Politika

ZAKON O AMNESTIJI: Venecijanska komisija podržala kontroverzan španjolski zakon o pomilovanju katalonskih separatista

Autor Euractiv/Fernando Heller

Venecijanska komisija, savjetodavno tijelo Vijeća Europe (CoE), odobrit će španjolski zakon o amnestiji - iako predlaže poboljšanja teksta i poziva na smiren dijalog prije donošenja, navodi se u nacrtu izvješća, izvještava agencija EFE.

Image: 842611539, License: Rights-managed, Restrictions: Contributor country restriction: Worldwide, Worldwide, Worldwide, Worldwide, Worldwide, Worldwide. Contributor usage restriction: Advertising and promotion, Consumer goods, Direct mail and brochures, Indoor display, Internal business usage, Commercial electronic. Contributor media restriction: {C932EBF2-3A32-4548-BF57-0694EA2306A6}, {C932EBF2-3A32-4548-BF57-0694EA2306A6}, {C932EBF2-3A32-4548-BF57-0694EA2306A6}, {C932EBF2-3A32-4548-BF57-0694EA2306A6}, {C932EBF2-3A32-4548-BF57-0694EA2306A6}, {C932EBF2-3A32-4548-BF57-0694EA2306A6}., Model Release: no, Credit line: Marcos del Mazo / Alamy / Alamy / Profimedia
Izvor: Marcos del Mazo / Alamy / Alamy / Profimedia

EFE je dobila na uvid nacrt izvješća Komisije o kontroverznom zakonu kojeg su dogovorile vladajuća socijalistička stranka PSOE premijera Pedra Sáncheza i dvije glavne separatističke katalonske stranke - Zajedno za Kataloniju (JxCat) i Republikanska ljevica Katalonije (ERC).

Zakon je još uvijek u procesu parlamentarnog donošenja, a savjetodavno tijelo Vijeća Europe najavilo je da će o njemu izdati mišljenje 15. ožujka. Zakon bi trebao pomilovati osobe uključene u neuspjeli referendum o katalonskoj neovisnosti iz 2017. koji je proglašen neustavnim.

Preliminarno mišljenje Komisije naišlo je na pozitivan odjek u PSOE, gdje to opisuju kao "potvrdu vizije" premijera Pedra Sáncheza da je takav zakon dobar pravni mehanizam za promicanje "pomirenja" u Kataloniji nakon nekoliko godina turbulentnih odnosa između Madrida i te razvijene španjolske regije.

Sánchez za ostanak na vlasti ovisi o parlamentarnoj potpori zastupnika JxCata, ERC-a, kao i baskijskih stranaka - desničarske PNV i radikalno ljevičarske EH-Bildu. Među brojnim Sánchezovim ustupcima katalonskim separatistima je i zakon o amnestiji. Baskijskim strankama Sánchez je obećao niz ekonomskih i političkih ustupaka.

U subotu je glasnogovornik PSOE u parlamentu Patxi López pozvao najveću oporbenu stranku, konzervativnu Partido Popular (PP/EPP), da prihvati mišljenja stručnjaka iz Vijeća Europe. PP se žestoko protivi zakonu o amnestiji i organizirala je niz prosvjeda protiv tog zakona.

Kako kaže Jaume Asens, bivši zastupnik i član ljevičarske platforme Sumar koja je u vladajućoj koaliciji s PSOE, sporazum između PSOE, JxCata i ERC-a je neminovan, i mogao bi se formalno objaviti već početkom ovog tjedna.

Puigdemontov povratak u Španjolsku

Objava konačnog međustranačkog sporazuma omogućio bi usvajanje zakona o amnestiji u parlamentu, a potom će biti upućen senatu, gdje opozicijska Partido Popular još uvijek ima većinu. Oni su pak već najavili da će pokušati odgoditi usvajanje zakona kojeg smatraju neustavnim.

I PP i stranka krajnje desnice Vox - treća po snazi stranka u parlamentu - priopćile su kako će se oštro suprotstaviti zakonu, kojim bi se trebao pomilovati separatistički aktivizam u razdoblju između 2012. i 2023. godine, što uključuje i kaznena djela terorizma. Te dvije stranke su organizirala masovne ulične prosvjede protiv zakona, i pokrenule snažnu pravni ofenzivu pred španjolskim vrhovnim sudom, ustavnim sudom i Europskim sudom.

Lider katalonskog separatističkog pokreta, Carles Puigdemont, koji je od četvrtka pod istragom Vrhovnog suda zbog "terorističkih" kaznenih djela u slučaju Demokratski Tsunami, bit će zakonski zaštićen, slijedi iz najnovije verzije teksta zakona, kaže Asens. Time bi se otvorio put njegovom povratku u Španjolsku iz Belgije, gdje je otišao živjeti nakon katalonskog pokušaja otcjepljenja u listopadu 2017.

U međuvremenu je Puigdemont, bivši predsjednik regionalne katalonske vlade, pozvao sve separatističke snage - i s desnice i s ljevice - da se udruže i "ponovno ujedine u novoj fazi" u kojoj "ostavljaju defetizam iza sebe" i "nastavljaju tamo gdje su bili prisiljeni zastati."

Neovisno izvješće

Venecijanska komisija upozorila je da njena uloga nije interveniranje u političke debate u Španjolskoj, niti odlučivanje o prikladnosti predloženog zakona, jer su to političke odluke koje donose španjolska vlada i parlament.

Također je navela i da u sljedećem, završnom, izvješću komisija neće iznositi mišljenje o ustavnosti ili usklađenosti zakona sa zakonima EU.

U preliminarnom izvješću podržava se mogućnost zakona o amnestiji, ali samo ako ispunjava uvjete zakonitosti, poštivanja međunarodnog prava, pravne sigurnosti kroz jasnu definiciju akata obuhvaćenih zakonom i izuzetaka od njega, postupka donošenja koji omogućava raspravu i javno sudjelovanje, te poštivanje neovisnosti sudstva.

Dioba vlasti u Španjolskoj nije ugrožena

U svojim preliminarnim zaključcima Komisija također navodi da nacrt zakona o amnestiji ne ugrožava trodiobu vlasti u Španjolskoj.

Međutim, istovremeno podsjeća da je prijedlog izazvao duboke - a u nekim slučajevima i nasilne - podjele unutar španjolskog društva, institucija, pravosuđa i akademskog svijeta, te potiče sve vlasti da ulože "potrebno vrijeme za konstruktivan dijalog."

Komisija također daje nekoliko preporuka, ističući da je područje primjene kontroverznog zakona "vrlo široko i prilično neodređeno" - te stoga predlaže da ga se preciznije definira, kako bi njegovi učinci bili predvidljiviji.

Također predlaže da kriterij prema kojem se isključuju ili ne isključuju "teroristička kaznena djela" iz opsega zakona ovisi o tome postoji u pojedinom slučaju konačna presuda ili ne.

(Preveo i uredio David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Council of Europe’s advisory body endorses Spanish amnesty law)