Politika

ZELENI TRAŽILI DA SE PFIZERU ZABRANI PRISTUP EU PARLAMENTU: Šefovi političkih skupina stali na stranu farmaceutskog diva

Autor Euractiv/Clara Bauer-Babef

Predstavnici farmaceutske kompanije Pfizer i dalje će imati pristup Europskom parlamentu, odlučile su parlamentarne političke skupine - unatoč tome što su predstavnici tvrtke odbijali svjedočiti u Parlamentu o sumnjama oko nabave cjepiva

epa08919982 A doctor holds up a bottle of the Pfizer/BioNTech vaccine against Covid-19 at the vaccination center at the Metropolis-Halle events center on the first day the center began operation during the second wave of the coronavirus pandemic in Potsdam, Germany, 05 January 2021. Vaccination centers are beginning operation this week in several German states with others to follow in coming weeks. EPA-EFE/Sean Gallup / POOL
Izvor: Sean Gallup / POOL/GETTY IMAGES POOL

Na sastanku šefova parlamentarnih političkih skupina u četvrtak, 16. veljače - tijela od deset članova koje se obično sastaje za vrijeme plenarnih sjednica u Strasbourgu - većinom glasova je odbačen prijedlog da se Pfizeru uskrati pristup prostorijama Europskog parlamenta.

"Ovaj rezultat je sramota," kazala je zastupnica Zelenih Michèle Rivasi u priopćenju izdanom nakon glasanja.

Prijedlog o uskraćivanju pristupa Pfizeru uputili su zastupnici iz redova Zelenih iz parlamentarnog odbora COVI koji se bavi načinom na koji se EU uhvatila u koštac s pandemijom. To je predloženo 11. siječnja, kao odgovor na činjenicu da tvrtka odbija suradnju u razjašnjavanju detalja ugovora za nabavku cjepiva u vrijeme pandemije Covida-19.

"Nakon što je Pfizerov predsjednik uprave, Albert Bourla, dvaput odbio svjedočenje u Europskom parlamentu, specijalni odbor za Covid je odlučio sankcionirati tu farmaceutsku tvrtku uvođenjem zabrane dolaska u naše prostorije," rekla je Rivasi.

Bourlino odbijanje da dođe na sastanak sa zastupnicima iz odbora COVI u listopadu, i zatim ponovno u prosincu, iritiralo je sve članove tog odbora. U odboru je inače 74 eurozastupnika, a njime predsjedava belgijska zastupnica Kathleen Van Brempt (S&D).

Stoga su šefovi političkih grupacija razmatrali nekoliko mogućnosti, među kojima su bile privremeno isključenje te farmaceutske tvrtke i dilema treba li se zabrana primjenjivati samo na predsjednika uprave Pfizera ili na sve predstavnike te tvrtke - ili jednostavno dopustiti tvrtki da i dalje ima pristup Europskom parlamentu.

Na kraju su se odlučili za posljednju opciju.

Ništa od Von der Leyen pred odborom COVI

Također su pozvali i predsjednicu Europske komisije Ursulu von der Leyen da dođe na njihov sastanak i govori o skandalu oko SMS poruka koje je u to vrijeme razmjenjivala s Bourlom. No, isprva je odbor COVI namjeravao pozvati Von der Leyen da se obrati njima.

"Ove odluke su iznimno važne i odražavaju unutrašnje krugove moćnika. Europski parlament sudjeluje u očuvanju neprozirnosti koju uporno kritiziramo, umjesto da postignemo transparentnost i odlučujemo o odgovornosti," dodala je Rivasi.

Von der Leyen bi trebala govoriti o takozvanom Pfizergate skandalu, u kojem se sumnja da su ona i prvi čovjek Pfizera direktno pregovarali o ugovoru za 1,8 milijardi doza cjepiva za Covid, putem SMS poruka.

Prvi medij koji je objavio vijest o aferi bio je američki New York Times, u travnju 2021., koji je krajem siječnja odlučio tužiti Europsku komisiju jer nije objavila sporne poruke.

U srpnju 2022. europska pravobraniteljica Emily O'Reilly uputila je oštre kritike Europskoj komisiji i rekla da je izostanak volje da se pronađu sporne SMS poruke razlog za "ozbiljnu zabrinutost."

"Postupanje s ovim zahtjevom za pristup dokumentima ostavlja nezgodan dojam da se radi o europskoj instituciji koja nije sasvim iskrena kad se radi o ključnim pitanjima od javnog interesa," rekla je O'Reilly.