Politika

ISTRAŽIVANJE: Više od tri petine stanovnika Europske unije vjeruje u pobjedu Ukrajine u ratu s Rusijom

Autor Hina

Anketa koju je provela njemačka Zaklada Bertelsmann pokazuje da dvije trećine ispitanika u EU za rat na istoku Europe krivi Rusiju i smatra da je napad na Ukrajinu napad na cijelu Europu.

Rat u Ukrajini
Izvor: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Znatna većina stanovnika EU, njih 61 posto, vjeruje da će Ukrajina pobijediti u sukobu s Rusijom, pokazalo je istraživanje koje je provela njemačka Zaklada Bertelsmann, a čiji su rezultati objavljeni u četvrtak. 

Skoro 13.300 ljudi s prebivalištem u EU-u zamoljeno je da odgovori na izjavu "Ukrajina će dobiti ovaj rat", objavila je zaklada koja je anketu provela u prosincu. 

Nijemci skeptičniji od drugih oko pobjede Ukrajine  

Nijemci su skeptičniji od prosjeka te u pobjedu Ukrajine vjeruje njih 55 posto. 

U istraživanju, 68 posto ispitanika se slaže s tvrdnjom da je "napad na Ukrajinu napad na cijelu Europu". S tom se tvrdnjom slaže čak 79 posto Poljaka i 78 posto Španjolaca. 

Samo 40 posto Europljana vjeruje u učinkovitost sankcija Rusiji

Glede financijskih i gospodarskih sankcija uvedenih Rusiji, tek 40 posto ispitanika vjeruje u njihovu učinkovitost, a najmanje su u njihovu učinkovitost uvjereni Nijemci, njih samo 35 posto. 

Oko 66 posto ispitanika glavnu odgovornost za rat pripisuje Rusiji, 11 posto smatra da su za rat krivi Amerikanci, a po pet posto njih jednaku krivnju svaljuju na Ukrajinu i NATO. 

Poljska opet odskače od ostatka EU te 88 posto Poljaka smatra da je Rusija glavni krivac za rat. 

S druge strane, tek 54 posto Talijana smatra Rusiju krivcem za rat, a njih 23 posto krivnju svaljuje na SAD ili NATO.