladajućih koji su po njima pokazali da se kvalitetan rad ne cijeni.

"Nova predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Aleksandra Jozić Ileković dosad je bila članica tog tijela i imala je niz izdvojenih mišljenja i pred njom je veliki posao kako bi dokazala da taj izbor nije tu da bi radila po diktatu vladajućih, nego ono što je njen posao koji proizlazi iz zakona”, poručio je Peđa Grbin iz SDP-a nakon objave rezultata tajnog glasanja za predsjednicu i članove Povjerenstva.

Gong: HDZ predano radi na uništavanju nezavisnih institucija

Gong je, pak, ustvrdio da HDZ predano radi na uništavanju nezavisnih institucija, nakon što dosadašnja predsjednica Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa Novaković, koja je otvorila nekoliko predmeta protiv premijera Andreja Plenkovića, nije dobila novi mandat. 

"Završna faza operacije HDZ-ovog obuzdavanja nezavisnog tijela odvila se u Saboru, gdje Nataša Novaković nije dobila podršku većine. Time je ovo ključno tijelo za zdravlje hrvatske demokracije dodatno oslabljeno, nakon što je spregom sudske i izvršne vlasti te parlamentarne većine uvelike marginalizirano", stoji u priopćenju Gonga.

Povjerenstvo je samo formalno živo, ali je uvelike razvlašteno, a uklonjena je osoba koja se zamjerila predsjedniku Vlade. Gong osuđuje "posljednji čin u dugotrajnoj HDZ-ovoj predstavi demokratskog nazadovanja hrvatskog političkog sustava".

Kako bi se očuvala liberalna demokracija u Hrvatskoj nužno je prekinuti s takvim praksama vladajućih jer rad neovisnih institucija mora biti slobodan od političkih i drugih pritisaka.

"Neovisne institucije trebale bi kontrolirati one koji imaju političku moć, kako ne bi tu moć zloupotrebljavali. Zarobljavanjem ili marginaliziranjem kontrolora, tijela za prevenciju sukoba interesa, čije je osnivanje bilo uvjet za pristupanje EU-u, nedvojbeno je da demokracija nazaduje, a širom se otvaraju vrata korupciji", upozorava Gong.

Nakon što je Novaković otvorila Plenkovićevu ulogu u "aferi Borg" i počela istraživati financiranje HDZ-ova putovanja na skup EPP-a u Helsinkiju, predsjednik Vlade počeo je kritizirati njezin rad, te joj je odbio poslati traženu dokumentaciju, podsjeća Gong.

Kasnije ju je prozivao za sukob interesa i tražio njeno izuzeće. Nakon što je na konferenciji kritizirao rad Povjerenstva, inzistirajući da je ono krivo protumačilo ovlasti i da ne smije donositi odluke po članku 5., iste je argumente preuzelo i hrvatsko pravosuđe.

"Visoki upravni sud, koji je prije toga Plenkovićeva istupa godinama potvrđivao povredu načela djelovanja, iznenada je promijenio praksu, pozivajući se formalno na odluku Ustavnog suda u slučaju Karamarko", navodi Gong.

Očito slabljenje ovlasti Povjerenstva HDZ je pokušao prikriti formalnim povećanjem broja pozicija koje dolaze pod kontrolu Povjerenstva. No iako je krug obveznika na podnošenje imovinske kartice značajno proširen, to nije popraćeno povećanjem ljudskih kapaciteta u samom Povjerenstvu.

"Time je Povjerenstvo praktički svedeno na puko tijelo za administriranje imovinskih kartica, koja grca pod gomilom novopristiglih dokumenata, unutar kojih se lako zagubi poneki očigledan sukob interesa članica i članova HDZ-ove Vlade", zaključuje se u priopćenju Gonga.