Politika

RASPRAVA O MIGRACIJAMA: Ressler poručio da 'države, a ne krijumčarska mafija, moraju odlučivati tko može ući u Europu'

Autor Adriano Milovan

Do rasprave o migracijama u Europskom parlamentu dolazi nakon što je Europsko vijeće prošlog tjedna zatražilo učinkovit nadzoru vanjskih granica Unije.

Karlo Ressler
Izvor: Marko Lukunic/PIXSELL/PIXSELL

Zastupnik u Europskom parlamentu Karlo Ressler upozorio je da Europa hitno treba dugo očekivanu reformu politike migracija i azila ako želi spriječiti nove migracijske krize. 

Ressler je to poručio na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu, priopćili su u četvrtak iz Kluba zastupnika Europske pučke stranke (EPP), u okviru koje djeluje i HDZ, čiji je Ressler član.

'Mediteran pod najintenzivnijim pritiskom ilegalnih migracija'

"Područje Mediterana, na kojem je nastajala zapadna civilizacija, ponovno je, uz povezane kopnene pravce, pod najintenzivnijim pritiskom nereguliranih, nezakonitih migracija. I najnaivnijima je danas jasno da dramatične brojke pokazuju da su postojeće europske politike migracije i azila zakazale. Nisu isporučile uređeni sustav. Treba nam zato odgovorna, zajednička europska migracijska politika u kojoj zaštita naših granica nema nikakvu alternativu", poručio je Ressler. 

Dodao je kako "države članice, a ne krijumčarske mafije, trebaju odlučivati tko ima pravo na ulazak na europski teritorij".

Samo u siječnju ove godine više od 13.000 ilegalnih migranata 

Do rasprave o Europskom parlamentu o migracijama dolazi nakon što je prošlog tjedna održana izvanredna sjednica Europskog vijeća. Dio zastupnika ljevice oštro je napao zaključke Europskog vijeća koji traže djelotvorni nadzor vanjskih granica, s ciljem sprječavanja nezakonitih dolazaka, gubitka ljudskih života, kao i smanjenja migracijskog pritiska te učinkovitije borbe protiv krijumčara ljudima, navodi se u priopćenju EPP-a. 

Prema podacima Europske granične i obalne straže (Frontex), u prošloj je godini zabilježeno više od 330.000 ilegalnih prelazaka europskih vanjskih granica, dok je samo u siječnju ove godine zabilježeno više od 13.000 ilegalnih migranata. 

'Potreban sustav koji je solidaran i humanitaran, ali koji ne tolerira krijumčare'   

Kao član pregovaračkog tima EPP-a, Ressler je istaknuo da se ne smiju zatvarati oči pred instrumentalizacijom i široko raširenim zloupotrebama, stoji u priopćenju EPP-a. 

"Treba nam sustav koji je solidaran, human prema svima koji su doista u potrebi, ali koji je istodobno nepokolebljiv prema krijumčarima koji ugrožavaju živote tisuća ljudi. Intenzitet migracija poziva Europu da se pod hitno prilagodi novoj stvarnosti. To još nije napravila, ali jasni zaključci Europskog vijeća su korak u pravom smjeru", zaključio je Ressler.