Politika

ODNOSI HRVATSKE I SRBIJE 'NA LEDU': Nakon špijunske afere, problem između Beograda i Zagreba postao i karneval

Autor Adriano Milovan

Službeni Beograd burno je reagirao na spaljivanje lutke s likom srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića na karnevalu u Kaštelima i ništa ne govori u prilog tome da bi u bliskoj budućnosti moglo doći do otopljavanja odnosa

Spaljivanje lutki s likom Aleksandra Vučića i Vladimira Putina na karnevalu u Kaštelima
Izvor: Zvonimir Barisin/PIXSELL/PIXSELL

Odnosi Hrvatske i Srbije nastavljaju se pogoršavati i može se reći da su već mjesecima u slobodnom padu.

Ocjena je to koja proizlazi iz najnovijeg slučaja paljenja lutke s likom srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića na karnevalu u Kaštelima i burne reakcije službenog Beograda na taj događaj. 

Maškare spalile lutke Vučića i Putina

Naime, na završetku 211. Međunarodne krnjevalske povorke u Kaštel Starom u utorak, maškarani Kaštelani su, kao i inače, spalili "krnju“. Preciznije dvije "krnje“, budući da su ove godine, osim Vučićeve, spalili i lutku s likom ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Vučić i Putin bili su prikazani kao Don Quijote i Sancho Panza na magarcima. Kako to na karnevalima obično biva, njihove su lutke na kraju manifestacije završile na lomači.

Reagirao Vučić

I dok je taj događaj u hrvatskim medijima uglavnom slabo popraćen, srbijanski mediji, ali i političari, digli su se na noge, dok reakcija iz Rusije nije bilo. Reagirao je i sam Vučić, koji je novinarima kazao kako bi "zavidio“ da je spaljena lutka nekog drugog iz Srbije, a ne njega.

"Kad su mi spaljivali kuće i crkvu, što je jedna lutka! Kod njih su izgleda spaljivanja tradicionalna. Siguran sam da je moj otac ponosan da im je njegov sin najveći problem, a oni mu ubili oca i djeda“, kazao je Vučić novinarima, očito povlačeći usporedbe s Drugim svjetskim ratom, NDH i progonom Srba u njoj.

'Skandalozni čin širenja mržnje'

Ipak, vrhunac je uslijedio u srijedu kasno popodne, kada je reagiralo Ministarstvo vanjskih poslova Srbije, uputivši Hrvatskoj prosvjednu notu. U njoj je srbijanski šef diplomacije Ivica Dačić "najoštrije osudio incident paljenja lutke“ s Vučićevim likom.

"Spaljivanje lutke s likom predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića predstavlja apsolutno neprihvatljiv čin, koji je u potpunoj suprotnosti sa zajednički izraženim opredjeljenjem za punu normalizaciju odnosa i unaprjeđenje sveobuhvatne suradnje naših država. Ovim skandaloznim činom širenja mržnje šalje se poruka koja ni na koji način ne doprinosi jačanju dobrosusjedskih odnosa, miru i stabilnosti u regiji i izravno i ozbiljno narušava odnose dviju zemalja“, stoji u prosvjednoj noti koju je srbijansko Ministarstvo vanjskih poslova uputilo hrvatskom veleposlanstvu u Beogradu.

Dodajmo ovome kako je na spaljivanje lutke s likom Vučića u Kaštelima u četvrtak reagirao i Demokratski savez Hrvata u Vojvodini, koji je također osudio spaljivanje lutke.

'Apsurdno slati prosvjednu notu zbog spaljivanja karnevalske lutke'

U trenutku pisanja ovog teksta, u Hrvatskoj nije bilo nikakvih službenih reakcija na prosvjednu notu Beograda.

No, sugovornici s kojima je Euractiv razgovarao, a koji imaju veliko diplomatsko iskustvo, kažu kako smatraju apsurdnim da jedna država šalje prosvjednu notu drugoj zbog spaljivanja lutke na karnevalu. Naši sugovornici pritom podsjećaju da su na karnevalima u Hrvatskoj spaljivanje i lutke drugih političara.

Tako su, primjerice, na maškarama prethodnih godina "uredno“ spaljivane lutke premijera Andreja Plenkovića i predsjednika Zorana Milanovića, kao i njegove prethodnice Kolinde Grabar Kitarović. Spaljivana je i lutka Milorada Pupovca, šefa SDSS-a, koalicijskog partnera HDZ-a.

