Politika

ŠVEDSKA REAGIRA NA RUSKE PRIJETNJE: Stockholm u stanju pripravnosti nakon ljutite reakcije na članstvo u NATO savezu

Autor Euractiv/Charles Szumski

Švedska je spremna reagirati na prijetnje iz ruskog veleposlanstva u Stockholmu nakon što je stigla najava da će se Švedske konačno priključiti NATO savezu, izjavio je u utorak švedski premijer Ulf Kristersson.

This photograph taken on February 27, 2024 shows an empty mast amongst member nation flags in the Cour d'Honneur of the NATO headquarters, ahead of a flag-raising ceremony for Sweden’s accession to NATO, in Brussels on February 27, 2024.,Image: 851462273, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: JOHN THYS / AFP / Profimedia
Izvor: JOHN THYS / AFP / Profimedia

Moskva nije komentirala ratifikaciju švedskog članstva u mađarskom parlamentu u ponedjeljak, ali je zato u utorak navečer rusko veleposlanstvo u Stockholmu objavilo priopćenje na aplikaciji Telegram.

Između ostalog, u njemu se navodi da će Rusija "poduzeti protumjere" koje će biti "političke i vojno-tehničke prirode" kako bi "smanjila prijetnju za svoju nacionalnu sigurnost."

"Ulazak Švedske u vojni savez koji je neprijateljski prema Rusiji imat će negativne posljedice za stabilnost u sjevernoj Europi i oko Baltičkog mora, koje ostaje naše zajedničko područje, i koje nikad neće postati 'zaleđe NATO saveza,' bez obzira na nadobudne izjave koje daju budući švedski kolege u NATO savezu."

"Rusija će poduzeti protumjere, političke i vojno-tehničke prirode, kako bi smanjila prijetnju svojoj nacionalnoj sigurnosti. Njihov konkretan sadržaj ovisit će o uvjetima i opsegu integracije Švedske u NATO, uključujući i moguće raspoređivanje NATO vojnika, streljiva i oružja u toj zemlji."

Za švedskog premijera takva reakcija bila je očekivana.

"To je također bio slučaj i kada se Finska priključila NATO savezu," komentirao je Kristersson u srijedu.

Kad se Finska priključila transatlantskom savezu prošlog travnja, ruski ministar obrane Sergej Šojgu kazao je ruskim vojnim čelnicima kako priključenje Finske "stvara rizik od značajnog proširenja sukoba”, dok je glasnogovornik Kremlja Dmitri Peskov govorio o "zadiranju u ruske sigurnosne i nacionalne interese."

"Dobro je poznato kako se Rusiji ne sviđa činjenica da će Švedska i Finska postati članice NATO-a, ali mi smo ti koji o tome odlučujemo," kazao je Kristersson, dodavši kako se već događaju "cyber napadi i pokušaji utjecaja."

"Budni smo, dobro smo opremljeni, i vidimo što rade."

Sada kada je i mađarski parlament konačno odobrio zahtjev Švedske za članstvom u NATO savezu, preostaje samo da predsjednik Mađarske potpiše tu odluku, no je nejasno kada će se to dogoditi.

"Samo Mađarska zna točan tempo procesa, a oni su upravo su promijenili predsjednika. Tako da samo Mađarska zna točne datume," rekao je Kristersson.

Nakon ostavke bivše mađarske predsjednice Katarine Novak zbog skandala u kojem je optužena za prikrivanje osobe odumnjičene za pedofiliju, predsjednik parlamenta László Kövér trenutano je vršitelj dužnosti predsjednika Mađarske.

Prema ustavu Mađarske, mogao bi potpisati protokol NATO saveza, ali prema informacijama koje je dobio Euractiv, vjerojatno će novi predsjednik, Tamás Sulyok, stupiti na dužnost u utorak.

(Preveo i uredio David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Sweden ‘on its toes’ after Russia pledges countermeasures over NATO bid)