Politika

ŠEFOVI TALIJANSKE I AUSTRIJSKE DIPLOMACIJE U SARAJEVU: 'BiH mora što prije u EU, zaslužuje pregovore'

Autor Hina

Ministri vanjskih poslova Italije i Austrije, Antonio Tajani i Alexander Schallenberg, pozvali su u ponedjeljak političare u BiH da iskoriste priliku koju imaju za otvaranje pristupnih pregovora

Šefovi diplomacija Austrije i Italije u Sarajevu
Izvor: Armin Durgut/PIXSELL/PIXSELL

Ministri vanjskih poslova Italije i Austrije, Antonio Tajani i Alexander Schallenberg, zajednički su u ponedjeljak iz Sarajeva pozvali političare u Bosni i Hercegovini da iskoriste priliku koju sada imaju kako bi u ožujku osigurali otvaranje pristupnih pregovora s Europskom unijom, istaknuvši kako je to obostrani interes zbog sigurnosti cijelog Zapadnog Balkana.

Tajani i Schallenberg zajedno su doputovali u Sarajevo u misiju čiji je cilj potaknuti BiH da napravi nužan korak ka europskim integracijama.

BiH još nije usvojila nekoliko ključnih zakona 

To su na isti način učinili i prije točno godinu dana, kada je još bilo neizvjesno kakav će izvještaj o napretku za tu zemlju izraditi Europska komisija.

Taj je izvještaj u konačnici sadržavao uvjetnu preporuku za otvaranje pristupnih pregovora, a Europsko vijeće je u prosincu, prije otvaranja pregovaračkog procesa o čemu će se odlučivati nakon 20. ožujka, od BiH zatražilo usvajanje dodatnih reformskih zakona.

Potkraj veljače parlament BiH napokon je usvojio zakon o sprečavanju pranja novca i financiranja terorizma, no još nisu doneseni zakoni o sprječavanju sukoba interesa te o sudovima. Uz to, EU od BiH očekuje da BiH izmijeni i dijelove Izbornog zakona koji se odnose na zaštitu integriteta izbornog procesa, s ciljem da te izmjene budu primijenjene već kod lokalnih izbora planiranih za listopad.

'Stanje u BiH bolje nego ikada prije'

Nakon sastanka s ministrom vanjskih poslova BiH Elmedinom Konakovićem, šef talijanske diplomacije Tajani kazao je u ponedjeljak kako BiH treba postati članicom EU u narednim godinama, a osobno je spreman učiniti sve što može da bi se to ostvarilo.

Ustvrdio je da je ostvaren znatan napredak u provedbi reformi, iako je jasno da se može uraditi i više.

"Stanje u BiH sada je bolje nego ikada prije", ocijenio je Tajani dodajući kako to prati i jačanje strateške suradnje na međunarodnom planu, primjerice u borbi protiv organiziranog kriminala i ilegalnih migracija, što je za Italiju posebno važno.

Podsjetio je kako je vlada u Rimu zbog opasnosti od terorističkih prijetnji povezanih s migracijama i krize na Bliskom istoku morala uspostaviti granične kontrole na granici sa Slovenijom.

'Austrija i Italija imaju identičan odnos prema BiH'

Austrijski ministar Schallenberg istaknuo je kako Austrija i Italija imaju identičan odnos prema BiH te da je BiH ostvarila najveći reformski napredak do sada. Niti jedan političar u zemlji, kako je upozorio, to ne bi smio blokirati jer su blokade "igra s vatrom" u kritičnom razdoblju po sigurnost EU zbog ruske agresije na Ukrajinu.

"Mi smo 'braća po oružju' kada je riječ o odnosu prema BiH i Zapadnom Balkanu", kazao je Schallenberg dodajući kako se i Rim i Beč nadaju otvaranju pregovora s BiH ovog mjeseca jer se, kako je rekao, "drugim igračima" poput Moskve i Pekinga ne bi se smjelo dopustiti da dominiraju područjem koje je strateški interes EU.

'Sporni zakoni na usuglašavanju'

Ministar Konaković kazao je kako su se Rim i Beč pokazali stvarnim prijateljima BiH na putu ka europskim integracijama, što je ocijenio iznimno važnim jer EU i na taj način treba demonstrirati liderstvo a države-kandidatkinje spremnost za provedbu reformi što pokušava učiniti i njegova zemlja. Istaknuo je kako je BiH do sada, uz ostalo, potpuno uskladila svoju vanjsku politiku s onom EU, uključujući tu najveći dio vizne politike.

"Vidjet ćemo je li to dovoljno s obzirom da imamo još neke uvjete koje trebamo ispuniti do sjednice Europskog vijeća", kazao je Konaković.

Po njegovim riječima, stranačke radne skupine rade na usuglašavanju tri sporna zakona i smatra izvjesnim da će biti brzog dogovora o zakonu o sprječavanju sukoba interesa, dok je sa zakonom o sudovima, kako je kazao, stanje "još uvijek tvrdo", a isto takvo je stanje i s Izbornim zakonom.

'Nepotrebno da Schmidt nameće izmjene Izbornog zakona ako to možemo sami učiniti'  

Konaković kaže kako postoji visok stupanj suglasnosti o tehničkim izmjenama izbornog zakona i nada se da HDZ BiH njihovo usvajanje neće uvjetovati izmjenama vezanim za izbor člana Predsjedništva BiH iz reda Hrvata. Kaže kako i taj problem svakako treba riješiti, no to u ovom trenutku nije moguće pa se treba zadržati na "paketu integriteta".

"Nepotrebno je da (tehničke izmjene) nameće (visoki predstavnik) Christian Schmidt ako to već sami možemo usuglasiti", kazao je Konaković.

Sastali se i s Krišto

Talijanski i austrijski ministar tijekom dana odvojeno su razgovarali i s članovima Predsjedništva BiH te predsjedateljicom Vijeća ministara Borjanom Krišto.

U večernjim satima u Sarajevo stiže i njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock, a ona će se također sastati s najvišim dužnosnicima BiH.