Osim političara, na meti maškara znale su se naći i pojedine društvene skupine. Tako je, primjerice, na nedavno održanom karnevalu u Čavlima kod Rijeke spaljena lutka Indijca. Iako je dio javnosti to protumačio kao "obračun“ maškara s migrantima, budući da Hrvatska masovno uvozi radnu snagu iz Indije i Nepala, organizatori maškara to su odbacili i poručili kako njihov potez nije imao nikakve "vjerske ili rasne konotacije“, objavili su mediji.

Duga tradicija karnevala u Hrvatskoj, posebno na obali

Ovdje valja podsjetiti da karnevali u Hrvatskoj imaju dugu tradiciju, posebno na obali, ali i na sjeveru zemlje.

Maškare se u karnevalskim povorkama redovito izruguju političarima i, osim što se zabavljaju, nastoje upozoriti na pojedine društvene probleme u zemlji i svijetu te na njihove protagoniste.

'U Beogradu su se prvo trebali informirati o tome što je fašnik ili karneval'

"Pisati i uputiti prosvjednu notu zbog nečeg kao što je spaljivanje lutke na karnevalu je smiješno. U Beogradu su se najprije trebali informirati o tome što je to fašnik ili karneval. Na njima su i ranije spaljivali lutke brojnih političara. A, što bi tek rekli Nijemci, čiju su bivšu kancelarku Angelu Merkel Grci javno - ne na karnevalima - prikazivali s brčićima nalik Hitlerovim i uspoređivali s nacistima, pa Berlin na to nikada nije reagirao?!“, kaže za Euractiv jedan sugovornik iz hrvatskih diplomatskih krugova koji je želio ostati anoniman.

Ocjenjuje i kako čin slanja prosvjedne note zbog spaljivanja karnevalske lutke "dovoljno govori o autokratskoj naravi vlasti u Srbiji i nedostatku demokratske svijesti“. Tim više što je, napominje, riječ o komičnom, a ne ozbiljnom događaju.

'Traženje povoda za daljnje pogoršanje diplomatskih odnosa'

I politički analitičar i bivši hrvatski veleposlanik u Moskvi Božo Kovačević kaže kako ne smatra normalnim da diplomacija jedne zemlje šalje prosvjednu notu drugoj zemlji zbog spaljivanja lutke na maškarama.

Božo Kovačević, politički analitičar
Izvor: Zeljko Lukunic/PIXSELL/PIXSELL

"To je zapravo traženje povoda za daljnje pogoršanje diplomatskih odnosa i konfrontaciju između Srbije i Hrvatske, budući da se Hrvatska, nakon kosovskog premijera Albina Kurtija, tamo doživljava kao glavni neprijatelj. Međutim, karneval je vrsta lakrdije i tome treba tako pristupiti. Štoviše, činjenica da je na njemu spaljena lutka s likom Vučića pokazuje da ga sudionici skupa smatraju relevantnom osobom i to bi mu trebalo laskati“, ističe Kovačević za Euractiv.

Špijunska afera

Unatoč tome, izgledno je da su odnosi Zagreba i Beograda ponovno na vrlo niskim granama. Svakako na znatno nižim nego što su bili u prvoj polovici prošle godine, kada je najprije srbijanska premijerka Ana Brnabić posjetila Zagreb i sastala se s Plenkovićem, a potom je Plenković posjetio Suboticu i sastao se s Brnabić.

Stvari su se u hrvatsko-srpskim odnosima ponovno počele zakuhavati u studenom prošle godine, kada je Srbija protjerala hrvatskog diplomata Hrvoja Šnajdera, optuživši ga za "špijunažu“. Hrvatska je na to odgovorila protjerivanjem savjetnika u srbijanskom veleposlanstvu u Zagrebu Petra Novakovića.

Odnosi Zagreba i Beograda prepuni neriješenih pitanja

Odnosi Hrvatske i Srbije prepuni su neriješenih pitanja iz bliže i daljnje prošlosti. Među spornim pitanjima su ratno naslijeđe iz 90-ih godina prošlog stoljeća i neriješena granica na Dunavu, ali i tretman manjina - hrvatske u Srbiji i srpske u Hrvatskoj.

