Politika

MILANOVIĆ TRAŽI DA PLENKOVIĆ KAŽE 'ŠTO JE OBEĆAO U PARIZU': Na Pantovčaku tvrde da hrvatski vojnici neće ići u Ukrajinu

Autor Adriano Milovan

U Uredu predsjednika su ocijenili da bi premijer Andrej Plenković, da nema Sabora i šefa države, 'izravno uključio Hrvatsku u rat u Ukrajini'

Predsjednik Zoran Milanović
Izvor: Goran Stanzl/PIXSELL/PIXSELL

Nakon što je premijer Andrej Plenković kazao kako na summitu zapadnih saveznika u Parizu nije ni nudio da Hrvatska vojska ode u Ukrajinu, reagirao je predsjednik Zoran Milanović, koji je od Plenkovića zatražio da  kaže o čemu se u Parizu točno razgovaralo i "što je tamo obećao".

"Dakle, Plenković do danas nije prežalio što je Hrvatski sabor spriječio indirektno uključivanje Hrvatske u rat u Ukrajini. I posebno ga smeta što sada ne može Hrvatsku odvesti u još veću katastrofu, odnosno ne može samovoljno ponuditi slanje hrvatskih vojnika u Ukrajinu. Da nema Hrvatskog sabora i predsjednika Republike, jasno je, Plenković bi Hrvatsku direktno uključio u rat u Ukrajini“, ocijenio je Ured predsjednika u priopćenju od utorka.

Na Pantovčaku dodaju kako nijedan hrvatski vojnik, dok je Milanović na čelu države, neće ići ratovati u Ukrajinu.

"Jedino rješenje rata u Ukrajini je postizanje mirovnog sporazuma koji će spriječiti nove žrtve i spasiti tisuće života. Predsjednik Republike to govori od početka rata i to će biti njegova politika i ubuduće. Iako je Andrej Plenković zbog osobne promocije očito spreman sudjelovati u kreiranju alibija za neuspjehe dosadašnje briselske strategije zaustavljanja rata u Ukrajini, Predsjednik Republike jamči da Hrvatska i njeni vojnici u tome neće sudjelovati“, zaključuje se u priopćenju.