Politika

EUROPSKI IZBORI: Francuski konzervativci koji su u EPP najavili da neće podržati novi mandat za von der Leyen

Autor Euractiv/Clara Bauer-Babef

Francuska konzervativna stranka Les Républicains (LR/EPP) neće podržati kandidaturu Ursule von der Leyen za novi mandat na čelu Europske komisije, nositelj njihove liste za europske izbore François Xavier-Bellamy je rekao u utorak.

French member of the European Parliament and chief candidate of the right-wing Les Republicains (LR) party for the European elections Francois-Xavier Bellamy during the visit of a farm, Ferme de la Recette in Echouboulains, north-central France, on February 19, 2024. Les Republicains members visit a farm - Echouboulains, France - 19 Feb 2024,Image: 848456657, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Lafargue Raphael/ABACA/Shutterst / Shutterstock Editorial / Profimedia
Izvor: Lafargue Raphael/ABACA/Shutterst / Shutterstock Editorial / Profimedia

Nakon europskih izbora u lipnju, Europsku komisiju i ostale institucije EU predvodit će novi čelnici. Sadašnja šefica Komisije, Ursula von der Leyen iz njemačke konzervativne stranke CDU priopćila je u ponedjeljak u Berlinu kako će se kandidirati za novi mandat nakon što sadašnji - koji je počeo 2019. - istekne u lipnju ove godine.

U ožujku će njena nominacija uime konzervativne Europske narodne stranke (EPP) - kojoj pripada i francuski LR - biti službena.

No, da bi ostala na mjestu šefice Komisije i nakon izbora, bit će potrebno da se s tim složi većina zastupnika u novom sazivu Europskog parlamenta - a sad se čini da za to neće dobiti podršku francuskih zastupnika iz LR-a koji budu bili izabrani u lipnju.

"Nismo ju podržali 2019. godine. A nećemo ju podržati ni na predstojećim izborima... Smatramo da njen dosadašnji rad nije dorastao onome što Europa danas očekuje," rekao je Xavier-Bellamy u izjavi za radio postaju France Inter, i dodao da je ona kandidatkinja iza koje stoji francuski predsjednik Emmanuel Macron.

Xavier-Bellamy smatra da Europskom unijom od 2019. naovamo dominira većina koja se kreće od "krajnje ljevice" do "makronističkih [liberalnih] zastupnika u Europskom parlamentu" koji su ponudili program "ograničenja, složenosti i kontrole," posebno u pogledu poljoprivrednih pitanja - čime vjerojatno misli na prigovore gomilanju birokracije i regulative.

Za primjer toga ponudio je Zakon o obnovi prirode, kojem su se svi zastupnici EPP-a snažno protivili. Iako je u studenom konačno postignut sporazum o tome, odredbe zakona su na kraju bile uvelike ublažene.

Taj zakon bio je "simbol te političke podjele" u Europskom parlamentu, kaže Xavier-Bellamy. "Došlo je vrijeme da nova većina u Europskom parlamentu vrati stvari na pravi put."

Francuska ljevičarska političarka Manon Aubry, supredsjedateljica skupine Ljevice u Europskom parlamentu, rekla je u ponedjeljak za Euractiv kako se ekstremna desnica u Europi približava "desnici, desnom centru i liberalima" glede europskih politika uoči lipanjskih izbora, a posebice glede zakona koji se bave zaštom okoliša i novim sporazumom EU o migracijama.

Po posljednjim anketama francuski Republikanci bi mogli osvojiti 7 posto glasova u Francuskoj, daleko iza 16,5 posto za Macronovu stranku Renaissance (Renew) i 30 posto za krajnje desnu Rassemblement National (RN/ID).

(Preveo i uredio David Spaić-Kovačić. Originalni članak pročitajte ovdje: French right opposes von der Leyen’s re-run for EU Commission)