Politika

EUROPSKI FONDOVI: Poljska mora što prije izmijeniti plan oporavka jer većina investicija neće biti provedena na vrijeme

Autor Euractiv/Aleksandra Krzysztoszek

Ukupno 43 od 56 projekata u okviru poljskog plana oporavka ne mogu se provesti prije kolovoza 2026., što znači da neće moći biti financirani europskim sredstvima, navodi se u novoj analizi konzultantske kuće CRIDO.

February 26, 2024, Warsaw, Poland: Polish prime minister Donald Tusk speaks at a press conference with PM Justin Trudeau in Warsaw. The Canadian Prime Minister Justin Trudeau after his visit in Kyiv, arrived in Warsaw and met with Donald Tusk - Poland's PM. The Prime Ministers talked about strong support and how to strengthen Ukraine in the war, security issues and trade exchange between Poland and Canada.,Image: 851035959, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Attila Husejnow / Zuma Press / Profimedia
Izvor: Attila Husejnow / Zuma Press / Profimedia

Većina investicija koje su bile najavljene u sklopu plana oporavka kojeg je sastavila poljska vlada još nisu ni započeti, što znači da nema nikakve šanse da budu dovršeni do kraja kolovoza 2026.

"To znači da Poljska neće dobiti sredstva iz EU [za ta ulaganja], budući da je uvjet za isplatu provedba investicije," rekao je Łukasz Kościjańczuk iz poslovne konzultantske kuće CRIDO u komentaru za poljsku državnu novinsku agenciju PAP.

Prema njihovoj analizi, postoji opasnost da čak 43 od ukupno 56 planiranih investicija neće biti dovršeno na vrijeme, ili će biti sasvim uklonjeno iz plana. "Izgubljene su pune dvije godine," kaže Kościjańczuk.

Zbog zabrinutosti Europske komisije u pogledu vladavine prava u Poljskoj za vrijeme prethodne nacionalističke vlade stranke PiS (ECR), sredstva za oporavak i koheziju odobrena za Poljsku bila su zamrznuta, što je onda dovelo do odgađanja provedbe plana.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen najavila je u petak u Varšavi da će Bruxelles osloboditi 137 milijardi eura za Poljsku poljskih sredstava iz fondova EU Next Generation Recovery Fund i tzv. kohezijskih fondova.

Odluka Komisije je došla kao odgovor na reforme, uglavnom u pravosudnom sustavu, koje je provela nova proeuropska vlada na čelu s premijerom Donaldom Tuskom, a čiji je cilj bio ponovno uspostaviti vladavinu prava i demokratski poredak u Poljskoj.

Kašnjenje u zdravstvu

Poljski nacionalni plan oporavka uključuje 56 ulaganja i 55 reformi za jačanje poljskog gospodarstva nakon pandemije bolesti Covida-19. Ukupna sredstva EU dodijeljena Poljskoj za provedbu tog plana iznose 59,8 milijardi eura, od čega je 25,27 milijardi eura u obliku bespovratnih sredstava, a 34,54 milijarde eura u obliku zajmova.

Najviše će zbog kašnjenja biti pogođena sastavnica plana koja se odnosi na zdravstvenu skrb. U toj je komponenti ugroženo 98 posto ulaganja. "Te investicije ukupno vrijede 19,3 milijarde zlota (4,5 milijardi eura)," kazao je Kościjańczuk.

On smatra kako bi nova vlada trebala prepraviti postojeći plan tako da polovica postojećih investicija ostane u njemu, iako bi proces pripreme takve revizije i dobivanja odobrenja Bruxellesa moglo potrajati i nekoliko mjeseci.

Prijedlog revizije trenutno priprema poljsko ministarstvo fondova i regionalne politike, a trebao bi biti završen i predan premijeru Donaldu Tusku prije kraja ovog mjeseca, izjavila je ministrica Katarzyna Pełczyńska-Nałęcz.

"U njoj će biti jasno definirano ono što mijenjamo, koja bi ulaganja trebala biti malo promijenjena kako bi bila razumnija, kako bi se mogla progurati na vrijeme do 2026. godine - a koja uopće nemaju smisla," pojasnila je.

Upitan o mogućim neslaganjima između poljske vlade i Bruxellesa oko izmijenjenog plana, Piotr Maciej Kaczyński, stručnjak za EU iz Zaklade Bronisław Geremek, smatra da bi Varšava trebala naći zajednički jezik s Komisijom.

Ili će doći do promjene rokova za provedbu projekata ako se više zemalja mude mučilo s trošenjem novca na vrijeme, ili će morati doći do izmjena određenih projekata u poljskom planu oporavka kako bi se ispunili uvjete za refinanciranje europskim, rekao je Kaczyński za Euractiv.

"I dalje sam optimističan da novac europskih poreznih obveznika neće biti bačen kroz prozor. U tom smislu, Poljska je uvijek bila sjajan primjer," dodaje Kaczyński.

(Preveo i uredio David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Poland pressed to change recovery plan as EU funding at stake)