Politika

CURENJE SNIMKI: Njemačka upozorava na 'informacijski rat' nakon što su u ruske medije dospjeli osjetljivi razgovori

Autor Euractiv/Oliver Noyan

Njemački ministar obrane Boris Pistorius upozorio je u nedjelju na sve veću prijetnju ruskog "informacijskog rata" nakon što je snimka telefonskog razgovora između njemačkih vojnih dužnosnika procurio u ruskim medijima.

German Defence Minister Boris Pistorius gives a statement at the Defence Ministry in Berlin on March 3, 2024 following leaks of secret Ukraine war talks. A spokeswoman for the German defence ministry on March 2, 2024 confirmed that a secret air force conversation had been tapped after an apparent recording of German army talks on Ukraine was leaked on social media.,Image: 853276556, License: Rights-managed, Restrictions: ALTERNATIVE CROP “The erroneous mention[s] appearing in the metadata of this photo by Tobias SCHWARZ has been modified in AFP systems in the following manner: [March3] instead of [February 3]. Please immediately remove the erroneous mention[s] from all your online services, Model Release: no, Credit line: Tobias SCHWARZ / AFP / Profimedia
Izvor: Tobias SCHWARZ / AFP / Profimedia

Rusija je presrela telefonsku konferenciju dužnosnika njemačkih zrakoplovnih snaga i oružanih snaga gdje je tema bila slanje dalekometnih sustava Taurus u Ukrajinu. Ruska državna televizija RT objavila je u petak snimku tog poziva.

Vijest o objavi uzburkala je njemačku javnost u subotu, a Pistorius je pozvao na "odlučnu reakciju." Njemački Euractiv nije pojasnio sadržaj snimke, a čini se i da je nejasno je li snimka autentična ili ne.

"To je dio informacijskog rata kojeg vodi Putin," kazao je Pistorius u nedjelju. "Radi se o stvaranju podjela. Radi se o potkopavanju našeg jedinstva. I u skladu s tim, trebali bismo reagirati na to na posebno smiren način - ali ne i manje odlučno."

Prema njemu, Njemačka i njeni saveznici bi trebali izbjeći "padanje na Putinove trikove" koji za cilj imaju "razaranje naše unutrašnje politike."

Iz ministarstva obrane su rekli da pretpostavljaju da su razgovore doista presrele ruske službe, trenutno istražuju jesu li svi razgovori koji su procurili u medije autentični. Također su rekli i da nemaju spoznaja postoje li neka druga curenja ili presretanja - ali da se ni to ne može u potpunosti isključiti.

Njemačka vojna protuobavještajna služba MAD dodatno će istražiti taj slučaj i ispitati jesu li tijekom telefonskog sastanka prekršeni sigurnosni propisi. Njemački ministar je također rekao da će nakon završetka istrage biti poduzete "odgovarajuće mjere."

Oporba već razmišlja o formiranju istražnog odbora u Bundestagu. Kancelar Olaf Scholz bi trebao pojasniti svoje postupke u Bundestagu, izjavio je za list Spiegel šef konzervativne stranke CSU Alexander Dobrindt, dodavši kako se formiranje takvog odbora "ne može isključiti."

Scholz - koji se već neko vrijeme odupire pritiscima za slanje dalekmometnog sustava Taurus u Ukrajinu - već je komentirao najnoviji skandal. To je "vrlo ozbiljna stvar" koja se istražuje "vrlo pažljivo, vrlo intenzivno i vrlo brzo," kazao je u subotu u Rimu.

(Preveo i uredio David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Germany warns of Russian information war after wiretapping scandal)