Politika

EUROPSKI IZBORI: Proruska bugarska stranka bilježi pad rejtinga i sve je dalje od ulaska u Europski parlament

Autor Euractiv/Krassen Nikolov

Najveća bugarska stranka proruske desnice, Vazraždane ("Preporod") pokazuje znakove krize uoči lipanjskih europskih izbora, što je vidljivo iz pada rejtinga u anketama i odlascima nekih od najuglednijih članova stranke.

Head of Bulgarian far-right party Revival, Kostadin Kostadinov, delivers a speech at a convention of the European Parliament's leaders of Identity and Democracy group (ID), on December 3, 2023 in Florence. The convention organized by Italian deputy Prime Minister Matteo Salvini launches the Northern League campaign for the European elections. ID group has MEPs from eight countries, with the majority coming from Italy’s Lega party, the Rassemblement National in France and Germany’s AfD.,Image: 826342517, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Andreas SOLARO / AFP / Profimedia
Izvor: Andreas SOLARO / AFP / Profimedia

Po najnovijim anketama stranka je na oko 9,9 posto podrške, što je popriličan pad u odnosu na 14,3 posto koliko je osvojila na posljednjim parlamentarnim izborima u travnju 2023. godine kada je bila treća stranka po snazi u toj zemlji.

Posljednja anketa je objavljena u petak, i isti dan troje od njihovih 36 zastupnika u parlamentu koji broji 240 zastupnika izbačeno je iz stranke zbog internih skandala. Izbacivanje Nikolaja Drenčeva, jedne od najpoznatijih osoba stranke, doplo je kao posebno iznenađenje, jer se u Bugarskoj proslavio tvrdnjom kako lider partije Kostadin Kostadinov "nikada ne griješi."

Krajem prošle godine stranka nije skrivala svoje ambicije da postane druga politička stranka u zemlji, koja bi mogla poslati najmanje četiri od ukupno 17 bugarskih zastupnika u Europski parlament. Kostadinov je čak bio i na kongresu njemačke krajnje desničarske stranke AfD u srpnju prošle godine, gdje je najavio suradnju svoje stranke s AfD-om.

Međutim, izgledi za osvajanje mjesta u Europskom parlamentu čine se sve slabijima.

"Razlog zbog kojeg se ova vrsta stranaka u Bugarskoj konstantno raspadaju tijekom godina jest to što iza proklamiranog patriotizmane stoji nikakva ideologija - već samo trgovina. Plemeniti cilj - zaštita nekih domoljubnih vrijednosti - koristi se samo za izvlačenje neke materijalne koristi," objašnjava politolog Georgi Kirjakov u razgovoru za Euractiv.

'Jedina proruska stranka'

Kirjakov podsjeća na raspad stranke Ataka koju je vodio proruski ekstremno desni političar Volen Siderov, koja je prije desetak godina imala snažan položaj u bugarskoj politici, dok je na posljednje parlamentarne izbore izašla u sklopu koalicije koja je osvojila mršavih 0,4 posto glasova.

"Zbog svoje upadljive retorike, postoji velika vjerojatnost da će Vazraždane imati istu sudbinu kao i Ataka - ili da će postupno nestati s političke scene dok ju ne zamijeni neka druga slična stranka," dodaje Kirjakov.

Prognozirao je kako će Vazraždane loše proći na europskim izborima, i da će onda biti u situaciji da će biti prisiljeni podržati neku od većih vodećih stranaka u zamjenu za neke povlastice.

"Na bugarskoj političkoj sceni ti političari, koji se brendiraju kao esktremno desničarski populisti, nikada nisu uspjeli postići nikakvo jedinstvo. I sam Kostadin Kostadinov, koji sada vodi Vazraždane, počeo je tako što je napustio drugu takvu stranku, VMRO. Birače će demotivirati nedavna zbivanja u Vazraždanu, iako ih gledaju kao jedinu prorusku stranku koja predstavlja alternativu euroatlantskom projektu u Bugarskoj," rekao je za Eurctiv politolog Ivo Indžov.

Vazraždane pokušava mobilizirati birače prosvjedima i blokadama granice zbog njihovog odbijenog prijedloga za održavanje referenduma o usvajanju eura u Bugarskoj.

Osim što su protiv ulaska Bugarske u eurozonu, Vazaždane svojim pristašama pobećava i da će raditi na izlasku Bugarske iz NATO saveza. O Europskoj uniji nemaju jasan stav, a glede rata u Ukrajini stranka brani ruski narativ.

(Preveo i uredio David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Pro-Russian Bulgarian party showing signs of crisis ahead of EU elections)