Politika

EUROPSKI IZBORI: Nositeljica liste njemačkog SPD-a predlaže stvaranje europskog nuklearnog štita

Autor Euractiv/Kjeld Neubert

Nositeljica liste njemačkog SDP-a na europskim izborima i potpredsjednica Europskog parlamenta Katarina Barley potaknula je debate o izgradnji europskog nuklearnog arsenala.

Katarina Barley, aufgenommen im Rahmen der Europadelegiertenkonferenz der Sozialdemokratischen Partei Deutschlands in Berlin, 28.01.2024. Berlin Deutschland *** Katarina Barley, recorded at the European Delegates Conference of the Social Democratic Party of Germany in Berlin, 28 01 2024 Berlin Germany Copyright: xFelixxZahnx,Image: 841534605, License: Rights-managed, Restrictions: imago is entitled to issue a simple usage license at the time of provision. Personality and trademark rights as well as copyright laws regarding art-works shown must be observed. Commercial use at your own risk., Credit images as "Profimedia/ IMAGO", Model Release: no, Credit line: Felix Zahn / imago stock&people / Profimedia
Izvor: Felix Zahn / imago stock&people / Profimedia

Barley je komentirala izjavu bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa kako članice NATO saveza ne zaslužuju zaštitu ako ne ispune svoje obveze za izdvajanjem 2 posto BDP-a za vojsku.

U intervjuu za list Tagesspiegel, Barley (SPD/S&D) postavila je pitanje pouzdanosti nuklearne zaštite za Europu koju predvodi SAD.

"S obzirom na najnovije izjave Donalda Trumpa, na to se više ne možemo oslanjati... Na putu prema stvaranju europske vojske, to bi također moglo postati pitanje," dodala je Barley, misleći na nuklearno naoružanje.

Trenutačno je odvraćanje od nuklearnog napada u Europi u rukama NATO saveza, što znači da se EU oslanja na zaštitu koju pruža američki nuklearni arsenal.

Trump je u subotu na predizbornom skupu rekao kako ne bi pomagao partnerima u NATO savezu koji ne ispunjavaju svoje obveze izdvajanja za obranu u slučaju da ih Rusija napadne. Taj komentar je izazvao negodovanje na europskoj političkoj sceni.

No, i izjave Barley, koja između redaka predlaže da EU krene u nabavku nuklearnih bojevih glava izazvale su slične negativne reakcije u cijeloj Njemačkoj. Čak je i njemački parlamentarni zastupnik Ralf Stegner, član njene stranke, izjavio za Spiegel kako je ideja o nuklearnom naoružanju "opasna i neodgovorna."

"Ne bismo se trebali ponašati kao da je Trump već izabran - američki narod nije nužno glup - niti kao da sada možemo preuzeti ulogu SAD-a," dodaje Stegner.

Jedan od koalicijskih partnera SPD-a, stranka Zelenih, također je bila iznenađen tom idejom. U izjavi za SpiegelAnton Hofreiter, predsjednik parlamentarnog odbora za europske poslove, postavio je pitanje kako bi taj koncept uopće izgledao. "Kako bi zapovjedna struktura trebala izgledati, i tko odlučuje o raspoređivanju takvog oružja?"

Marie-Agnes Strack-Zimmermann (FDP), nositeljica liste njemačkih liberala na europskim izborima i snažna zagovornica europske vojske, podsjetila je kako bi, ako SAD više ne može štititi Europu, Francuska još uvijek ima svoj nuklearni "kišobran."

Takve reakcije znače da je stajalište njemačke koalicijske vlade nejasan.

Oporba u Njemačkoj stoga je pozvala kancelara Olafa Scholza da pojasni to pitanje. "Je li ovo stajalište savezne vlade i Scholzove stranke?," pitao je Johann Wadephul, član zastupničkog kluba konzervativne CDU/CSU, u Tagesspiegelu.

(Preveo i uredio David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: German SPD’s lead EU candidate sparks debate on EU nuclear warheads)