Politika

RAZLAZ OKO UKRAJINE: Proruski Fico optužuje Češku da joj je rat 'u interesu,' dok Fiala raskida suradnju sa Slovačkom

Slovački premijer Robert Fico odbacio je češku odluku o prekidu bilateralnih konzultacija zbog proruskih stajališta Bratislave, tvrdeći kako Slovačka "samo želi mir" i optuživši Prag da mu je u "interesu" podržavanje rata u Ukrajini.

27.02.2024, Praha Příjezd zástupců (premiérů) zemí Višegrádské čtyřky (V4). Maďarsko- Viktor Orbán, Slovensko - Robert Fico, Polsko Donald Tusk, Česko - Petr Fiala. Lichtenštejnský palác. ,,Image: 852209319, License: Rights-managed, Restrictions: Image must be credited: 'ANNA BOHÁČOVÁ / MAFRA / Profimedia', Model Release: no, Credit line: ANNA BOHÁČOVÁ / MFDNES + LN / Profimedia
Izvor: ANNA BOHÁČOVÁ / MFDNES + LN / Profimedia

Češki premijer Petr Fiala najavio je u srijedu obustavu međuvladine suradnje sa Slovačkom zbog "značajnih razlika" glede vanjskopolitičkih pitanja i rata u Ukrajini.

Slovački proruski premijer Robert Fico je na to reagirao objavom video poruke na Facebooku upućene Fiali osobno, u kojoj govori o "dubini češko-slovačkih odnosa," koju se njegova vlada "ne bi usudila ugroziti."

"Napominjemo da je te odnose češka vlada odlučila ugroziti jer joj je u interesu podržavati rat u Ukrajini, dok slovačka vlada govori o miru. Vaša odluka neće utjecati na našu suverenu politiku," kazao je Fico, dodavši kako su Fiala i njegova vlada "uvijek dobrodošli" u Slovačkoj.

Fiala je raskid suradnje sa Slovačkom najavio u srijedu, što je došlo kao kulminacija sve većeg zahlađenja odnosa u posljednjih nekoliko mjeseci.

"Suradnja sa Slovačkom je važna, i u našem je interesu imati najbolje moguće odnose. Međutim, nemoguće je ignorirati temeljne razlike u mišljenjima o ključnim vanjskopolitičkim pitanjima, kao što je bilo slučaj sa nedavnim sastankom slovačkog i ruskog ministra vanjskih poslova," napisao je Fiala na društvenim mrežama.

"Stoga ne smatramo primjerenim održati međuvladine konzultacije sa Slovačkom vladom u idućih nekoliko tjedana. Odlučili smo odgoditi planirane razgovore, i o tome smo već izvijestili slovačku stranu," dodao je Fiala.

Fiala i Fico

Fiala i Fico složili su se u studenom prošle godine nastaviti redovite međuvladine konzultacije, čiji je sljedeći krug zakazan za proljeće.

Iako u svom odgovoru nije opovrgnuo svoje proruske simpatije, Ficino opravdanje vanjskopolitičkih poteza svoje vlade, koje se opravdava željom da se postigne mir, nije potkrijepljeno nedavnim događajima. Slovačka se pod Ficom sve više približava Rusiji, a u subotu se slovački ministar vanjskih poslova Juraj Blanár i sastao sa šefom ruske diplomacije Sergejom Lavrovom na konferenciji u Turskoj.

Proruska stajališta iznio je ne samo Blanár, već i Fico, koji je nedavno izjavio kako Zapad "ne podržava mir" u Ukrajini i da "demonizira" ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Dok je Češka dosad dosljedno podržavala Ukrajinu, uključujući i trud uložen u uvjeravanje drugih članica EU da pošalju stotine tisuća granata Ukrajini, Fico je tijekom nedavne predizborne kampanje u Slovačkoj obećao da "Ukrajini neće poslati više nijedan metak."

Fico je i uzburkao duhova kad je predložio da se Ukrajina odrekne dijela svojeg teritorija kako bi se okončao rat.

Reakcije u Bratislavi

Ivan Korčok, bivši slovački ministar vanjskih poslova i predsjednički kandidat, opisao je sadašnju situaciju kao "dosad neviđenu, ali razumljivu."

"Slovačka snosi punu odgovornost za pogoršanje odnosa s Češkom. Vlada Roberta Fica vodi Slovačku u izolaciju, kvari odnose sa susjedima, uklanja saveznike, i ozbiljno šteti nacionalnim interesima," izjavio je Korčok na društvenim mrežama.

Korčok, prozapadni karijerni diplomat, trenutačno je glavni protivnik Ficovog koalicijskog partnera Petera Pellegrinija na slovačkim predsjedničkim izborima koji su zakazani za kraj ožujka.

Posljednje ankete ukazuju kako će Pellegrini vjerojatno pobijediti u drugom krugu zakazanom za 6. travnja - no prednost koju ima ispred Korčoka polako se smanjuje. Euractiv nije naveo postotke glasova koje po anketama osvajaju Pellegrini i Korčok.

Michal Šimečka, lider liberalne Progresivne Slovačke (PS), reagirao je slično, kazavši kako zbog Ficova djelovanja Slovačka polako postaje "crna rupa" Europe. Euractiv nije naveo parlamentarni status njegove stranke.

"To je velika sramota i šteta za naše međusobne odnose. Realno gledano, ovo je vjerojatno naš najgori trenutak otkako su formirane nezavisna Češka i Slovačka."

(Preveo i uredio David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Fico says Czechia has ‘interest’ in supporting Ukraine war, after Prague burns bridge)