Politika

FRANCUSKA I DALJE VOLI NUKLEARKE: Ministar Bruno Le Maire u istupu kritizira 'neželjene' ciljeve za obnovljive izvore

Autor Euractiv/Paul Messad

Ciljevi EU vezani za obnovljivu energiju usvojeni u ožujku prošle godine su "previše restriktivni i nezadovoljavajući" s obzirom na klimatske promjene, izjavio je u ponedjeljak rancuski ministar gospodarstva Bruno Le Maire.

Bruno Le Maire, Minister of Economy, Finance and Industrial and Digital Sovereignty. Elysee Palace, Paris, France. Wednesday, March 06, 2024./04SIPA_sipa.03534/Credit:Mael Garnier/SIPA/2403061453,Image: 854275384, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Mael Garnier / Sipa Press / Profimedia
Izvor: Mael Garnier / Sipa Press / Profimedia

Le Maire je u nedavnom preustroju vlade preuzeo i portfelj energetike. Unatoč opetovanim zahtjevima Europske komisije, Francuska se i dalje protivi metodi izračuna koju Bruxelles koristi za određivanje ciljeva za energiju iz obnovljivih izvora.

"Cilj više ne može biti samo koliko imamo vjetrenjača ovdje, ili koliko imamo fotonaponskih panela ondje," rekao je Le Maire u ponedjeljak, kritizirajući Europu "kakvu više ne želimo."

Metoda izračuna utvrđena je u Direktivi o obnovljivoj energiji Europske komisije, čija je treća verzija (RED III) donesena u ožujku prošle godine. U njoj se navodi da EU mora zajedno do 2030. godine dosegnuti udio od 42,5 posto energije iz obnovljivih izvora u svojoj bruto potrošnji - pri čemu neke države moraju postići udio od najmanje 45 posto.

Francuska, primjerice, mora ostvariti obnovljivi udio od najmanje 44 posto, budući da je ciljani omjer zadan u skladu s kapacitetima svake države članice. No, francuska vlada uporno odbija utvrditi taj cilj u bilo kakvom pisanom obliku.

To se uopće nije spominjalo u energetsko-klimatskom planu poslanom Europskoj komisiji u studenom prošle godine, u kojem Pariz radije definira cilj od 56 posto "dekarbonizirane energije," ili u svojem energetsko-klimatskom programu, u kojem su se utvrđivali francuski klimatski ciljevi za višegodišnja razdoblja - i od kojeg se na kraju odustalo.

Komisija je upozorila Francusku da preispita svoje planove, a povjerenica za energetiku Kadri Simson čak je najavila da je Komisija spremna "predložiti mjere na razini EU" za rješavanje te situacije - iako nije pojasnila što bi to moglo značiti.

Novčane kazne 'ne dolaze u obzir'

Prema Le Maireu, bilo bi bolje da EU odredi jasne klimatske ciljeve i kaže da želi da EU bude "ugljično neutralna," - pa da svaka država sama odluči kakvu mješavinu energetskih izvora će imati. To pitanje bilo je na stolu i kada je Francuska odbila kupovati takozvane "statističke megavate" od drugih zemalja EU koje su već ispunile svoje ciljeve.

"Francuska neće plaćati kazne," kaže Le Maire, jer njene emisije su već među najnižima od svih europskih zemalja. "Pronaći ćemo rješenje s Europskom komisijom," dodaje Le Maire.

Jedno od rješenja mogla bi biti izmjena ciljeva, tako da ne propisuju energije iz obnovljivih izvora već energiju iz izvora "niske razine ugljičnih emisija" u okviru klimatskih ciljeva EU zacrtanih za 2040.

Za Francusku, najveću pobornicu nuklearne energije u EU, razlika u toj formulaciji značila bi da bi se energija dobivena iz nuklearnih elektrana mogla kategorizirati kao doprinos borbi protiv klimatskih promjena.

"Potičemo Komisiju da razvije scenarije energetske politike za 2040. godinu na temelju ažuriranih scenarija, uzimajući u obzir najnovije najave o uvođenju novih nuklearnih kapaciteta u nacionalne planove za razvoj nuklearne energije," ponovile su u ponedjeljak članovi saveza za nuklearnu energiju, kluba unutar EU kojeg predvodi Francuska i koji sada navodno broji 12 zemalja članica. Već su podnijeli takav zahtjev u prosincu prošle godine.

Redovi veličine

U reakciji na izjave Le Mairea, Anne Bringault, programska direktorica udruge Climate Action Network, izjavila je da će bi, ako Francuska nastavi negirati svoje europske obveze u pogledu ciljeva koje je sama podržala, time poslati "vrlo opasnu poruku da i druge države članice mogu negirati svoje europske obveze u drugim područjima."

Vladajuća većina u francuskom parlamentu osudila je tzv. "politiku postotaka" kod izračuna energetskih izvora, i umjesto tog predlaže još mutniju frazu "politike redova veličine" - kako je to nazvao Antoine Armand, zastupnik Macronove stranke Renaissance i autor knjige "Le mur énergétique français” ("Francuski energetski zid").

Sektorska udruga kompanija koje se bave obnovljivom energijom SER zalaže se da se Francuska treba pridržavati "jedinog teksta koji je danas na snazi" tj. cilja navedenog u Direktivi RED III i onog što on propisuje za Francusku - a to je povećanje udjela obnovljive energije na 44 posto, rekao je u siječnju njen predsjednik Jules Nyssen za Euractiv.

Prema njemu, francusko stajalište u Bruxellesu još je teže shvatiti kad se uzme u obzir da francuska energetska i klimatska strategija, podnesena na savjetovanje krajem rujna, navodi da "ako izračunavamo ciljeve potrošnje i proizvodnje po sektoru, da bismo mogli dosegnuti 45 posto obnovljive energije u potrošnji do 2030."

"Dakle, to nije nemoguće," kazao je Nyssen.

(Preveo i uredio David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: France’s Le Maire slams EU’s ‘no longer wanted’ renewable targets)