Politika

CRNA OVCA LIBERALA: Češka stranka ANO kontroverznog tajkuna Andreja Babiša stvara neugodnosti za skupinu Renew

Liberali u Europskom parlamentu, već razdirani unutarnjim raskolima, imaju novu dilemukoja se zove Andrej Babiš - češki tajkun i lider sve konzervativnije stranke ANO.

Sněm hnutí ANO, kde se volilo nové vedení. Na snímku Andrej Babiš.,Image: 846017440, License: Rights-managed, Restrictions: Image must be credited: 'Milan Malíček / Právo / Profimedia', Model Release: no, Credit line: Milan Malíček / Borgis / Profimedia
Izvor: Milan Malíček / Borgis / Profimedia

Babiš je jedan od najbogatijih Čeha, a bogatstvo je stekao u agrokemijskom sektoru. Ušao je u politiku 2011. godine s potpuno novom strankom ANO, koja je obećavala borbu protiv korupcije - a u Europskom parlamentu priključio se liberalnoj skupini Renew Europe.

Postao je češki premijer 2017. godine, uz potporu nekih istaknutih proeuropskih političara. Među njima je bio Pavel Telička, pregovarač o pristupanju Češke EU 2004., koji je bio član ANO (iako više nije), a u toj stranci je i aktualna češka povjerenica Europske komisije Věra Jourová.

Međutim, Babiševa retorika postala je vremenom vrlo konzervativna, osobito otkako je izgubio izbore 2021. godine. U međuvremenu je postao žestoki kritičar EU - a prošlog mjeseca je čak i optužio Europsku komisiju da koristi svoj financijski utjecaj kako bi utjecala na ishode izbora u državama članicama.

U siječnju 2023. češki sud oslobodio ga je na suđenju zbog navodne prevare sa europskim subvencijama - no još uvijek je pod istragom francuskih vlasti zbog sumnje na utaju poreza i pranje novca. On te optužbe poriče.

Ipak, ANO trenutno vodi po anketama u Češkoj, i stranka bi mogla osvojiti oko 6-7 zastupničkih mjesta na europskim izborima u lipnju. Skupina Renew, koja ima 101 eurozastupnika, treći je po veličini klub u Europskom parlamentu, ali se očekuje da će se taj broj smanjiti nakon izbora, i da će njegovo mjesto preuzeti klub krajnje desnice ID, a možda čak i nacionalistički ECR.

Bez doprinosa češke stranke ANO politički značaj cijele skupine mogao bi se dodatno smanjiti.

ALDE i Renew

ANO je članica europskog saveza liberala ALDE, koja čini najveći blok unutar kluba Renew, u kojem dominira stranka Renaissance francuskog predsjednika Emmanuela Macrona.

Tri zastupnika iz tog kluba, koji su su govorili za Euractiv pod uvjetom da ostanu anonimni, potvrdili su kako je ANO za njih problem, jer bi ta stranka u Češkoj mogla prekršiti pravilo kluba po kojem članovi ne smiju u bilo kojem obliku sudjelovati u koalicijama u nacionalnim vladama u kojima sjedi i krajnja desnica.

"Predani smo suzbijanju destruktivnim podjelama koje izazivaju populisti i ekstremistički nacionalisti širom kontinenta i odbacujemo suradnju s bilo kojim političkim akterima i skupinama koji ne poštuju temeljne vrijednosti Europske unije i demokratskog upravljanja," stoji u povelji skupine Renew.

Poslovnik kluba Renew, kojeg je Euractiv dobio na uvid, jasno kaže da se jedan ili više zastupnika mogu izbaciti iz kluba tajnim glasanjem. Prijedlog za izbacivanje treba predložiti predsjedništvo kluba, ili skupina zastupnika u Europskom parlamentu koji predstavljaju najmanje pet nacionalnih izaslanstava ili trećinu cijele skupine.

Izbacivanje stranke ANO iz kluba je "toliko osjetljivo da o tome treba odlučiti ALDE" prije no što Renew može zauzeti stajalište o tome, izjavio je Euractivu anoniman izvor blizak tom pitanju. No ALDE zasad nema takvih planova.

Klub liberala Renew već je izrazio zabrinutost zbog sudjelovanja švedske stranke Liberalerna u koaliciji švedske vlade s krajnje desničarskim Švedskim demokratima u listopadu 2022. godine. Reakcije na tu koaliciju su bile tako velike da je jedina zastupnica Liberalerne u toj skupini, Karin Karlsbro, ostala u klubu, ali njezina stranka više nije mogla sudjelovati u događajima koje organizira Renew.

Konzervativan smjer

Ipak, konzervativni Babišev zaokret već je ostavio traga. Od šest eurozastupnika izabranih 2019. godine iz stranke ANO, njih dvoje - potpredsjednica EP-a Dita CharanzováMartina Dlabajová - odlučili su napustiti stranku ANO u lipnju 2023. godine, ali su ostale u klubu Renew.

ANO sve više "prikazuje Europsku uniju i Bruxelles kao naše neprijatelje," rekla je Charanzová za češki poslovni dnevni list Hospodářské Noviny.

Još jedna njihova zastupnica u Europskom parlamentu, Radka Maxová, napustila je ANO i prešla češkim Socijaldemokratima (S&D) 2020. godine.

U međuvremenu, tri člana EP-a koji su još uvijek lojalni Babišu - Martin Hlaváček, Ondřej Knotek, i Ondřej Kovařík - sve češće glasaju drugačije od ostalih kolega iz skupine Renew.

Europski parlament 8. veljače donio je strategiju EU za LGBTIQ+ jednakost za razdoblje između 2020. i 2025. godine. Troje zastupnika Babiševe stranke jedini od cijelog kluba bili suzdržani.

Na glasanju o stanju u Mađarskoj i zamrzavanju europskih fondova Mađarskoj u siječnju, dvoje njih je u parlamentu glasalo protiv, dok se treći uopće nije pojavio - ostatak skupine Renew glasao je 'za.'

Ondřej Kovařík, kojeg je kontaktirao Euractiv, negirao je bilo kakve napetosti između njegove stranke i kluba Renew Europe.

(Preveo i uredio David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Czech ANO party a thorn in Renew Europe’s side – still)