Politika

DRUGI SVJETSKI RAT: Nova poljska vlada najavila odustajanje od zahtjeva da Njemačka plati ratnu odštetu

Autor Euractiv/Aleksandra Krzysztoszek

Nova poljska vlada premijera Donalda Tuska odustat će od zahtjeva Njemačkoj za odštetu iz Drugog svjetskog rata prethodne vlade PiS-a, i umjesto toga tražit će neki drugi oblik kompenzacije, najavio je ministar vanjskih poslova.

OSWIECIM, POLAND - FEBRUARY 15: A view of the site during the Polish premiere of “The Zone of Interest” movie at former concentration camp Auschwitz-Birkenau in Oswiecim, Poland on February 15, 2024. A screening of the film has been organised in the cinema located at the former camp area. Movie about Auschwitz-Birkenau Nazi commandant Rudolf Hoss, filmed in Poland, is nominated for 5 Academy Awards this year, including the Best Picture category. Stringer / Anadolu,Image: 846970722, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia
Izvor: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Drugi oblici odštete mogli bi uključivati obnovu povijesnih zgrada ili zajednička ulaganja u obranu, najavio je poljski ministar vanjskih poslova Radosław Sikorski.

Prethodna konzervativna vlada stranke PiS (ECR), koja je izgubila izbore u prosincu, poslala je u Berlin diplomatsku notu 2022. godine u kojoj se tražilo tražeći od 1.300 milijardi eura za štetu načinjenu u Drugom svjetskom ratu. Njemačka je rekla da ne misli platiti to platiti.

Međutim, Tuskova nova vladajuća koalicija lijevog centra više ne želi ići u tom smjeru,a glavni razlog za odustajanje od zahtjeva su "pravna pitanja."

"Moja prethodnica Anna Fotyga odgovorila je prije mnogo godina u parlamentarnoj istrazi da je stav Poljske da su odštete već priznate [na mirovnoj konferenciji] u Potsdamu. Nažalost, prisvojio ih je SSSR. Nažalost, pravno je mišljenje kako se više ne mogu dobiti odštete," izjavio je Sikorski na tiskovnoj konferenciji na kojo je bio i njegov britanski kolega David Cameron koji je bio u posjetu Varšavi.

Godine 1953., pod pritiskom SSSR-a, poljska komunistička vlada odrekla se svih potraživanja ratne odštete, jer je Moskva htjela Istočnu Njemačku - još jednu sovjetsku satelitsku državu - osloboditi od bilo kakve odgovornosti za ratna razaranja u Poljskoj.

Žestoko anti-njemačka vlada PiS-a kasnije je zaključila kako taj sporazum ne vrijedi, jer Poljska u to vrijeme nije mogla pregovarati o pravednoj naknadi, u trenutku kada je ovisila o SSSR-u.

Unatoč tome, Sikorski je dodao kako bi Poljska trebala pokušati dobiti "ono što je moguće" od Njemačke, što znači neki drugi oblik naknade za njemačku okupaciju tijekom Drugog svjetskog rata.

Drugi oblici kompenzacije

Naknada Berlina za zločine iz Drugog svjetskog rata "važno je pitanje" za novu poljsku vladu, Sikorski je inzistirao u nedavnom intervjuu za njemački Spiegel.

"Poljska je bila dvostruka žrtva Drugog svjetskog rata: prvo kad ju je okupirala Njemačka, i onda kada su nam sovjetske postrojbe nakon rata nametnule komunizam," kazao je Sikorski, dodavši kako je to Poljskoj nanijelo ogromne materijalne gubitke i desetljeća siromaštva.

Također je naglasio kako, iako Berlin smatra da je pitanje ratne odštete Poljskoj "zatvoreno," Njemačka priznaje svoju "moralnu odgovornost" za ratne zločine počinjene tijekom okupacije Poljske.

Upitan kakav drugi oblik naknade priželjkuje, Sikorski je spomenuo da želi neki "vidljiv znak," kao primjerice "centar za dokumentaciju i dijalog, koji prepoznaje patnju Poljaka, koji bi ujedno bio i mjesto sjećanja."

"Nijemci, ipak, imaju manjkavu memoriju. Znaju za holokaust, sjećaju se blokade Lenjingrada i Staljingrada, ali zaboravljaju su što su učinili poljskom civilnom stanovništvu."

Upitan znači li to da Poljska službeno odustaje od svojih zahtjeva za odštetu, odgovorio je: "Ako Berlin želi uplatiti taj novac - super! Čak ćemo pristati i na smanjenje iznosa ako novac bude uplaćen do kraja godine."

"Ali ozbiljno, novac je teška stvar u vrijeme rata i krize. Tražimo od njemačke vlade da pripremi paket, kako bismo uvjerili naše javno mišljenje i pokazali im kako je Njemačka spremna baviti se s tim pitanjem."

Primjerice, kaže Sikorski, Njemačka bi mogla pomoći u obnovi neke od uništenih zgrada u Varšavi, možda Saske Palače na Trgu Piłsudski, koja nikada nije obnovljena nakon Drugog svjetskog rata.

Berlin bi također mogao financirati i medicinsku skrb za preživjele stradalnike, ili ulagati u vojsku Poljske i Njemačke "kako bismo udružili snage u obrani protiv Putina," istaknuo je Sikorski.

(Preveo i uredio David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Poland drops German war reparation claims)