Beograd je Zagrebu zamjerio i priznanje neovisnosti Kosova 2008. godine.

S druge strane, u Zagrebu stalno upozoravaju da iz Srbije, ali i Republike Srpske u Bosni i Hercegovini, sve češće dolaze poruke o stvaranju "srpskog sveta“, te da oživljavaju teze o "velikoj Srbiji“. Posljednji prilog tome dali su u srijedu u Banjoj Luci predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i zastupnik u srbijanskoj Skupštini Branimir Nestorović.

Hrvatska zamjera Srbiji i sve češće svojatanje bogate dubrovačke književnosti, ali i teze koje se čuju u srbijanskim medijima da su hrvatski i srpski isti jezik.

Rat u Ukrajini dodatno pogoršao odnose Hrvatske i Srbije

Ruska invazija na Ukrajinu dodatno je pogoršala odnose Hrvatske i Srbije. Hrvatska je, naime, kao članica EU i NATO-a, uvela sankcije Rusiji i pomaže Ukrajini.

S druge strane, Srbija je osudila ruski napad na Ukrajinu, no nije Moskvi uvela nikakve sankcije. Naprotiv, nastavila je razvijati odnose s Rusijom.

Hrvatska i Srbija kreću se u različitim smjerovima 

Ipak, naši sugovornici ističu kako se cjelokupni odnosi između Hrvatske i Srbije ne mogu promatrati samo kroz prizmu politike. Nema sumnje da su politički odnosi Zagreba i Beograda loši, no oni ekonomski i kulturni ipak se mogu ocijeniti prilično dobrima. Drugim riječima, loši politički odnosi kompenziraju se dobrim ekonomskim i kulturnim odnosima između dvije države. 

Ostaje, međutim, činjenica da se politike Zagreba i Beograda kreću u različitim smjerovima. Dok je Zagreb okrenut ponajprije jačanju odnosa sa zemljama Srednje Europe i Mediterana te posvećen članstvu u EU i NATO-u, Beograd vodi "politiku četiri stupa“, odnosno razvoja odnosa kako s Washingtonom i Bruxellesom, tako i s Moskvom i Pekingom, a okrenut je i zemljama Zapadnog Balkana, negdje s više, negdje s manje uspjeha.

Problem u velikodržavnim idejama

Zbog svega toga, naši sugovornici ne vjeruju da će se paljenje lutke s Vučićevim likom na karnevalu u Kaštelima i prosvjedna nota koja je uslijedila posebno odraziti na razvoj hrvatsko-srpskih političkih odnosa, no sasvim je jasno ni da im neće ni pomoći.

"Nadam se da će se politički odnosi Hrvatske i Srbije u doglednoj budućnosti popraviti jer je to u interesu obje države“, kaže Kovačević.

Ipak, upozorava da u odnosima između dvije zemlje i dalje ima jako puno otvorenih pitanja. Posebno kritičnim smatra stanje u BiH, u kojoj je jak utjecaj i Hrvatske i Srbije, ali i drugih zemalja. Sve to, u kombinaciji s neriješenim statusom Kosova, predstavlja plodno tlo za jačanje ekstremizama.

"Ako budu nastavile jačati velikodržavne ideje, poput one o stvaranju 'velike Mađarske', 'velike Bugarske', 'velike Albanije' i 'velike Srbije', pa i 'velike Hrvatske', onda teško da može doći do normalizacije odnosa“, upozorava Kovačević.

Dodaje kako bi zato probleme, ponajprije one u BiH, trebalo što prije riješiti.

'Nema jačanja odnosa na višim političkim razinama'

I naš sugovornik iz diplomatskih krugova ne očekuje da će se najnoviji slučaj posebno odraziti na odnose Hrvatske i Srbije.

Kaže i da se ne slaže s tvrdnjom da je proteklih mjeseci poništeno sve što su Zagreb i Beograd ranije, posebno u prvoj polovici prošle godine, napravili na normalizaciji odnosa. Ipak, ne očekuje ni neko značajno poboljšanje odnosa između dviju država u dogledno vrijeme.

"Suradnja sa Srbijom funkcionira, ali nema jačanja odnosa ni susreta na višim razinama“, zaključuje naš sugovornik, dodajući kako sve ukazuje na to da se to u bližoj budućnosti neće mijenjati.