Politika

RAKETE ZA UKRAJINU: Scholz pod sve većim pritiskom da odobri slanje njemačkog dalekometnog sustava

Autor Euractiv/Nick Alipour

Sve više raste pritisak na njemačkog kancelara Olafa Scholza da odobri slanje dalekometnih raketa Taurus Ukrajini, nakon što su za tu ideju u četvrtak glasali parlamentarci iz njegove vladajuće koalicije.

Ukraine needs more long range Taurus missiles which Germany has, but hesitates to send, therefore Sydney has joined the international #freetheTaurus campaign. For the second week running a protest was held outside the German Consulate, located at 100 William Street, Sydney. Ukrainians hold 'Free the Taurus' protest outside German Consulate, 100 William Street, Sydney, NSW, Australia - 01 Nov 2023,Image: 818571882, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Richard Milnes / Shutterstock Editorial / Profimedia
Izvor: Richard Milnes / Shutterstock Editorial / Profimedia

Iako su Francuska i Britanija već poslale Ukrajini svoje dalekometne raketne sustave, kancelar Scholz (SPD/S&D) i dalje zbunjuje saveznike svojom neodlučnošću da Kijevu isporuči njemački raketni sustav Taurus. Oružje dugog dometa koje može gađati ciljeve duboko iza neprijateljskih položaja jest hitno potrebno Ukrajini, istaknuo je predsjednik Volodimir Zelenski na godišnjoj sigurnosnoj konferenciji u Munchenu prošlog vikenda.

Pritisak na Scholza sad raste u Njemačkoj, što je dovelo do parlamentarne rezolucije u četvrtak u kojoj se traži isporuka raketa, koju su predložile upravo stranke iz Scholzove koalicijske vlade.

U zahtjevu su socijaldemokratski SPD, Zeleni i liberalni FDP pozvali vladu na isporuku "dodatnih dalekometnih oružanih sustava i streljiva potrebnih kako bi se Ukrajini omogućilo izvođenje ciljanih napada" daleko iza ruskih poožaja.

Scholz još uvijek oklijeva

Rezolucija ipak nije eksplicitno navela da se u njoj misli na sustav Taurus, što je omogućilo kancelaru Scholzu da izbjegne rasprave o tom pitanju. Iz Scholzovog ureda rekli su novinarima u srijedu kako kancelar "podržava inicijativu vladajuće koalicije" - ali ne smatra da se to odnosi na Taurus.

Njemački mediji ranije su izvijestili kako se Scholz navodno protivi isporuci sustava Taurus jer bi ih na terenu morali postaviti njemački vojnici. To znači da bi o njihovom slanju morao glasati parlament, a u slučaju da parlament odobri slanje Njemačka bi praktički postala jedna od zaraćenih strana.

Ministar obrane Boris Pistorius također je izbjegavao pitanja o Taurusu u svojem govoru u parlamentu u četvrtak, i opisao tu temu kao pokušaj skupljanja političkih bodova.

"Autori rezolucije su valjda imali neke vlastite motive za nju," kazao je na pitanje oporbenog zastupnika odnosi li se rezolucija i na isporuku Taurusa.

(Preveo i uredio David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Germany’s Scholz pressed by own coalition to provide long-range missiles for Ukraine)