Politika

BORBA PROTIV KORUPCIJE : Europski parlament usvojio dvije rezolucije kojima traži veću transparentnost institucija EU

Autor Adriano Milovan

Eurozastupnici su u rezolucijama potvrdili da se zalažu za nultu stopu tolerancije prema korupciji: između ostalog traži se i učinkovitija provedba Kodeksa ponašanja, uključujući i novčane kazne u slučajevima njegova kršenja

glasanje u Europskom parlamentu
Izvor: Abdesslam Mirdass / AFP / Profimedia

Europski parlament je u četvrtak usvojio rezolucije o transparentnosti i integritetu u donošenju odluka. 

Kako su priopćili iz Europskog parlamenta, eurozastupnici su u tim rezolucijama potvrdili svoju politiku nulte tolerancije na korupciju i zatražili osnivanje neovisnog etičkog tijela za institucije Unije. 

Putovanja ubuduće samo uz posebna odobrenja 

U rezoluciji o transparentnosti traži se u učinkovitija provedba Kodeksa ponašanja, uključujući i novčanih kazni u slučajevima njegova kršenja. Također, traži se zabrana bilo kakvih plaćenih aktivnosti koje bi mogle dovesti do sukoba interesa zastupnika u Europskom parlamentu.

Putovanja osoblja Europskog parlamenta koja plaćaju treće zemlje podlijegat će procesu prethodnog odobrenja. Pod nadzorom će se posebno naći zaposlenici koji rade u osjetljivim područjima, poput vanjskih poslova, sigurnosti i obrane. 

Zastupnici trebaju ispuniti imovinsku karticu na početku i na kraju svakog mandata, ističe se u rezoluciji. 

Uz to, zastupnici i njihovo osoblje, kao i zaposlenici Europskog parlamenta, moraju prijaviti sve zakazane sastanke s diplomatskim predstavnicima trećih zemalja. 

Pod povećalom i nevladine organizacije

U Europskom parlamentu pozivaju i na reviziju postojećih propisa o nevladinim organizacijama, kako bi i njihov rad postao transparentniji. 

Za Rezoluciju o transparentnosti glasao je 401 zastupnik u Europskom parlamentu. Protiv rezolucije glasala su samo tri zastupnika, dok je njih 133 bilo suzdržano. 

Etičko povjerenstvo za institucije EU

Europski je parlament ponovno pozvao i na osnivanje neovisnog etičkog tijela za institucije EU, kako bi se vratilo povjerenje građana u institucije Unije.

"To bi tijelo trebalo jasno razlikovati kaznena djela, kršenje institucionalnih pravila te neetično ponašanje. Imalo bi ključnu ulogu u zaštiti zviždača u institucijama EU, radeći na komplementaran način s drugim tijelima EU kao što su Ured za borbu protiv prijevara (OLAF), Ured javnog tužitelja (EPPO), Ured pravobraniteljice te Europski revizorski sud", ističe se u priopćenju. 

Rezolucija je usvojena s 388 glasova za, 72 protiv i 76 suzdržanih.

Slučaj Eve Kaili

Eurozastupnici su rezolucije usvojili nakon skandala s potpredsjednicom Europskom parlamenta Evom Kaili krajem prošle godine. Istraga belgijskih istražitelja, koja je, uz Kaili, obuhvatila još nekoliko zastupnika u Europskom parlamentu i članove njihova osoblja, ukazala je, da su pojedini zastupnici primali novac od Katara, a da su u zamjenu kroz parlamentarnu proceduru "gurali" propise koji idu u korist te zemlje u Perzijskom zaljevu.

Kaili je nakon što je afera procurila u javnost podnijela ostavku na mjesto potpredsjednice Europskog parlamenta. Katar je demantirao tvrdnje da je potkupljivao zastupnike u Europskom parlamentu.