Politika

PEGASUS U POLJSKOJ: Lokalni mediji navode da je bivši premijer Morawiecki 'možda' bio prisluškivan

Autor Euractiv/Aleksandra Krzysztoszek

Među osobama koje se špijuniralo programom Pegasus za vrijeme prethodne konzervativne vlade stranke PiS mogao bi biti i bivši premijer Mateusz Morawiecki, izvijestili su poljski mediji.

February 3, 2024, Wroclaw, Wroclaw, Poland: On February 3, 2024, former Prime Minister and opposition leader Mateusz Morawiecki met with PIS supporters in Legnica. In his speech, Morawiecki criticized the current government, defending the achievements of his former government and announcing victory in the upcoming local elections. IN PiC: Mateusz Morawiecki,Image: 843219024, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Krzysztof Zatycki / Zuma Press / Profimedia
Izvor: Krzysztof Zatycki / Zuma Press / Profimedia

Prije dvije godine izbio je globalni skandal nakon otkrića istraživača iz centra Citizen Lab pri Sveučilištu u Torontu kako su pametni telefoni raznih osoba prisluškivani korištenjem softvera zvanog Pegasus.

U Poljskoj su među njima bili oporbeni političari, novinari i aktivisti, uključujući i senatora Krzysztofa Brejzu iz stranke Građanska platforma Donalda Tuska (PO/EPP), odvjetnika Romana Giertycha, i doministra poljoprivrede Michała Kołodziejczaka.

Nedavno su se pojavili navodi koji ukazuju kako su i političari PiS-a Marek Suski, Ryszard Terlecki i Adam Bielan također bili među žrtvama špijuniranja. U ponedjeljak je radio postaja RMF FM izvijestila kako je i tadašnji premijer Morawiecki također godinu i pol dana bio prisluškivan.

Euractiv nije naveo na koji izvor se poziva RMF FM, a implicira se da su špijuniranje provodile poljske tajne službe.

Ako se navodi potvrde, mogla bi nastati "situacija bez presedana" u postkomunističkoj Poljskoj, što bi bilo "neprihvatljivo u bilo kojoj demokratskoj zemlji," kazao je Brejza, koji je trenutno zastupnik u Europskom parlamentu. Najavio je da je po tom pitanju i pokrenuo postupak pred poljskim državnim odvjetništvom.

"Nadzor premijera od strane tajnih službi ukazuje kako se špijunski softver koji im je na raspolaganju zloupotrebljava za frakcijske borbe unutar stranke PiS," kaže Brejza, i dodaje da se prema poljskom zakonu Pegasus ne smije koristiti za "operativni nadzor."

'Zloupotreba ovlasti'

Zapravo je u Poljskoj bilo kakvo korištenje špijunskog programa poput Pegasusa predstavlja zloupotrebu ovlasti, kaže Brejza, jer uključuje "prijenosa i otkrivanja povjerljivih informacija" članovima stranih obavještajnih službi.

Brejza je od državnog tužiteljstva tražio da se ispitaju Morawiecki, čelnik PiS-a Jarosław Kaczyński, kao i bivši ministar unutarnjih poslova Mariusz Kamiński i bivši ministar pravosuđa Zbigniew Ziobro o "njihovim spoznajama o ilegalnom nadzoru Mateusza Morawieckog, razlozima tog nadzora, te cirkuliranju tako pribavljenog sadržaja."

U vrijeme vladavine PiS-a mediji su izvijestili o sukobu Morawieckija, istaknutog člana PiS-a, i Ziobra - bivšeg člana PiS-a i kasnije čelnika kleronacionalisitčke partije Suverena Poljska, koja je u PiS-ovoj vladi bila koalicijski partner.

Jedno od spornih pitanja između njih bila je politika prema EU, jer se Morawiecki zalagao za konstruktivnije odnose s Bruxellesom, dok je Ziobro bio otvoreno protiv EU. Poljski mediji nagađaju da se sad i Morawiecki i Ziobro nadaju preuzeti vodstvo PiS-a kada Kaczyński, koji ima 74 godine, ode u mirovinu.

(Preveo i uredio David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Morawiecki possibly spied on during the Pegasus scandal)