Politika

ZELENSKI NA TURNEJI: Ukrajinski predsjednik danas u Berlinu i Parizu potpisuje bilateralne sporazume o suradnji

Autor Euractiv/Théo Bourgery-Gonse

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u petak će se sastati sa svojim njemačkim i francuskim kolegama kako bi potpisali bilateralne sigurnosne aranžmane koji su dogovoreni na sastanku skupine G7 u srpnju.

(FILES) Ukraine's President Volodymyr Zelensky (L) is welcomed by France's President Emmanuel Macron (c) upon his arrival at the Elysee presidential palace in Paris on May 14, 2023. French President Emmanuel Macron and Ukrainian leader Volodymyr Zelensky plan to sign a bilateral security agreement at the Elysee Palace on February 16, 2024, the French presidency said.,Image: 846805465, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Ludovic MARIN / AFP / Profimedia
Izvor: Ludovic MARIN / AFP / Profimedia

Lideri G7 priopćili su u srpnju kako će potpisati bilateralne i multilateralne sporazume o sigurnosnim aranžmanima s Ukrajinom. Šest mjeseci kasnije, Francuska i Njemačka su druga i treća zemlja po redu koje su potvrdile da se njihovi planovi mogu konačno potpisati.

Očekuje se kako će Zelenski u petak posjetiti i Pariz i Berlin, potpisati sporazume, i da će onda posjetiti godišnju sigurnosnu konferenciju u njemačkom Munchenu tijekom vikenda.

Kada je francuski predsjednik Emmanuel Macron najavio da je francuski sporazum u izradi na tiskovnoj konferenciji u siječnju, upozorio je kako je ruski rat u Ukrajini "najznačajniji rizik" za svjetski poredak.

Velika Britanija prva je objavila takav sporazum o vojnoj suradnji sredinom siječnja, koji će vrijediti narednih deset godina - a u tom roku Ukrajina se nada da bi mogla postati punopravna članica NATO saveza, unatoč tome što ju na tom putu očekuju još mnoge prepreke.

EU također radi na tome da Kijevu osigura dugoročni paket potpore, koji uključuje već odobrenu isplatu 50 milijardi eura financijske pomoći, dok su pregovori između Kijeva i drugih prijestolnica EU u tijeku, baš kao i pregovori s Washingtonom.

G7 deklaracija

Cilj francuskog sigurnosnog sporazuma bit će dugoročno pružanje "vojne potpore Ukrajini kako bi joj pomogla da se obrani, i da se spriječi bilo kakva buduća agresija," pojasnili su u nepotpisanom priopćenju iz Elizejske palače, bez ikakvih pojašnjenja.

Trebao bi uključivati i odredbe o ekonomskoj i civilnoj pomoći toj ratom razorenoj zemlji, te bi mogao uključivati namjenske proračune kako bi se preuzete obveze i realizirale. Konkretne klauzule sporazuma zasad nisu poznate, iako bi se njime trebala "podržati deklaracija skupine G7 iz Vilniusa," navodi se u nepotpisanom priopćenju Elizejske palače.

Njemačka vlada također nije javno objavila detalje sporatuma s Ukrajinom.

Macron je u siječnju priopćio kako će u veljači otputovati u Ukrajinu, iako precizni datumi još uvijek nisu poznati.

Pariz je također prošlog mjeseca najavio isporuku 40 novih dalekometnih raketa tipa SCALP, "više stotina" avionskih bombi za gađanje ciljeva na zemlji tipa AASM, kao i novu pošiljku topova tipa CAESAR francuske proizvodnje.

(Preveo i uredio David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Zelenskyy goes to Paris, Berlin to sign bilateral security deals)