Politika

EUROPSKI IZBORI: Socijaldemokratski PES izabrao povjerenika Schmita kao glavnog kandidata za vođenje Europske komisije

Autor Euractiv/Alice Taylor

Europski povjerenik za rad Nicolas Schmit izabran je za glavnog kandidata za europskih socijaldemokrata na europskim izborima na saboru Stranke europskih socijalista (PES) održanom u subotu u Italiji.

Electoral congress of the European Socialist Party. In the photo European Commissioner for Employment, Social Affairs and Integration Nicolas Schmit. Rome (Italy), March 2nd, 2024,Image: 853503374, License: Rights-managed, Restrictions: *** Worldwide Rights Except Italy *** FRAOUT ITAOUT, Model Release: no, Credit line: Mondadori Portfolio / ddp USA / Profimedia
Izvor: Mondadori Portfolio / ddp USA / Profimedia

PES,koji okuplja europske stranke socijaldemokratske orijentacije, i koji čini većinu zastupnika u parlamentarnom klubu Socijalista i demokrata (S&D) želi da upravo Schmit zamijeni Ursulu von der Leyen na mjestu lidera Europske komisije.

U govoru na kongresu PES-a, Schmit je uvjeravao okupljene u potrebu obrane europskih vrijednosti i kazao kako je borba protiv političkog pomaka udesno u cijeloj Europi jedan od njegovih glavnih ciljeva.

"Najbolji odgovor na ekstremnu desnicu jest naša vizija i naš projekt za Europu, kako bi svaki građanin i svako dijete mogli imati bolji život," rekao je Schmit. Također je govorio o važnosti formiranja europske zajedničke obrambene i sigurnosne politike, "jer je vrijeme da mi kao Europljani preuzmemo stvari u svoje ruke."

Schmit je nekoliko godina bio ministar rada u luksemburškoj vladi, prije nego što je 2019. postao europski povjerenik za zapošljavanje i socijalna prava. Međutim, Schmit je i dalje relativno slabo prepoznatljiv biračima, što neke na ljevici brine, u trenutku kad ankete predviđaju porast desnice u sljedećem sazivu Europskog parlamenta.

No, vodeća kandidatkinja njemačkih socijaldemokrata Katarina Barley izjavila je kako Schmit "najbolje odgovara socijalnoj demokraciji," dodavši da je on karijerni diplomat i "netko tko je apsolutno siguran na međunarodnoj sceni."

Schmit je govorio o podjelama između desnice i ljevice.

"Borit ćemo se protiv onih koji šire mržnju i podjele u našim društvima, onih koji šire strahove i pripremaju povratak nacionalizma... Normalizacija ekstremne desnice, kao što smo vidjeli u Nizozemskoj, opasna je i neodgovorna."

'Neprihvatljive izjave'

Na njegove izjave kasnije je reagirala talijanski senator Michele Barcaiuolo iz desne stranke Fratelli d'Italia (ECR) koji je za Schmita kazao da su stvari koje govori "neprihvatljive."

"Možda Schmit treba naći vremena da pohađa neki tečaj, na početničkoj razini, iz političke povijesti. Možda bi ga zabrinulo kada bi shvatio da su jedini ekstremsti u Europi one 'zelene' budale koje promovira njegov vlastiti PES."

Pučani (EPP) - koji su nominirali Ursulu von der Leyen za još jedan mandat - također nisu bili impresionirani Schmitom,  a jednan njihov dužnosnik koji je želio ostati anoniman pitao je retorički u komentaru za Euractiv "Što je s mogućim povratkom Josepha Muscata kao povjerenika? Netko bi ih trebao pitati o tome."

Muscat je podnio ostavku na mjesto malteškog premijera 2020. godine, nakon prosvjeda na tom otoku zbog njegove povezanosti s osobama optuženima za umiješanost u ubojstvo novinarke Daphne Caruane Galizia. Također je trenutačno pod istragom zbog navodnog primanja mita od javno-privatne kompanije koja je trebala graditi bolnice.

Nevladina udruga novinara koji izvještavaju o korupciji OCCRP proglasila je Muscata - inače lidera malteških socijaldemokrata koji su dio PES-a - za najkorumpiraniju osobu godine 2019., a sad se priča o njegovom povratku u politiku, ovog puta na razini EU.

(Preveo i uredio David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Schmit elected as lead candidate for Commission top job, pledging respect, EU values and combatting the right)