Politika

SKANDAL U ŠPANJOLSKOJ: Oporba vrši pritisak na Sancheza zbog korupcijskog skandala oko nabavke maski u vrijeme pandemije

Autor Euractiv/Fernando Heller

Španjolski premijer Pedro Sanchez pod pritiskom je oporbe da smijeni bivšeg ministra prometa Joséa Luisa Ábalosa koji je sad zastupnik zbog sumnji da je znao za korupcijski skandal oko kupovine maski za vrijeme pandemije

Pedro Sanchez junto a otros politicos llegan a la zona afectada tras el incendio del edificio en Valencia Pedro Sanchez ,Maria Jose Catala in Valencia 23 Februray 2024 Cordon Press,Image: 849812586, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: @Judithphotography_ / Cordon Press / Profimedia
Izvor: @Judithphotography_ / Cordon Press / Profimedia

Korupcijski skandal mediji su nazvali Afera Koldo, po Koldu Garcíji, bivšem savjetniku Ábalosa, koji je, u sklopu šire korupcijske mreže u kojoj je bilo nekoliko poduzetnika i državnih službenika, od vlade dobio više od 50 milijuna eura mita za "posredovanje i nabavku" zaštitnih maski, u vrijeme kad je pandemija Covida-19 bila na vrhuncu.

Prema istražiteljima, nakon što je pobijedio na vladinim natječajima za isporuku maski zdravstvenim vlastima, Koldo García je pokušao prikriti isplate i zamesti trag novcu. García je bio uhićen ranije ovog mjeseca, da bi zatim bio pušten na slobodu u četvrtak.

Po navodima lista El País García je bio Ábalosov čovjek od povjerenja. Bio je savjetnik bivšeg ministra, savjetnik državne željezničke kompanije RENFE, i član upravnog odbora državne tvrtke Puertos del Estado nadlžnom za španjolske luke između 2018. i 2021. godine.

Samo nekoliko sati nakon izbijanja skandala, vlada je reagirala snažnom osudom "svakog oblika korupcije."

Govoreći na summitu Socijalističke internacionale u Madridu u subotu, Sánchez je rekao da je njegova koalicijska vlada socijaldemokratskog PSOE i ljevičarske platforme Sumar predana borbi protiv korupcije "bez obzira otkud dolazi i tko se njom bavi."

Ábalos je bio ostao ministar prometa sve do srpnja 2021., kada ga je smijenio Sánchez.

Caso Koldo trese Španjolsku

Nitko od aktualnih ministara u vladi još nije službeno komentirao skandal, a izjave su dale samo dvije ministrice, ministrica financija María Jesús Montero i ministrica obrane Margarita Robles, obje iz PSOE.

"Znam što bih ja učinila na njegovom mjestu, ne mogu reći što Ábalos želi napraviti, ali znam što bih ja učinila," kazala je Montero. "Svi moraju znati što im je činiti u bilo kojem trenutku," kazala je Robles.

Konzervativna Partido Popular (PP), vodeća oporbena stranka u parlamentu, i stranka krajnje desnice Vox, treća po veličini, zahtijevaju ostavku Ábalosa koji je još od 2009. zastupnik PSOE u donjem domu parlamenta, i rasvjetljavanje slučaja koji je potresao Španjolsku političku scenu i skandalizirao javnost.

Glavna tajnica PP-a, Cuca Gamarra, pozvala je na njegovu ostavku, tvrdeći kako je u skandal uključen i sam Sánchez, jer je, prema njoj, premijer morao znao za korupcijsku aferu kada ga je u srpnju 2021. smijenio.

Gamarra traži da Sánchez "objasni zašto je smijenio Ábalosa i što je znao o aferi s kojom je sigurno bio upoznat," te zašto slučaj nije već tada proslijedio pravosuđu.

Ábalos je "ovog vikenda" tvrdio da je nevin, izvijestila je agencija EFE, i dodala da kaže da kad bi se skandal dogodio u vrijeme kad je bio ministar da bi zbog toga morao podnijeti ostavku - dok sada, kao član parlamenta, nema za to nikakvu odgovornost.

(Preveo i uredio David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Pressure mounts on Sánchez over pandemic corruption scandal involving former minister)