Politika

PLENKOVIĆ REAGIRAO NA IZJAVU KÖVESI: 'Zapanjen sam što je komentirala moju izjavu'

Autor Hina

Premijeru Andreju Plenkoviću nije se svidjela nedavna izjava glavne europske tužiteljice Laure Kövesi

Premijer Andrej Plenković
Izvor: Zeljko Hladika/PIXSELL/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković poručio je u četvrtak kako je ostao zapanjen jer se glavna europska tužiteljica Laura Kövesi usudila komentirati njegovu izjavu oko istrage Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO) te je ustvrdio da je slučaj 3D snimanja nadležnost domaćih tijela vlasti.

“Ja smatram kao pravnik, a i kao predsjednik Vlade, da oni za ovaj slučaj (3D snimanja) nisu nadležni. Tvrdim sto posto da za ovo nisu nadležni, da bi bilo za DORH i USKOK vrlo nezgodno ako u ovom slučaju ostane nadležnost EPPO-a. Po toj logici nemamo više potrebe da imamo ni DORH ni USKOK”, rekao je Plenković medijima.

Kövesi kazala da se nada da 'nijednom dužnosniku u Hrvatskoj, a kamoli premijeru, nije cilj miješati se u istrage EPPO-a'  

Nakon što su prema nalogu Ureda europskog javnog tužitelja, zbog postpotresnih 3D snimanja kulturne baštine, istražitelji nedavno ušli u Ministarstvo kulture, Plenković je otvorio pitanje nadležnosti tog ureda za istragu, tvrdeći da se radi o 3D postopotresnim snimanjima za koja su se koristila sredstva državnog proračuna, a ne i europska sredstva.

No, na tvrdnje o mogućoj nenadležnosti EPPO-a potom je reagirala glavna europska tužiteljica Laura Kövesi, poručivši da “vjeruje da niti jednom javnom dužnosniku u Hrvatskoj, a kamoli premijeru Hrvatske, nije cilj miješati se u istrage EPPO-a općenito”, a posebno u tu istragu.

Poručila je i kako je uvjerena da namjera toga nije bila “podržavati otvaranje paralelnih procesa o istim činjenicama kao onima koje istražuje EPPO, što bi dovelo do sukoba nadležnosti između EPPO-a i DORH-a i USKOK-a i naposljetku bi spriječilo EPPO da dovrši svoju istragu”.

Plenković tvrdi da EPPO nije nadležan za slučaj Geodetskog fakulteta

Plenković je istaknuo kako tvrdnje da za istragu nije nadležan EPPO, govori "u ime Vlade koja nije tu došla s ceste” i koja se ne da “impresionirati ničijom izjavom”, a kamoli gospođe Kövesi.

“Ne, mislim da ovo što sam rekao je bilo toliko minimalno da sam ostao zapanjen da se uopće usudila to komentirati”, rekao je odgovarajući na pitanje smatra li da se previše miješa u tu istragu.

Ponovio je do konkretne istrage oko 3D snimanja koje je Ministarstvo kulture naručilo od Geodetskog fakulteta, EPPO došao istražujući slučaj nenamjenskog trošenja europskog novca na Geodetskom fakultetu.

Dodao je kako je “nedvojbeno utvrđeno, jasno kao dan, da je do 1 cent, do 1 euro, koji se potrošio za 3D snimanje - evo recimo katedrale koju ja gledam - za Geodetski fakulteti taj projekt isplaćen iz državnog proračuna”, a ne iz europskog.

'To je pitanje za DORH, a ne za EPPO' 

Pri tom je rekao da je jedino što je relevantno za trošenje novca iz Fonda solidarnosti EU, “ono što se stvarno knjižilo, što se stvarno deklariralo i što je stvarno poslano u Europsku komisiju, u Opću upravu za regionalnu politiku”.

Zbog toga je postavio pitanje zašto EPPO provodi tu istragu.

“Pitanje je zašto Ured europskog javnog tužitelja istražuje nešto što nije trošenje europskih novaca. To je pitanje za njih. Pitanje za DORH je da li oni i USKOK vide u svemu tome svoju nadležnost. A to nije pitanje za mene”, poručio je Plenković.