Politika

RUSKA PŠENICA: Latvija izglasala zabranu uvoza poljoprivrednih proizvoda iz Rusije i Bjelorusije

Autor Euractiv/Charles Szumski

Latvijski parlament odobrio je u četvrtak zabranu uvoza svih poljoprivrednih proizvoda iz Rusije i Bjelarusa koja će biti na snazi do najmanje 2025. godine, čime je postala prva zemlja EU koja je to učinila.

Dozens of tractors stand in front of the building of the Lithuanian Parliament (Seimas) during the farmers' protest. Farmers' protest continues for the third day in Vilnius. Thousands of farmers came to the capital of Lithuania with 1,300 tractors and other agricultural machinery, some of which were parked on the central Gediminas avenue. Farmers demand to cancel obligations to restore perennial meadows, return the old order of using branded diesel fuel, cancel the increase of the excise tax on liquefied petroleum gas this year, to solve the so-called milk crisis, refuse to expand protected territories and stop the transit of Russian grain. Tractors of protesting farmers in the center of Vilnius - 25 Jan 2024,Image: 840517625, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Yauhen Yerchak/SOPA Images/Shutt / Shutterstock Editorial / Profimedia
Izvor: Yauhen Yerchak/SOPA Images/Shutt / Shutterstock Editorial / Profimedia

Nakon ruske invazije na Ukrajinu u veljači 2022., Europska unija je uvela gospodarske sankcije Rusiji - no to se nije odnosilo na prehrambene proizvode. To je baltičkim državama omogućilo da, sa svojim velikim kapacitetima skladištenja žitarica i učinkovitom lučkom infrastrukturom, postanu središte za trgovinu ruskim pšenicom.

Latvija je drugi najveći uvoznik u EU ruskih poljoprivrednih proizvoda, iza Italije. Iz Rusije je uvezeno proizvoda u vrijednosti od 280 milijuna eura u prvih 10 mjeseci prošle godine, ili 12 posto ukupnog europskog uvoza iz Rusije.

Po podacima Europske komisije čak se uvoz žitarica i uljarica između 2022. i 2023. godine uvelike povećao, sa 102.000 tona na 360.000 tona godišnje za žitarice i sa 80.000 na 370.000 tona uljarica.

Međutim, situacija je u Latviji dovelo je do prosvjeda poljoprivrednika, koji su od vlade zatražili hitnu zabranu uvoza hrane iz Rusije i Bjelorusije, što je podržao i latvijski predsjednik Edgars Rinkevics.

Latvija će stoga zabraniti uvoz poljoprivrednih proizvoda i stočne hrane iz Rusije i Bjelorusije, a zabrana će biti na snazi sve do 1. srpnja 2025.

Ruski i bjeloruski proizvodi koji su trenutno u tranzitu bit će prevezeni u druge zemlje EU nakon što prođu carinsku kontrolu.

Latvijska uvidu zbranu mjesec dana nakon što je latvijski ministar poljoprivrede Armands Krauze pozvao cijelu Europsku uniju da poduzmu "konkretne i hitne mjere" i uvedu sankcije za rusku hranu.

Nakon parlamentarnog izlasavanja zabrane, latvijska vlada podnijet će do 1. ožujka 2025. izvješće o efektu zabrane na nacionalno ekonomiju i predložiti ukidanje ili produljenje iste.

(Preveo i uredio David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Latvia approves ban on Russian agricultural products)