Politika

SUMMIT U PARIZU: Macron želi uskladiti europske napore za podršku Ukrajini u trećoj godini rata

Autor Euractiv/Théo Bourgery-Gonse

U Parizu se u ponedjeljak sastaje 20 šefova država kako bi pričali o mobilizaciji europskih proizvodnih kapaciteta za slanje streljiva i drugim oblicima podrške Ukrajini.

Paris, France, February 16, 2024 - France s President Emmanuel Macron welcomes Ukraine s President Volodymyr Zelensky upon his arrival at the presidential Elysee palace to sign a bilateral security agreement. After touching down at Orly airport south of the capital, Zelensky meets with French President to sign the deal, having concluded a similar agreement with Germany earlier in the day. Copyright: xAlexisxSciardx,Image: 847973549, License: Rights-managed, Restrictions: imago is entitled to issue a simple usage license at the time of provision. Personality and trademark rights as well as copyright laws regarding art-works shown must be observed. Commercial use at your own risk.;PUBLICATIONxNOTxINxFRA, Credit images as "Profimedia/ IMAGO", Model Release: no, Credit line: Alexis Sciard / imago stock&people / Profimedia
Izvor: Alexis Sciard / imago stock&people / Profimedia

Francuski predsjednik Emmanuel Macron domaćin je konferencije, nedugo nakon potpisivanja bilateralnog sigurnosnog sporazuma s ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskim prošlog tjedna u Parizu, kojeg su također s Kijevom potpisale i Njemačka, Kanada, Danska i Italija.

Summit je "izvanredne prirode" i održava se "u vrlo nestabilnom kontekstu," stoji u nepotpisanom priopćenju Elizejske palače, a cilj mu je "bolje uskladiti financijske i vojne kapacitete zemalja članica EU." U subotu, na drugu obljetnicu ruske invazije na Ukrajinu, lideri skupine G7 sastali su se online kako bi opet izrazili podršku Ukrajini "koliko god bude trebalo."

Ukrajina ima sve više problema u vojno i financijskom vođenju rata, a pritom sve više rate i opasnost da bi se SAD mogao povući iz NATO saveza ako u studenom novi mandat osvoji bivši predsjednik Donald Trump.

Predstavnici 26 država potvrdilo je dolazak na pariški summit, uključujući i 21 šefa države. Među njima će poljski predsjednik Andrzej Duda, njemački kancelar Olaf Scholz, nizozemski premijer Mark Rutte i španjolski premijer Pedro Sánchez. SAD i Kanadu zastupat će ministri, a tu će biti i britanski ministar vanjskih poslova David Cameron.

Očekuje se da će Zelenski imati uvodnu izjavu, na videokonferenciji uz Macrona.

'Bolje i drugačije'

Zelenski već mjesecima upozorava međunarodnu zajednicu da Ukrajini ponestaje topničkog streljiva i sustava za protuzračnu obranu, što ugrožava sposobnost ukrajinske vojske da odbija ruske napade.

U ožujku 2023. Europska unija je obećala da će do proljeća ove godine Ukrajini isporučiti milijun granata, no po svemu sudeći tek polovica te količine će biti isporučena do tok roka. Šef europske diplomacije Josep Borrell u međuvremenu je pozvao članice EU na traženje načina da se Ukrajini pošalje streljivo kupljeno od zemalja i proizvođača izvan EU.

Postoje i nesuglasice oko toga treba li novi fond EU za vojnu pomoć Ukrajini biti korišten za nabavu vojne opreme iz zemalja izvan EU.

Francuska jasno kaže da želi dati prioritet materijalu europske proizvodnje, u okviru Europskog mirovnog instrumenta (EPF), izvanproračunskog mehanizma financiranja koji se koristi za naknadu državama članicama koje su Ukrajini poslale oružje - no postoje zabrinutosti da ni to neće biti dovoljno za pružanje pomoći koja Ukrajini hitno treba.

Cilj skupa je stoga razmisliti o trenutnim i dugoročnim strateškim potrebama, kažu u nepotpisanom priopćenju Elizejske palače, dodavši da Europljani "moraju potražiti načine kako da rade bolje i drugačije, kako bi zajedno mogli biti učinkovitiji i otporniji, imajući u vidu [proizvodne] kapacitete svake zemlje članice."

Sudionici će razmijeniti mišljenja, procijeniti stanje na terenu, i razmotriti kako mogu prilagoditi zajednički djelovati akciju u područjima kao što su cyber sigurnost, protuzračna obrana, razminiravanje, dronovi, ili obuka ukrajinskih vojnika.

Bez novih najava o nabavci oružja

Iako po anketama većina Europljana podržava Ukrajinu u ratu protiv Rusije, samo njih desetak posto misli kako Ukrajina može na kraju pobijediti - većina smatra da će biti potrebno neko kompromisno rješenje za okončanje rata.

Na summitu se ne očekuje nikakve nove najave ili obećanja o slanju oružja u Ukrajinu, s obzirom na to da svi trenutno gledaju na Njemačkoj i njenu odluku o isporuci dalekometnih raketa Taurus, čemu se Scholz zasad protivi - unatoč pozivima iz vlastite vladajuće koalicije.

"Krajnje je vrijeme da počnemo dublje posezati u vlastite zalihe oružja i ne suzdržavati se od kupovine vojne opreme od zemalja koje nisu članice EU," izjavio je "tijekom vikenda" za Euractiv Bernard Guetta, francuski eurozastupnik iz liberalne skupine Renew.

Guetta se nada da će sastanak na vrhu pomoći članicama da se dogovore o novim izdvajanjima za obranu na razini EU i pristanu na novu rundu zajedničkog zaduživanja kako bi se Kijevu pružila učinkovitija podrška.

Čelnici EU, među kojima su Emmanuel Macron, premijerka Estonije Kaja Kallas i povjerenik EU za unutarnje tržište Thierry Breton nedavno su pozvali na "euroobveznice za obranu."

Zelenski bi nakon summita trebao u srijedu otputovati u Tiranu gdje će sudjelovati na skupu lidera Ukrajine i jugoistočne Europe, na čelu s albanskim premijerom Edijem Ramom.

(Preveo i uredio David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: ‘Do more and better’: Paris hopes to align European efforts in Ukraine support)