Politika

MADRID ŽELI PRIZNATI PALESTINU: Španjolska ministrica putuje u Gazu osuditi 'licemjerje' međunarodne zajednice

Autor Euractiv/Fernando Heller

Čelnica ljevičarske platforme Sumar i španjolska ministrica rada Yolanda Díaz otputovat će u Palestinu kako bi zatražila prekid vatre u sukobu između Hamasa i Izraela i osudila "licemjerje" međunarodne zajednice u bliskoistočnom sukobu.

February 14, 2024, Madrid, Spain: The second vice-president of the Government and leader of Sumar, Yolanda Díaz, makes a statement after her meeting with different associations of the culture and audiovisual sector, in the María de Maeztu Hall of the Ortega Marañón Foundation, on February 14, 2024, in Madrid (Spain). During these days, the Ministry of Culture has informed about the promotion of a unit for ''attention and prevention of male violence in the cultural sector'', an initiative that was born after the accusation of three women against filmmaker Carlos Vermut for sexual violence was made public two weeks ago...FEBRUARY 14;2024..Jesús Hellín / Europa Press..02/14/2024,Image: 846499484, License: Rights-managed, Restrictions: * Spain Rights OUT *, Model Release: no, Credit line: JesúS HellíN / Zuma Press / Profimedia
Izvor: JesúS HellíN / Zuma Press / Profimedia

Díaz, koja je i potpredsjednica španjolske vlade premijera Pedra Sancheza, otputovat će u regiju na poziv palestinskog ministra rada na potpisivanje memoranduma o radnim odnosima, a također će iskoristiti priliku i za sastanak s udrugama za ljudska prava i zatražiti primirje u Gazi, najavilo je njeno ministarstvo u srijedu.

Díaz također planira osuditi "međunarodno licemjerje" u tom sukobu.

Prema riječima Díaza, u Gazi se krši međunarodno pravo, čine se ratni zločini i "ubija se djecu svaki dan" - i to uz "suučesništvo i šutnju cijele međunarodne zajednice."

Među uvjetima koje je njena platforma Sumar postavila za koalicijski sporazum sa Sanchezom bilo je i španjolsko priznanje Palestinske države. Prema istim izvorima, datum putovanja, o kojem je obaviješten i premijer Pedro Sanachez, još uvijek nije određen - iako se očekuje da će se to uskoro dogoditi.

Španjolska spremna na 'jednostrane korake'

Premijer je krajem prošle godine izjavio kako je Madrid spreman jednostrano poduzeti taj povijesni korak ako njegovi partneri u EU to ne učine zajednički. Ovog tjedna, ministar vanjskih poslova José Manuel Albares izjavio je kako će Španjolska "sama donijeti vlastitu odluku" o priznavanju palestinske države, ako za to ne bude konsenzusa među člnicama EU.

Devet od 27 članica EU već priznaje Državu Palestinu.

U intervjuu kojeg je u ponedjeljak objavio Saudijski portal Arab News, Albares je najavio kako je Madrid spreman sam napraviti taj korak. "Imamo dijalog s europskim zemljama, želimo vidjeti kako možemo ostvariti  napredak. Ako na koncu ne uspijemo postići konsenzus, Španjolska je suverena zemlja i donijet će vlastite odluke," kazao je Albares.

Također je istaknuo kako se mir na Bliskom istoku može postići samo stvaranjem "jedinstvene palestinske države koja će ujediniti Gazu i Zapadnu obalu pod jednom palestinskom vladom, koja će biti povezana koridorom s izlazom na more, i s istočnim Jeruzalemom kao glavnim gradom."

Albares kaže da je to "stvarno rješenje" i "pravedno za palestinski narod, kao i najbolje jamstvo sigurnosti za Izrael i mir na Bliskom istoku."

Sanchez i Hamas

U studenom 2023., Sanchez je s belgijskim premijerom Alexanderom de Croom otputovao u Izrael, Palestinu i Egipat kako bi objasnio da će Španjolska jednostrano priznati palestinsku državu ako međunarodna zajednica ne donese zajedničke odluke u tom smjeru.

U Ramali, pred predsjednikom Palestinske samouprave Mahmoudom Abbasom, Sanchez je branio zajedničku borbu protiv terorizma nakon napada Hamasa na Izrael 7. listopada, i ponovio prednost Madrida suživotu dviju država, Izraela i Palestine.

Sanchez je tada rekao da je "neselektivno ubijanje nedužnih civila, uključujući tisuće djece, potpuno neprihvatljivo" prilikom njegova posjeta graničnom prijelazu Rafa. Njegove riječi izazvale su kratku diplomatsku krizu s Izraelom i desničarskim strankama u Španjolskoj, uključujući i desničarskom strankom Vox, kao i u Europskom parlamentu.

Čelnik europskih Pučana (EPP) Manfred Weber potom je optužio Sancheza za podjelu Europe "aplaudiranjem teroristima Hamasa."

(Preveo i uredio David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Sumar leader to condemn ‘international hypocrisy’ at Palestine visit)