Politika

DESNICA ŠIRI MEĐUNARODNU SURADNJU: Bugarska proruska parlamentarna stranka posjetila Moskvu na poziv Putinove partije

Autor Euractiv/Krassen Nikolov

Bugarska proruska desničarska stranka Vazraždane uputila je izaslanstvo u Moskvu na poziv stranke Ujedinjena Rusija Vladimira Putina, navodi se u priopćenju ruskog ministarstva vanjskih poslova u utorak.

Kostadin Kostadinov chairman of the opposition party Vazrazhdane in front of the national assembly of the republic of Bulgaria in Sofia, Bulgaria on 21 June 2022. The reason is a vote of no confidence in the government, which will be voted on tomorrow by parliament. Anti-government Protest In Sofia, Bulgaria - 21 Jun 2022,Image: 701636934, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Hristo Vladev/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia
Izvor: Hristo Vladev/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Rusko ministarstvo vanjskih poslova, koje je objavilo priopćenje na svojoj internetskoj stranici, nije navelo članove izaslanstva, ali je objavilo fotografiju na kojoj su prikazani parlamentarni zastupnici Angel Georgiev, Kosta Stojanov, Daniel Petrov i Ivelin Parvanov.

Kasnije u utorak Vazraždane je također podijelio s javnošću svoj oslazak u Moskvu, kazavši kako su također bili i u Mađarskoj, te da će ići i u Moldaviju, jer "grade partnerstva diljem svijeta."

U priopćenju ruskom ministarstva kaže se da je bugarskom izaslanstvu predstavljen "njegov rad", a šef ruskog Instituta za aktualne međunarodne probleme V. B. Kozjulin predstavio je projekte s naslovima poput "Tečaj za mlade mudre muškarce," "Politika povijesnog sjećanja," i druge.

"Novi vanjskopolitički koncept" Rusije također je predstavljen bugarskim zastupnicima, iako nije rečeno po čemu se novi koncept razlikuje od starog. Bugarski zastupnici čestitali su diplomatskoj akademiji ministarstva na devedesetoj godišnjici osnivanja, i poželjeli mu "nove uspjehe i postignuća."

Vazraždane je treća najjača stranka u bugarskom parlamentu, koja je na posljednjim izborima u travnju 2023. osvojila 14,3 posto glasova. Pristaše stranke dolaze iz proruskih krugova u bugarskom društvu, a za birače se natječe s Bugarskom socijalističkom strankom (BSP) i još nekoliko manjih proruskih stranaka.

Stranku podupiru i skupine krajnje desnice, koje ne žele da se Bugarska priključuje eurozoni, i inzistiraju da bi Bugarska trebala biti "neutralna" prema ratu u Ukrajini. Pristaše stranke također šire proruske dezinformacije na društvenim mrežama i pozivaju na izlazak Bugarske iz NATO saveza.

Bugarska i Rusija = partneri i saveznici

Vazraždane je neuspješno pokušao dovesti do referenduma na kojem bi se glasalo o usvajanju eura. Prije nekoliko dana Dejan Nikolov iz stranke izjavio je u televizijskom intervjuu da će Vazraždane tražiti od drugih članica EU da ulože veto na ulazak Bugarske u eurozonu.

U lipnju 2023. čelnik Vazraždana Kostadin Kostadinov pojavio se na diplomatskom domjenku u ruskom veleposlanstvu u Sofiji. Izjavio je kako Rusija "može biti samo partner i saveznik Bugarske."

"Da sam bugarska državljanka glasovala bih za Kostadina Kostadinova," izjavila je nekliko mjeseci ranije ruska veleposlanica u Bugarskoj Eleonora Mitrofanova.

U međuvremenu, manja bugarska proruska stranka ABV također je priopćila da je dobila poziv u Moskvu. Čelnik ABV-a Rumen Petkov, bivši ministar unutrašnjih poslova od 2005. do 2008. u vladi Sergeja Staniševa (bivšeg lidera Europske stranke socijalista PES) trebao bi u Moskvi imati izlaganje o "političko-pravnim aspektima borbe protiv modernih oblika neokolonijalizma."

To su prvi posjeti bugarskih političara Moskvi još od posjeta Nikolaja Malinova 2023. godine, čelnika stranke Rusofila, koji je u međuvremenu optužen za špijunažu.

(Preveo i uredio David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Bulgarian far-right visit Moscow at invitation of Putin’s party)

Tagovi