Politika

EUROPSKI IZBORI: Švedska desnica koja podržava vladu želi izbacivanje EU iz ustava

Autor Euractiv/Charles Szumski

Prema novoj strategiji za EU koju su predstavili desničarski Švedski demokrati (SD) traži se izbacivanje iz švedskog ustava svaki spomen Europske unije.

Jimmie Åkesson, leader of the Sweden Democrats Party at the press conference at the Parliament press office regarding the formation of the government. Stockholm, 14 October, 2022. Photo: Jonas Ekströmer / TT / code 10030,Image: 730518746, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: JONAS EKSTROMER / AFP / Profimedia
Izvor: JONAS EKSTROMER / AFP / Profimedia

To se traži u članku kojeg su zajednički potpisali čelnik stranke Jimmie Åkesson i potpredsjednik europskih konzervativaca i reformista (ECR) Charlie Weimers.

U tekstu objavljenom u dnevnom listu Aftonbladet, Åkesson i Weimers postavili su platformu za predstojeće europske izbore. U članku prijete izlaskom Švedske iz Europske unije kako bi se Stockholmu pružio veći utjecaj u pregovorima u kojima stranka vjeruje da su ugroženi interesi te zemlje.

To u praksi znači uklanjanje rečenice da je "Švedska dio Europske unije" iz švedskog ustava, koja je dodana 2010.

"Svatko tko je ikada o nečemu pregovarao zna da morate biti spremni napustiti stol kako biste dobili željeni rezultat," pišu Weimeri i Åkesson, i dodaju kako bi to poslalo poruku "da je Švedska spremna otići iz EU, kao krajnje sredstvo, i da si Bruxelles ne može priuštiti gubitak još zemalja koje su neto doprinositelji europskom budžetu."

Weimers i Åkesson tvrde da je Švedska izvukla deblji kraj u nekoliko područja, poput direktive o minimalnoj plaći, za koju kažu da ugrožava švedski model tržišta rada, ili švedsku šumarsku industriju - za koju kažu da se koristi kao zajednički spremnik ugljika za kompenziranje prljave proizvodnje struje na ostatku kontinenta.

"Ako više ne pišemo u ustav da Švedska treba biti u EU, pokazujemo kako je Švedska fleksibilna i da stoji na svojim vlastitim nogama," izjavio je Weimers za švedsku nacionalnu televiziju SVT prošlog tjedna.

Antieuropska stranka podržava proeuropsku koaliciju

Dugogodišnji protivnici EU, Švedski demokrati rekli su prije nekoliko godina da više neće inzistirati na povlačenju Švedske iz EU. Međutim, prije nešto više od godinu dana Åkesson je najavio kako treba procijeniti isplativost članstva Švedske u EU. Opisao je EU kao "luđačku košulju" i ustvrdio kako se Švedska odrekla dobrog dijela vlastite suverenosti članstvom u EU.

Uoči europskih izbora u lipnju, SD stoga poziva švedski parlament da usvoji obavezu proglašavanja referenduma o svakom budućem prijenosu ovlasti iz Švedske na EU koji se smatra "značajnim" ili koji uključuje "nove ili veće troškove i plaćanja."

Iako protivljenje Švedskih demokrata Europskoj uniji nije ništa novo, ove nove izjave mogle bi postati glavobolja za proeuropsku vladajuću koaliciju desnog centra u kojoj su tzv. Umjereni, kršćanski demokrati, i liberali.

Ta koalicija za opstanak ovisi o potpori Švedskih demokrata, sadržanoj u koalicijskom sporazumu, u kojem ta stranka krajnje desnice podržava koaliciju u zamjenu za provedbu svojeg imigracijskog programa. Sukobi su stoga neizbježni uoči europskih izbora.

(Preveo i uredio David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: ECR vice-president wants EU membership axed from Swedish Constitution)