Politika

SASTANAK ORBANA I KRISTERSSONA: Mađarska kupuje švedske mlažnjake i sprema se ratificirati ulazak Švedske u NATO

Autor Hina

Iz Budimpešte su u petak poručili da su potpisali ugovor o kupnji četiri Gripena od Švedske

Švedski premijer Ulf Kristersson i njegov mađarski kolega Viktor Orban
Izvor: Balint Szentgallay/NurPhoto/Shut / Shutterstock Editorial / Profimedia

Mađarska je u petak priopćila da je potpisala ugovor o kupnji četiriju borbenih zrakoplova Saab JAS Gripen od Švedske, dok se Budimpešta konačno priprema odobriti kandidaturu Stockholma za pridruživanje NATO-u nakon gotovo dvije godine odgađanja.

Mađarska je posljednja članica NATO-a koja nije ratificirala zahtjev švedske za pridruženjem vojnom savezu koji je podnijet 2022. nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Orban: Naša predanost NATO-u će ojačati

Mađarski premijer Viktor Orban, koji je prošlog tjedna popustio rekavši da će parlament o ratifikaciji glasati u ponedjeljak, sastao se sa švedskim premijerom Ulfom Kristerssonom.
Tada je rekao da je uspio "ponovno izgraditi povjerenje".

Mađarska će kupiti zrakoplove i proširiti povezan logistički ugovor, rekao je Orban.

Mađarska trenutno ima pozajmljene zrakoplove Gripen prema ugovoru potpisanom 2001. godine.

"Mi ne samo da zadržavamo našu sposobnost protuzračne obrane, već ćemo je i povećati. To znači da će naša predanost NATO-u ojačati, a tako će i naše sudjelovanje u zajedničkim operacijama NATO-a", rekao je Orban na zajedničkoj konferenciji za medije s Kristerssonom.

Kristersson je rekao da pozdravlja dogovor.

Budimpešta želi suradnju sa Stockholmom

"Znamo da se ne slažemo u svemu, ali slažemo se da trebamo surađivati gdje je to moguće", rekao je stojeći pored Orbana.

Orban, čija je nacionalistička vlada zadržala bliske gospodarske veze s Rusijom, opetovano je odgađao ratifikaciju, zbog švedskih kritika na račun Budimpešte zbog vladavine prava.