Politika

NASTAVAK SPORA BRUXELLESA I VARŠAVE: Europska komisija tuži Poljsku zbog osporavanja primarnosti propisa EU

Autor Euractiv/Benjamin Fox

Europska komisija najavila je tužbu protiv Poljske na Europskom sudu (ECJ) zbog osporavanja principa primarnosti zakona EU, koje je bilo sadržano u dvjema odlukama poljskog ustavnog suda iz 2021. godine.

epa05082164 The Constitutional Tribunal (TK) building in Warsaw, Poland, 28 December 2015. Polish President Andrzej Dua has signed today into law a bill amending the law on the Constitutional Tribunal passed by the Sejm (lower house) last week. The new regulations come into force on the day of their publication. Under the new law the Constitutional Tribunal (TK) will generally adjudicate in its full line-up of at least 13 out of 15 judges (today at least 9 out of 15), although some matters will only require the presence of 7 judges. The full line-up rulings will require a two-thirds majority, instead of a simple majority as used to be the case. PAP/RAFAL GUZ POLAND OUT EPA/RAFAL GUZ POLAND OUT
Izvor: Rafal Guz/PAP

Te dvije presude "izravno osporavaju primarnost zakona EU i odredbe sporazuma EU," Europska komisija je navela u priopćenju izdanom u srijedu, 15. veljače. U njemu se nadalje kaže i da, unatoč dijalogu s Poljskom koji traje od prosinca 2021. "poljski odgovor ne rješava razlog zabrinutosti komisije."

Zbog toga će predmet biti proslijeđen na Europski sud - vrhovni sud EU - koji je dio Suda Europske unije (CJEU).

Komisija također navodi da poljski "ustavni sud više ne zadovoljava kriterije potrebne za neovisno i nepristrano sudsko tijelo, kako je propisano zakonom... zbog nepravilnosti u proceduri imenovanja tri suca i odabiru njegovog predsjednika."

Najnoviji sudski predmet označava vrhunac već dugog prijepora oko vladavine prava između Bruxellesa i Varšave, i odnosi se konkretno na dvije odluke poljskog ustavnog suda iz srpnja i listopada 2021. u kojima se osporava prioritet zakona EU ispred nacionalnog zakonodavstva.

Ustavni sud je donio odluku u kojoj je ocijenio da neki dijelovi ugovora EU nisu u skladu s poljskim ustavom, i time osporio jedan od temeljnih principa zakona EU, po kojemu se na prvo mjesto stavlja zakon EU u svakom slučaju kad u nacionalnom zakonodavstvu dolazi do kontradikcije.

"Po poljskom zakonskom sustavu, Ugovor EU je podređen poljskom ustavu... I, kao i bilo koji drugi dio zakonskog sustava, mora biti u skladu s ustavom," rekao je sudac Bartlomiej Sochanski.

"U Poljskoj je ustav najviši pravni akt, a sva europska regulativa koja je na snazi u Poljskoj mora biti u skladu s ustavom," rekao je čelnik vladajuće stranke Pravo i pravda (PiS) i bivši premijer, Jaroslaw Kaczynski.

Europska komisija je još u prosincu 2021. prvi put pokrenula postupak protiv Poljske, u potezu kojeg je poljski premijer Mateusz Morawiecki odbacio kao "politizaciju."

Bruxelles je zbog tog spora uskratio Poljskoj 35,4 milijardi eura iz fondova za oporavak od pandemije Covid-19, i zadao mjerila koja bi Poljska trebala ispuniti - po pitanjima neovisnosti pravosuđa i zelene energetike - kako bi Varšava dobila taj novac.

Prošli tjedan su poljski parlamentarci usvojili nove zakone kojima se mijenjaju propisi za vjetroelektrane ali i, puno spornije, ovlašćuje poljski Vrhovski upravni sud za odlučivanje o disciplinskim slučajevima sudaca - umjesto da kao dosad to radi kontroverzno vijeće Vrhovnog suda, za kojeg kritičari kažu da se bavilo kažnjavanjem sudaca koji se ne slažu s vladinim pravosudnim reformama.

Nacionalistička vlada koju predvodi PiS priprema se za izbore zakazane za ovu jesen, a posljednjih mjeseci se u anketama njena prednost pred širokim blokom liberalne opozicije počela sve više smanjivati.

"Svi u EU bi trebali uživati u temeljnim principima i pravima pravnog poretka EU, što uključuje i pravo na sudstvo koje je po zakonima EU neovisno," rekao je na Twitteru povjerenik Europske komisije za pravosuđe Didier Reynders.

Europski sud (ECJ), smješten u Luksemburgu, može, u slučaju da prihvati žalbu Europske komisije, Poljskoj odrediti kaznu u dnevnom iznosu, sve do ispunjenja uvjeta koji se od nje traže. Već se to dogodilo u dva ranija slučaja vezana za vladavinu prava, zbog kojih Poljska plaća 1,5 milijuna eura dnevno.

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Commission sues Poland over court challenge to primacy of EU law)